• Acer Aspire 5710z nie załączający się wentylator

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Acer Aspire 5710z nie załączający się wentylator

przez fifi88 29 stycznia 2014, 13:52
Witam,
mam problem z wentylatorem w Aspire 5710z, przy włączeniu laptopa wentylator na jakieś około 5sek się włącza, a później już pozostaje w bezruchu, chociaż radiator jest gorący.
Płyta w środku to JDW50 LA-3771P Rev.1A
Wymieniałem wentylator na inny bez rezultatu.

Re: Acer Aspire 5710z nie załączający się wentylator

przez Google Adsense [BOT] 29 stycznia 2014, 13:52

#2 Re: Acer Aspire 5710z nie załączający się wentylator

przez gandek 29 stycznia 2014, 14:41
Kolego proponował bym zacząć od najszybszej czynności, czyli najpierw pobrać bios z strony producenta i pod kontrolą windows zrobić flash biosu na nowy.

#3 Re: Acer Aspire 5710z nie załączający się wentylator

przez fifi88 29 stycznia 2014, 15:04
Bios wgrany już wcześniej ze strony producenta v1.50 nowszego nie ma.

#4 Re: Acer Aspire 5710z nie załączający się wentylator

przez gandek 29 stycznia 2014, 15:50
Jeszcze mam jedno pytanie czy kolega sprawdzał jakie temperatury podaje np. Everest czy są stałe czy się zmieniają? Mniej więcej powie nam to gdzie szukać problemu czy może to czujnik temperatury ADM1032ARMZ.

#5 Re: Acer Aspire 5710z nie załączający się wentylator

przez fifi88 29 stycznia 2014, 16:56
W everescie pokazuje tylko czujnik temp. hdd, a speedfan przy uruchamianiu wywala bluescreen

#6 Re: Acer Aspire 5710z nie załączający się wentylator

przez gandek 29 stycznia 2014, 21:11
Kolego podmień procesor na inny i zobacz czy działa prawidłowo wentylator, może jeszcze być KBC KB926QFA1 do podmiany U28 albo czujnik temperatury ADM1032ARMZ jest to układ na płycie oznaczony jako U21. Poniżej kolego schemat kontroli temperatury oraz kontroli wentylatora.

Obrazek
EC_SMB_CK2 jest połączone z KBC noga 79
EC_SMB_DA2 jest połączone z KBC noga 80

Obrazek
SFANN_SPEED1 idzie na układ KBC noga 28
Sygnał EN_DFANN1 idzie z układu KBC noga 70.

#7 Re: Acer Aspire 5710z nie załączający się wentylator

przez fifi88 30 stycznia 2014, 16:24
Procesor podmieniłem nic to nie dało, a schemat który dałeś chyba nie do mojej płyty bo całkiem inne układy mam tak oznaczone.

#8 Re: Acer Aspire 5710z nie załączający się wentylator

przez gandek 30 stycznia 2014, 19:18
Przepraszam za wprowadzenie w błąd kolegi wycinki schematu poprawione. Proszę podmienić KBC jeśli to nie pomoże to tylko może zostać wina po stronie U21, jeśli się mylę proszę o poprawienie.

#9 Re: Acer Aspire 5710z nie załączający się wentylator

przez poldi 30 stycznia 2014, 20:16
A sygnał fan speed z wetylatora wychodzi na te 5sekund miałem przypadek uszkodzonego wentylatora a nowy
nie miał tego wyprowadzenia aktywnego jakaś chińska podróbka.

#10 Re: Acer Aspire 5710z nie załączający się wentylator

przez fifi88 30 stycznia 2014, 21:19
Na FAN SPEED jest cały czas napięcie w granicach 3V, na początku podczas włączania jest też 3V na +VCC FAN ale później jest martwy i wskazuje 0, tak jak i 4 i 5 noga U20. Podmieniałem U20 oraz U21 i jest tak samo.

#11 Re: Acer Aspire 5710z nie załączający się wentylator

przez amorphe 30 stycznia 2014, 21:35
fifi88 napisał(a):W everescie pokazuje tylko czujnik temp. hdd, a speedfan przy uruchamianiu wywala bluescreen

Sprawdź, czy temperaturę CPU widzi HW Monitor lub Open Hardware Monitor
Jeśli także jej brak, świadczyć to może o uszkodzeniu sensora w procesorze (ale to już widzę jest wyeliminowane), przerwy między CPU a U21 (podstawka) lub nieprawidłowej komunikacji ADM1032 z KBC (lub uszkodzenie samego KBC - BIOS także wyeliminowany)
Sprawdź na początek napięcia na szynie SM-BUS (n.7 i n.8 U21) oraz samo zasilanie tego układu (n.1).
Większość sugerował już @gandek.

