• Montaż, demontaż BGA na małych płytkach, np. MXM

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Montaż, demontaż BGA na małych płytkach, np. MXM

by morph 14 February 2014, 16:24
Witam

Podzielcie się proszę techniką lutowania, wylutowywania BGA np. GPU na kartach MXM.
Mam stację Quick'a 2035 na podczerwień i zazwyczaj przy lutowaniu mam problem z upłynnieniem kulek pod układem.
Moje wrażenie jest takie jak gdyby układ nie osiągał odpowiedniej temperatury z profilu z powodu małej powierzchni PCB.
Z normalnymi płytami nie ma najmniejszych problemów, pojawiają się one tylko przy małych PCB.
Jak problem rozwiązać? Ma ktoś jakieś doświadczenie, podobne problemy, patenty na to?

Re: Montaż, demontaż BGA na małych płytkach, np. MXM

by Google Adsense [BOT] 14 February 2014, 16:24

#2 Re: Montaż, demontaż BGA na małych płytkach, np. MXM

by p4p 14 February 2014, 16:54
Dokładnie jak mówisz. Moje rozwiązanie to 2 razy dłuższe grzanie z dołu. W przypadku demontażu hotair na 300° bo układ i tak do wywalenia. Natomiast montaż tylko na kulach PB i tutaj hot wystarczy na 240°

#3 Re: Montaż, demontaż BGA na małych płytkach, np. MXM

by oneeye 14 February 2014, 17:13
Nie mam quicka, ale też nie widzę takiego problemu. Moim zdaniem powinno być nawet łatwiej, ze względu na mniejszą powierzchnię. Przynajmniej ja stosuje ten sam profil, a trwa on krócej. Ratuje Cię modyfikacja profilu, jaką masz temp. "na dole" w momencie włączania "góry"?

#4 Re: Montaż, demontaż BGA na małych płytkach, np. MXM

by arvika 14 February 2014, 20:45
Mając większą powierzchnie - płytę główną - ciepło z promienników zostaje przez nią zatrzymane na dłużej i przez to płyta szybciej się nagrzewa. Przy małych powierzchniach tylu karty MXM lub małe płyty (np. Macbook Air) ciepło ulatuje bokami zgodnie z zasadami fizyki. Rozwiązać to możesz np. poprzez zmianę profilu lub podniesienie temperatury dołu.

#5 Re: Montaż, demontaż BGA na małych płytkach, np. MXM

by grisza69 14 February 2014, 22:06
Podpowiem ;) , też walczyłem z tym problemem jak pracowałem na Chińskich grzałkach - poświęć stary laminat, wytnij otwór o 2 mm mniejszy ( nie będziesz musiał walczyć z mocowaniem) niż karta mxm i grzej to razem - układy będą schodzić jak masełko na tych samych profilach.

Takie rozwiązanie to zmiana interferencji fali cieplnej.

#6 Re: Montaż, demontaż BGA na małych płytkach, np. MXM

by danon1 17 May 2014, 11:53
Witam ,
ja mam 3 różne quicki i pracowałem też na innych maszynach , więc podzielę się moją wiedzą i spostrzeżeniami :

arvika wrote:Mając większą powierzchnie - płytę główną - ciepło z promienników zostaje przez nią zatrzymane na dłużej i przez to płyta szybciej się nagrzewa. Przy małych powierzchniach tylu karty MXM lub małe płyty (np. Macbook Air) ciepło ulatuje bokami zgodnie z zasadami fizyki. Rozwiązać to możesz np. poprzez zmianę profilu lub podniesienie temperatury dołu.

było by to prawdą gdyby preaheter grzał powietrzem ... w przypadków promienników IR powierzchnia jest zawsze tylko powierzchnią rozgrzewanego elementu , energia cieplna nie kumuluje się między preheaterem a płytą lecz przede wszystkim w samej płycie , no chyba że kolega ma quicka 2035 z grzałkami ceramicznymi IR , które same w sobie kumulują ciepło ...

grisza69 wrote:Podpowiem ;) , też walczyłem z tym problemem jak pracowałem na Chińskich grzałkach - poświęć stary laminat, wytnij otwór o 2 mm mniejszy ( nie będziesz musiał walczyć z mocowaniem) niż karta mxm i grzej to razem - układy będą schodzić jak masełko na tych samych profilach.

Takie rozwiązanie to zmiana interferencji fali cieplnej.

bardzo blisko jest kolega grisza69 , ale w przypadku każdego quicka 2035 ( i każdej innej stacji BGA ) lub też Quicka z czujnikiem temperatury IR stałym , zamocowanym za głowicą IR jest tak iż czujnik ten w przypadku cyklu z kartą MXM , lub małą płytą główną jak płyty macowskie -> nie jest osłonięty przed promieniami iR i dlatego błędnie odczytuje temperaturę wskazując wyższą niż jest w rzeczywistości przez co zadany profil nie osiąga właściwej temperatury .
Rozwiązaniem jest osłonięcie czujnika IR , ja kładę laminat szerokości karty mxm , za robioną karta w taki sposób aby promienie IR nie wpadały bezpośrednio w "oko" czujnika IR , lub też nie tworzyły bariery na jego drodze odczytu ("patrzenia") ,
Jeżeli ktoś ma wątpliwości to proszę zweryfikować moją wypowiedź używając dodatkowego czujnika temperatury podczas procesu z płytką osłaniającą czujnik IR od preheatera i bez .

Pozdrawiam

Re: Montaż, demontaż BGA na małych płytkach, np. MXM

by Google Adsense [BOT] 17 May 2014, 11:53
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).