• SAMSUNG LTN150XB-L03 - Matryca świeci na czerwono

This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 SAMSUNG LTN150XB-L03 - Matryca świeci na czerwono

by figurel 27 February 2014, 22:29
Witam po raz pierwszy na forum.
Matryca świeci na czerwono:
Image
Podmieniłem taśmę z XGA na SXGA (taką miałem pod ręką), to samo; inna matryca do tego Della D520 wstawiona wyświetla kolory prawidłowo. Jak widać na fotce na zewnętrznym monitorze również obraz ok.
Omawiana tu matryca podłączona do innego Della również jest cała czerwona.
Podmieniłem wsad eepromu, bez zmian.
Świetlówka świeci na biało i mocno, widać to od tyłu, przez szparki wydobywa się bardzo jasne, białe światło:
Image
A z drugiej strony piękna skądinąd, równomierna, czerwona poświata. Czy to na pewno uszkodzona matryca? Sprzedający zapewniał, że jest sprawna.
Są jakiekolwiek szanse na naprawę matrycy?

Re: SAMSUNG LTN150XB-L03 - Matryca świeci na czerwono

by Google Adsense [BOT] 27 February 2014, 22:29

#2 Re: SAMSUNG LTN150XB-L03 - Matryca świeci na czerwono

by greg464 28 February 2014, 03:14
figurel wrote:Podmieniłem wsad eepromu, bez zmian.

Podmieniony wsad było od Della?
Warto sprawdzić matryce na innym laptopie niż dell.

#3 Re: SAMSUNG LTN150XB-L03 - Matryca świeci na czerwono

by figurel 28 February 2014, 10:11
greg464 wrote:Podmieniony wsad było od Della?

Tak. Był to wsad z matrycy działającej pod Dellem, rozjaśnianie działało prawidłowo.
greg464 wrote:Warto sprawdzić matryce na innym laptopie niż dell

Podłączyłem matrycę pod Asusa A6j; to samo, świetlówka bialuteńka a ekran piękny, bez skazy jedynie jednolicie czerwony. W Asusie nic nie wyświetla ale dlatego pewnie, że to inna, nieobsługiwana rozdzielczość. 1024x768 a w Asusie 1280x800.

Re: SAMSUNG LTN150XB-L03 - Matryca świeci na czerwono

by Google Adsense [BOT] 28 February 2014, 10:11
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).