• ASUS X52J (płyta K52JC) brak napięć

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 ASUS X52J (płyta K52JC) brak napięć

przez kwinto10 28 lutego 2014, 20:49
Witam.
Laptopa dostałem po innym serwisie z zmasakrowaną płytką z włącznikiem.
Na płycie były zwarcia w linii 3,3V.
Jest jakiś problem z RT8206A (U8101), po włączeniu zasilania napięcie ENLDO 16,3V, LDO(+5VAO) 0,4V.
Najpierw myślałem że uszkodzona przetwornica, ale po już trzeciej wymianie nadal tak samo.
Rozlutowałem zworę JP8106 i nic, zwarcia w linii LDO nie ma. Co może być nie tak ?
Jakie powinny pojawić się napięcia po podłączeniu zasilacza ?

Re: ASUS X52J (płyta K52JC) brak napięć

przez Google Adsense [BOT] 28 lutego 2014, 20:49

#2 Re: ASUS X52J (płyta K52JC) brak napięć

przez amorphe 28 lutego 2014, 22:03
Sprawdź profilaktycznie rezystory w dzielniku podłączonym do ENLDO - patrząc na schemat K72J na n.4 U8101A powinno być ok. 5,20V.
No i sprawa zasadnicza - po podłączeniu zasilania na n.1 (REF) pojawia się 2V ?

Na LDO pojawi się 5V, jeśli U8101A będzie zasilany, napięcie na ENLDO będzie większe od 2V oraz pojawi się REF (2V)

#3 Re: ASUS X52J (płyta K52JC) brak napięć

przez kwinto10 28 lutego 2014, 23:22
Na n.1 (REF) mam 1,18V.
Czy w miejscu R8127 (na podstawie boardview do tej platformy) powinien być rezystor ?

#4 Re: ASUS X52J (płyta K52JC) brak napięć

przez amorphe 1 marca 2014, 20:28
Na n.1 (REF) mam 1,18V.

Za niskie napięcie.
Dodatkowo zamieszczę tutaj informację otrzymaną na PW :
kwinto10 napisał(a):Czy 800om na n.1 (REF) nie jest za mało ?

Łatwo wyliczyć, że prąd pobierany ze źródła REF wynosi 1,47 mA - podczas gdy katalogowa wydajność tego źródła wynosi 50 µA ("REF can source up to 50μA for external loads.")

Szukaj upływności na tym wyprowadzeniu.

#5 Re: ASUS X52J (płyta K52JC) brak napięć

przez kwinto10 1 marca 2014, 20:33
Na n.1 było 800om, po wymianie kondensatora jest prawidłowe LDO i REV.
W linii +3VO było zwarcie, wylutowałem układ U5802. Nie jestem pewien, ale wydaje mi się że jest to NC7SZ08P5X (prosiłbym o potwierdzenie).
Przy rozlutowanej zworze JP8103 (przetwornica 3V) od strony +3VSUS mam 130om, taka wartośc nie jest zbyt niska w tej gałęzi ?

#6 Re: ASUS X52J (płyta K52JC) brak napięć

przez amorphe 2 marca 2014, 10:08
Nie jestem pewien, ale wydaje mi się że jest to NC7SZ08P5X

Sprawdź jak ten element jest oznaczony na obudowie (marking) - w/g datasheet jest "Z08"

Na drugie pytanie nie odpowiem - nie mam takiej płyty i nie mogę sprawdzić faktycznego oporu w tej gałęzi. A strzelał nie będę.
W linię możesz wpiąć się zasilaczem i wykonać próbę zwarciową - jeśli przy nominalnym napięciu prąd nie jest podejrzanie wysoki i nic się nie grzeje, to wstępnie można uznać iż tak ma być.

#7 Re: ASUS X52J (płyta K52JC) brak napięć

przez kwinto10 2 marca 2014, 10:26
Układ trochę spalony, ale wygląd i opis wygląda na identyczny jak układ obok.
Ja tam widzę VE=

#8 Re: ASUS X52J (płyta K52JC) brak napięć

przez amorphe 2 marca 2014, 10:52
Gdyby nie "=" w oznaczeniu, można by orzec, że element to 74LVC1G08GW

#9 Re: ASUS X52J (płyta K52JC) brak napięć

przez kwinto10 2 marca 2014, 11:05
To może być to, wyprowadzenia pasują. Teraz tylko muszę taki znaleźć w złomach :)

#10 Re: ASUS X52J (płyta K52JC) brak napięć

przez kwinto10 5 marca 2014, 17:51
Napięcia już wszystkie są, wymieniony został jeszcze mostek (miał zwarcie), przeprogramowany bios.
Płyta po podłączeniu zasilacza włącza się automatycznie. wentylator kręci i tyle.
Pobór prądu 1A i patrząc na zmiany prądu to Post raczej nie startuje.
Płytę można wyłączyć poprzez dłuższe przytrzymanie przycisku, ale włączyć przyciskiem nie można.
Po włożeniu baterii (bez zasilacza) płyta sama nie startuje (brak napięć 3v/5v na cewkach) i wtedy można włączyć przyciskiem. Wyłączenie tylko przez dłuższe przytrzymanie switcha (przetwornica 3v/5v nadal pracuje), płyty nie można ponownie włączyć z przycisku.
Dodam jeszcze że płyta ładuje baterię, kwarce pracują.
Co może być nie tak ? zły bios ? uszkodzony HM55 ?

#11 Re: ASUS X52J (płyta K52JC) brak napięć

przez kwinto10 23 marca 2014, 18:51
Wymieniłem jeszcze raz HM55, niestety nic się nie zmieniło.
Płyta w stand-by pobiera 50mA, nie za dużo ?

Re: ASUS X52J (płyta K52JC) brak napięć

przez Google Adsense [BOT] 23 marca 2014, 18:51
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).