• Acer ASPIRE 7520 nie zawsze się uruchamia.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Acer ASPIRE 7520 nie zawsze się uruchamia.

przez remikk2 19 stycznia 2014, 20:02
Witam.
Płyta główna LA-3581P w laptopie Acera.
Po podłączeniu zasilania płyta martwa. Czy z baterią czy bez baterii brak reakcji.
Brak ładowania w tej sytuacji.
Po kilku minutach zapala się lampka ładowania i już można uruchomić płytę.
Czasem kilkakrotne odłączenie i podłączenie zasilania spowoduje uruchomienie płyty ale tylko włącznikiem.
Jak płyta zaskoczy to działa normalnie do czasu całkowitego odłączenia źródeł zasilania.
Można ją włączać i wyłączać bez problemu.
Na włączniku 15V. Po wciśnięci spada do 0V.
Kiedy nie chce się uruchomić:
PU3:
brak +3VALW oraz +5VALWP. LDO+5 poprawne,
MainPwOn +4,5V.
Dla pewności PU3 wymieniony na nowy. Bez zmian.
PU10: brak napięć.
KBC: brak VCC.

Kość biosu przeprogramowana.
Pozdrawiam.

Re: Acer ASPIRE 7520 nie zawsze się uruchamia.

przez Google Adsense [BOT] 19 stycznia 2014, 20:02

#2 Re: Acer ASPIRE 7520 nie zawsze się uruchamia.

przez Edek 19 stycznia 2014, 21:14
Nie chcę być złym prorokiem, ale most mcp może blokować start płyty.

#3 Re: Acer ASPIRE 7520 nie zawsze się uruchamia.

przez remikk2 19 stycznia 2014, 21:24
Też tak pomyślałem, chcę być jednak tego pewien.
Właśnie zauważyłem coś jeszcze.
Po podłączeniu zasilacza na bramce PQ8 oraz PQ7 pojawia się napięcie od 1-2,5V tak jakby próbkował PU3 i po chwil 0V.
Po odłączeniu zasilacza i podłączeniu baterii 0,20V na tych bramkach.
Przy wciskaniu włącznika pojawia się 1-2,5V. Jak przytrzymam włącznik pojawiają się wszystkie potrzebne napięcia i płyta startuje. Niestety nie za każdym razem ale maksymalnie 4 próby.
Jak już wystartuje z baterii można podłączyć zasilacz. Normalnie ładuje, można odpiąć baterię i będzie się uruchamiać dopóki nie odłączę zasilacza. Po odłączeniu znów trzeba kombinować jak wcześniej opisałem.

#4 Re: Acer ASPIRE 7520 nie zawsze się uruchamia. 

przez amorphe 19 stycznia 2014, 21:43
remikk2 napisał(a):...Niestety nie za każdym razem ale maksymalnie 4 próby.

Objaw bardzo mi przypomina utratę pojemności bądź sprawności kondensatorów filtrujących w głównej przetwornicy. Profilaktycznie wymień PC18 oraz PC27 i sprawdź efekt.

#5 Re: Acer ASPIRE 7520 nie zawsze się uruchamia.

przez remikk2 19 stycznia 2014, 22:09
Nic dodać, nic ująć :)
Wielki szacunek dla amorphe :shock:
Winowajcą okazał się PC27.
Po wymianie przetwornica ruszyła bez problemu.
Oczywiście PC18 profilaktycznie wymieniony.
Dziękuję za pomoc :)

Re: Acer ASPIRE 7520 nie zawsze się uruchamia.

przez Google Adsense [BOT] 19 stycznia 2014, 22:09