• Sita od Basi

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#21 Re: Sita od Basi

by akoni 8 August 2010, 23:54
Witam

Mój pierwszy post i ogólnie jestem powiedzmy średnio początkujący w temacie także proszę się nie śmiać z pytania ;) Używam sit "od Basi" i o ile z układami typu DBM nie mam problemu: na wyczyszczony układ nakładam flux kładę sitko i wysypuję kulki, po ułożeniu kulek zdejmuję sito "na zimno" i grzeję od góry kolbą i z reguły jest ok to problem pojawia się przy układach o większej ilości i zagęszczeniu kulek, ostatnio próbowałem postawić "północ" intela w toshibie a200 i niestety nie udało tzn kiedy próbuję zdjąć sito na zimno kulki się zlepiają a próba zdjęcia na gorąco powoduje oderwanie kilku lub kilkunastu kulek i poparzenie palców.... może jakaś mała podpowiedź jak Wam się udaje skutecznie kulki stawiać na takich układach??

Pozdrawiam
AK

Re: Re: Sita od Basi

by Google Adsense [BOT] 8 August 2010, 23:54

#22 Re: Sita od Basi

by DaCoPL 9 August 2010, 07:17
Post chyba powinien znaleźć się TUTAJ. To poradnik w pytaniach i odpowiedziach.

#23 Re: Sita od Basi

by sekoserwis 9 August 2010, 07:49
musisz nakładać mniej flux-u i nie przesuwać sitem po układzie. Flux ma stworzyć "film" czyli bardzo cięką warstwę.

#24 Re: Sita od Basi

by leinado 18 November 2010, 20:06
Mam sita od "Basi" i mam problem. Większość sit nie ma wygrawerowanych rozmiarów kulek, co powoduje pewne problemy. Na przykład na opisie jest że sito do 82801HBM powinno być na kule 0,6mm a faktycznie jest problem z przejściem kulki 0,6 przez otwór w sicie. Otwór powinien być chyba ciut większy. Tym bardziej, że uzyskałem informacje, że spokojnie mogę zastosować kulki o 0,05 większe. Na sitach opisanych jako 0,6mm nie ma problemu a na nieopisanych jest.
Ma ktoś może podobny problem?

#25 Re: Sita od Basi

by grisza69 18 November 2010, 20:40
leinado a jakiego producenta kulek używasz - kulka kulce nie równa - może tutaj jest problem?

#26 Re: Sita od Basi

by greg464 18 November 2010, 20:47
Też mam kilka takich sit co większość kulek nie przechodzi a powinny.
Prawdopodobnie spowodowane jest to tym że chińczykowi nie chciało się zmienić elektrod podczas produkcji i nie wszystkie otwory są dostatecznie głębokie.
Niedoróbki bardzo dobrze widać po powiększeniu.
Niestety pozostaje żmudne ręczne powiększanie

#27 Re: Sita od Basi

by leinado 18 November 2010, 20:49
Kulki też są od "Basi". Producent nie jest określony (nie ma na opakowaniu)

greg464 - możesz coś napisać o ręcznym powiększaniu ?

#28 Re: Sita od Basi

by greg464 18 November 2010, 20:58
Moje sitka miały otwory jakby stożki z jednej i drugiej strony, czyli w środku otworu była cienka warstewka do zebrania (powinno jej nie być po procesie produkcyjnym).Technika dowolna czyli np. cienkie wiertełko lub nawet jakiś cieniutki kanciasty szpikulec z twardego materiału i dziurka po dziurce lekko delikatnie. Uważać trzeba żeby nie wygiąć sita.

This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).