• HP Probook 4520s - brak obrazu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 HP Probook 4520s - brak obrazu

przez piotr5906 6 marca 2014, 23:24
Witam.
Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu wyżej wymienionej usterki, chciałbym zaznaczyć iż z elektroniką mam do czynienia od kilku dziesięciu lat, lecz w temacie laptopów jestem raczkującym, więc proszę o wyrozumiałość :)
Pacjent to Probook 4520s z procesorem i3-370M oraz GPU ATI na płycie H9265-4 48.4GK06.041.
Po włączeniu ekran zostaje czarny, brak treści oraz podświetlania matrycy, na zewnętrznym monitorze artefakty później brak treści.
Wygrzewanie GPU oraz chipsetu nic nie zmieniło, czy podstawowa grafika siedząca w CPU może dawać takie objawy? niestety nie mam procesora do podstawienia.
Jakie działania mogę jeszcze podjąć aby znaleźć uszkodzenie?
Pozdrawiam
Piotr

Re: HP Probook 4520s - brak obrazu

przez Google Adsense [BOT] 6 marca 2014, 23:24

#2 Re: HP Probook 4520s - brak obrazu

przez marek216 7 marca 2014, 07:42
Grafa do wymiany.

#3 Re: HP Probook 4520s - brak obrazu

przez piotr5906 7 marca 2014, 11:34
Grafa do wymiany.

Rozumiem że mówisz o tej ATI .
To jeszcze jedno pytanie, widziałem te płyty bez tej grafiki, czy jak zdejmę tę uszkodzoną to płyta ruszy na podstawowej? czy też wiąże się to z obstawą elementów i zawartością biosu?

Dziękuję za pomoc i Pozdrawiam
Piotr

#4 Re: HP Probook 4520s - brak obrazu

przez mario 7 marca 2014, 12:16
Raczej nie ruszy, bo trzeba by dołożyć sporo rzeczy, poza tym pewnie w wersji bez grafiki jest inny most.

#5 Re: HP Probook 4520s - brak obrazu

przez piotr5906 7 marca 2014, 12:24
Dziękuję za pomoc.
Moja rola w naprawie tego laptopa dobiegła końca :) niestety nie dysponuję odpowiednim sprzętem żeby samodzielnie brać się za wymianę grafiki.
Możecie polecić kogoś, kto zrobi to profesjonalnie i w miarę niedrogo?
Piotr

#6 Re: HP Probook 4520s - brak obrazu

przez gathor 7 marca 2014, 12:59
Proszę złożyć zlecenie w dziale "Dam pracę".
Wątek zamykam.

Re: HP Probook 4520s - brak obrazu

przez Google Adsense [BOT] 7 marca 2014, 12:59