• Asus R500V, płyta K55VM rev 2.2 - problemy z chargerem

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Asus R500V, płyta K55VM rev 2.2 - problemy z chargerem

przez adeq4 4 lutego 2014, 13:43
Witam.
Mam problem z obwodem chargera BQ24725A. Płyta po podłączeniu zasilania nie pobiera prądu, ale przez pierwsze sekundy można ledwo zaobserwować na wyświetlaczu piki do 7mA. Laptop przyszedł od klienta niby po zalaniu wodą, lecz nigdzie nie znalazłem zalań, ani na płycie, ani na plastikach obudowy.

Z braku schematu posługuję się notą katalogową układu BQ.

Po podłączeniu się bezpośrednio do źródła Q1 płyta pobiera 2mA, reaguje na włącznik, jest obraz.

Napięcia jakie pomierzyłem.

Q1:
D 19V
S 0-1V
G 0-1V

Q2
D 3.4-4.2V
S 0-1V
G 0-1V

BQ24725

ACOK 0-0.1V
ACDET 2.59V
VCC 18.89V
REGN 6.08V
SDA 0V
SCL 0V
BTST 6V

Rezystancje do masy

Q1
D 124.6kΩ
S 11.2MΩ
G >60MΩ

Q2
D 140kΩ
S 11.2MΩ
G >60MΩ

Co zrobiłem:
- wymiana BQ
- wymiana KBC IT8517E
- wymiana mosfetów obwodu chargera

Brak ACOK i komunikacji SCL i SDA. Nie mogę namierzyć tranzystora Q6, który pełni rolę zabezpieczenia przed odwrotnym podłączeniem biegunów zasilania. Nie miałem jeszcze styczności z taką usterką w takiej aplikacji. Proszę o pomoc.

Obrazek

Obrazek

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Re: Asus R500V, płyta K55VM rev 2.2 - problemy z chargerem

przez Google Adsense [BOT] 4 lutego 2014, 13:43

#2 Re: Asus R500V, płyta K55VM rev 2.2 - problemy z chargerem

przez Jozef18 7 lutego 2014, 00:09
Pomiary dokonałeś bez baterii.
Podaj wyniki pomiarów z włożoną baterią

#3 Re: Asus R500V, płyta K55VM rev 2.2 - problemy z chargerem

przez WIOLAD 7 lutego 2014, 09:54
Jozef18 napisał(a):Pomiary dokonałeś bez baterii.
Podaj wyniki pomiarów z włożoną baterią

Proszę sprecyzować o które pomiary Koledze chodzi.

#4 Re: Asus R500V, płyta K55VM rev 2.2 - problemy z chargerem

przez Vogelek23 8 lutego 2014, 01:20
Jakie to ma znaczenie, skoro płyta nie włącza się na samym zasilaczu?

adeq4 napisał(a):Nie mogę namierzyć tranzystora Q6, który pełni rolę zabezpieczenia przed odwrotnym podłączeniem biegunów zasilania.
Kolega dobrze analizuje schemat, zatem mogę podpowiedzieć tylko tyle, że można namierzyć "zaginiony" Q6 w prosty sposób - podłączając jedną z sond miernika do bramek Q1/Q2 i szukając połączenia ze środkowym wyprowadzeniem któregoś z małych tranzystorów (w obudowie SOT323 lub zbliżonej, ponieważ BSS138W to takie właśnie maleństwo). Żmudne, ale z braku BoardView - konieczne.

#5 Re: Asus R500V, płyta K55VM rev 2.2 - problemy z chargerem

przez Jozef18 8 lutego 2014, 17:45
Vogelek23 napisał(a):
Jakie to ma znaczenie, skoro płyta nie włącza się na samym zasilaczu?

A gdzie to jest napisane ?
Czytam teraz 10 raz cały temat od początku i kolega adeq4 wyraźnie pisze
adeq4 napisał(a):Po podłączeniu się bezpośrednio do źródła Q1 płyta pobiera 2mA, reaguje na włącznik, jest obraz.

adeq4 napisał(a):Płyta po podłączeniu zasilania nie pobiera prądu, ale przez pierwsze sekundy można ledwo zaobserwować na wyświetlaczu piki do 7mA

Schematu nie mam w swoich zbiorach ale ja bym szukał usterki w układzie detekcji zasilania najczęściej oznaczone jako acin - Adapter presence signal.

#6 Re: Asus R500V, płyta K55VM rev 2.2 - problemy z chargerem

przez Vogelek23 8 lutego 2014, 17:57
Jozef18 napisał(a):A gdzie to jest napisane ?
Tutaj:
adeq4 napisał(a):Płyta po podłączeniu zasilania nie pobiera prądu, ale przez pierwsze sekundy można ledwo zaobserwować na wyświetlaczu piki do 7mA.

Jozef18 napisał(a):ale ja bym szukał usterki w układzie detekcji zasilania najczęściej oznaczone jako acin - Adapter presence signal.
Proszę zatem przeczytać cały temat po raz 11-sty, ponieważ nadal nie zauważył Kolega, w czym autor ma główny problem.

#7 Re: Asus R500V, płyta K55VM rev 2.2 - problemy z chargerem

przez adeq4 12 lutego 2014, 11:49
Witam po krótkiej przerwie, ale nawet nie zauważyłem, że dostałem odpowiedzi w temacie. Od razu dziękuję za chęć pomocy.

Schematu nie mam w swoich zbiorach ale ja bym szukał usterki w układzie detekcji zasilania najczęściej oznaczone jako acin - Adapter presence signal.

Detekcja zasilania jest w porządku, w pierwszym poście napisałem:

adeq4 napisał(a):ACDET 2.59V

W gwoli ścisłości i rozjaśnienia. Płyta podłączona pod gniazdo DCIN nie startuje z zasilacza. Dopiero wpięcie się między mosfety Q1 i Q2 ożywia płytę. Nie ma sterowania bramek tych tranzystorów, co już pisałem na początku.

Vogelek23 napisał(a):można namierzyć "zaginiony" Q6 w prosty sposób - podłączając jedną z sond miernika do bramek Q1/Q2 i szukając połączenia ze środkowym wyprowadzeniem któregoś z małych tranzystorów

Próbowałem namierzyć ów tranzystor już wcześniej tą metodą lecz bez skutku. Dla pewności 'przeleciałem' wszystkie mniejsze tranzystory na całej płycie jeszcze raz. Z żadnym bezpośredniego połączenia z bramkami Q1, Q2, na wszystkich opór rzędu paru, parunasty MΩ. Mam wątpliwości czy to rozwiązanie jest w ten sposób zaadaptowane na płycie czy w ogóle pominięte.

#8 Re: Asus R500V, płyta K55VM rev 2.2 - problemy z chargerem

przez grzewoj 15 maja 2014, 10:46
Czy kolega wymieniał Q1 i Q2?

#9 Re: Asus R500V, płyta K55VM rev 2.2 - problemy z chargerem

przez adeq4 19 maja 2014, 14:45
Q1 i Q2 były wymieniane. Laptop został już dawno wydany klientowi bez naprawy, także zamykam.

Re: Asus R500V, płyta K55VM rev 2.2 - problemy z chargerem

przez Google Adsense [BOT] 19 maja 2014, 14:45