Druga sprawa, to sposób pomiaru przez kolegę temperatury radiatora - "...chociaż radiator jest gorący"
Zapewne metoda organoleptyczna, a więc mocno subiektywna (ja to nazywam techniką "Macajewa")
Proponuję, aby temperaturę radiatora przy samym CPU zmierzyć odpowiednim sprzętem i odczytać konkretną wartość.

#12 Re: Acer Aspire 5710z nie załączający się wentylator

przez Vogelek23 30 stycznia 2014, 22:45
fifi88 napisał(a):Na FAN SPEED jest cały czas napięcie w granicach 3V
Proszę zbadać ten pin oscyloskopem i ustalić, czy na środkowym pinie gniazda wentylatora (JP16) występuje składowa stała, czy przebieg impulsowy. Ponadto, proszę zmierzyć napięcie na n. 4 układu U20. Pomiary proszę wykonać w czasie, gdy wentylator się obraca oraz, gdy się nie obraca.

#13 Re: Acer Aspire 5710z nie załączający się wentylator

przez fifi88 31 stycznia 2014, 11:25
Vogelek23 napisał(a):
fifi88 napisał(a):Na FAN SPEED jest cały czas napięcie w granicach 3V
Proszę zbadać ten pin oscyloskopem i ustalić, czy na środkowym pinie gniazda wentylatora (JP16) występuje składowa stała, czy przebieg impulsowy. Ponadto, proszę zmierzyć napięcie na n. 4 układu U20. Pomiary proszę wykonać w czasie, gdy wentylator się obraca oraz, gdy się nie obraca.

Niestety nie mam oscyloskopu i nie jestem w stanie sprawdzić środkowego pinu. Na 4 nodze U20 podczas obracanie wentylatora jest 2V jak sie nie obraca jest 0.

amorphe napisał(a):
fifi88 napisał(a):W everescie pokazuje tylko czujnik temp. hdd, a speedfan przy uruchamianiu wywala bluescreen

Sprawdź, czy temperaturę CPU widzi HW Monitor lub Open Hardware Monitor
Jeśli także jej brak, świadczyć to może o uszkodzeniu sensora w procesorze (ale to już widzę jest wyeliminowane), przerwy między CPU a U21 (podstawka) lub nieprawidłowej komunikacji ADM1032 z KBC (lub uszkodzenie samego KBC - BIOS także wyeliminowany)
Sprawdź na początek napięcia na szynie SM-BUS (n.7 i n.8 U21) oraz samo zasilanie tego układu (n.1).
Większość sugerował już @gandek.

Druga sprawa, to sposób pomiaru przez kolegę temperatury radiatora - "...chociaż radiator jest gorący"
Zapewne metoda organoleptyczna, a więc mocno subiektywna (ja to nazywam techniką "Macajewa")
Proponuję, aby temperaturę radiatora przy samym CPU zmierzyć odpowiednim sprzętem i odczytać konkretną wartość.

W HWMonitor też jest tylko temp. HDD.
Natomiast napięcie na 1 nodze U21 to 3.3V na nodze 7 i 8 to 5V.
Odnośnie temperatury to przy 80 stopniach przestalem testowac żeby nie spalić procesora ale temp delikatnie rosła.

#14 Re: Acer Aspire 5710z nie załączający się wentylator

przez gandek 31 stycznia 2014, 15:22
Przy U21 jest wszystko OK. Mówił kolega że U20 i U21 były podmieniane i bez rezultatów. No nic innego już nie zostało jak podmienić KBC. Innych możliwości nie widzę. Proszę bardziej doświadczonych kolegów o sprostowanie jeżeli się mylę, no ale w tym przypadku to chyba już nic innego zawadzać nie może.

#15 Re: Acer Aspire 5710z nie załączający się wentylator

przez Vogelek23 1 lutego 2014, 15:01
U20 reaguje prawidłowo na zadane sterowanie, zatem tu jest w porządku. Czy próbował Kolega przetestować reakcję czujnika U21, podgrzewając go hot-airem? I jeszcze jeden test - proszę zmierzyć napięcie na pinie FAN_SPEED1 (oczywiście względem masy) z tym, że do testu wylutować diodę D22 i wprowadzić wentylator w ruch obrotowy za pomocą sprężonego powietrza. Pomiar wykonać przy włączonej płycie (R365 musi mieć podciągnięcie do 3V).

fifi88 napisał(a):Niestety nie mam oscyloskopu i nie jestem w stanie sprawdzić środkowego pinu.
Niestety, musi Kolega zakupić oscyloskop, ponieważ diagnozowanie współczesnego sprzętu bez tego przyrządu jest niemożliwe.

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).