• Benq Joybook R55EG - nie działa touchpad i klawiatura.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Benq Joybook R55EG - nie działa touchpad i klawiatura.

przez sisk1 25 maja 2010, 17:35
Witam.
Klient przyszedł do mnie z laptopem Benq Joybook R55EG z zainstalowanym linuksem. Chce zainstalować sobie Windowsa XP, Core zamiast Celerona i powiększyć RAM. Ze sprzętem nie było problemu, zamontowałem T2400, RAM do 2 GB. Całe szczęście pamiętałem, że to problematyczny laptop jeśli chodzi o system. Wpiąłem drugi dysk i chciałem zainstalować Windows XP Home SP3.
Instalacja przebiegała bezproblemowo, dopóki nie doszła do miejsca wpisania klucza Windows. Klawiatura i touchpad nie działały, dokończyłem instalację podpinając mysz i klawiaturę na USB. Pomyślałem o sterownikach, ale ich dogranie nie pomogło. Zostały mi dwie ikonki wykrzykników w menadżerze urządzeń "myszy zgodne z PS/2". W "stan urządzenia" dla obu jest napisane: To urządzenie nie może znaleźć odpowiednich wolnych zasobów, których można użyć. (Kod 12). W necie znalazłem informację, że ta płyta (jej BIOS) była przeznaczona do późniejszej wersji laptopa pod Vistę, ale na Viście jest to samo. Odpięcie klawiaturki i touchpada nie usuwa problemu, to jakieś wirtualne myszy. Sprawa najpewniej nie jest uszkodzeniem, gdyż nie tylko ja miałem ten problem. Poza tym pod linuksem wszystko chodzi dobrze.

Laptop: Benq Joybook R55EG, płyta w systemie opisana jako R55V.
BIOS: Q4A06

Jeśli ktoś ma pomysł, czekam na podpowiedzi.
Z góry dzięki za wsparcie.

Re: Benq Joybook R55EG - nie działa touchpad i klawiatura.

przez Google Adsense [BOT] 25 maja 2010, 17:35

#2 Re: Benq Joybook R55EG - nie działa touchpad i klawiatura

przez lookash81 6 czerwca 2010, 23:02
Witaj,
ostatnio wymieniałem grafikę w takim benq i miałem dokładnie ten sam problem. Po złożeniu klawiatura działała w biosie, a w windows już nie. Rozebrałem spowrotem laptopa i okazało się że dolna część obudowy powodowała że laptop zachowywał się w ten sposób. Złożyłem jeszcze raz na spokojnie i ruszyło. Do tej pory nie wiem dokładnie co się stało. Może sprawdź bez obudowy? CLR CMOS? Wiem jak to brzmi :D

#3 Re: Benq Joybook R55EG - nie działa touchpad i klawiatura

przez sisk1 6 czerwca 2010, 23:49
Rozebrałem laptop. Okazało się, że jest naprawiany. Była przelutowywana kość BIOS, nie wiem dlaczego oraz naprawiane najpewniej zasilanie matrycy. W każdym razie wszystko to jest daleko od kawiatury i touchpada.
Czy ktoś może w ogóle wie, co się mogło jeszcze zepsuć w tej płycie. Nie udało mi się zlokalizować chipa od touchpada. W ogóle w kwestii naprawy tego laptopa wiedza googlowa jest skąpa. Załączam fotki płyty. Może któryś z Was zobaczy coś, czego ja nie widzę. Może ta naprawa ma jednak wpływ na zasilanie touchpada. Sześcionóżkowy układ U26 to CJF5L, wygląda na wymieniony. Poprawione lutowanie ma też R310 (dolutowany do n.6 U26) i C593. Nie znalazłem info o CJF5L (tylko 19 haseł w Google po angielsku!)
W kwestii systemu zdaje się problem dotyczy przerwania, obie te wirtualne myszy są na jednym przerwaniu, w konflikcie. Nie można go zmienić z poziomu BIOSu czy Windows, może jest osobny program do zmiany przerwania? Ktoś czegoś takiego próbował? Wszelkie porady mile widziane.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

#4 Re: Benq Joybook R55EG - nie działa touchpad i klawiatura.

przez ozox 3 listopada 2010, 14:49
Mam dokładnie taki sam problem. Po wyłączeniu touchpada w Windows działa klawiatura.
Mój laptop nie miał nic lutowane prócz grafiki nVidia.
Może przelutowanie KBC pomoże ?

#5 Re: Benq Joybook R55EG - nie działa touchpad i klawiatura.

przez DaCoPL 3 listopada 2010, 20:47
Spróbuj przelutować KBC.. może pomoże. Winne też może być południe. Możesz tez spróbować przeprogramować BIOS. Póki działa Ci USB i notebook wchodzi do systemu możesz to chyba zrobić programowo.
Też masz taki efekt jak kolega wyżej, że jak odepniesz touchpada to klawiatura zaczyna działać?

#6 Re: Benq Joybook R55EG - nie działa touchpad i klawiatura.

przez sisk1 4 listopada 2010, 10:13
Cieszę się, że temat odżył. Pozwolicie,że poczekam na efekt przelutowania KBC i mostka. Nie mam stacji i muszę za taką robotę sporo płcić. Opiszcie, jak coś pomoże.

#7 Re: Benq Joybook R55EG - nie działa touchpad i klawiatura.

przez ozox 7 listopada 2010, 23:58
Przelutowanie KBC nic nie dało, z tego co widzę na innym Benq R55 nie ma 2x Touchpad w urządzeniach.
Zostaje chyba mostek południowy bo przy urządzeniu touchpad pisze podłączone do Intel ICH7.
Zobaczymy co się stanie po wygrzaniu mostka.
Pozdrawiam

#8 Re: Benq Joybook R55EG - nie działa touchpad i klawiatura.

przez farmer 9 listopada 2010, 00:45
Benq R55 ma różne BIOS-y dla Windows XP i VISTA. Problemy z klawiaturą i touchpadem pojawiają się przy instalacji Windows XP na BIOS-ie przeznaczonym dla Windows VISTA. Dla bezpieczeństwa należy najpierw zgrać istniejącą wersję, a dopiero potem wgrywać przeznaczoną dla XP. Więcej informacji na stronie http://forum.laptopy.info.pl/f11/do-posiadaczy-benq-r55-series-4096/index27.html

#9 Re: Benq Joybook R55EG - nie działa touchpad i klawiatura.

przez sisk1 9 listopada 2010, 11:34
Info z BIOSami pod oba systemy nie było mi obce, jak pisałem, Vistę też postawiłem i jest dokładnie to samo.

#10 Re: Benq Joybook R55EG - nie działa touchpad i klawiatura.

przez ozox 12 listopada 2010, 11:57
System nie ma tu nic do znaczenia. Problem pojawia się tak samo pod Vistą, XP czy Win 7.
Wymiana BIOSu też nic nie daje.

#11 Re: Benq Joybook R55EG - nie działa touchpad i klawiatura.

przez sisk1 12 listopada 2010, 18:25
Jeszcze nie próbowałem. Szukam tylko wersję BIOSu, która pomoże z dużym prawdopodobieństwem. Bo już różne opinie na temat BIOSu w tych laptopach czytałem. Tu szukam rady, który BIOS instalować, i czy da się to zrobić spod systemu, czy trzeba inną metodą, ewentualnie programatorem.

#12 Re: Benq Joybook R55EG - nie działa touchpad i klawiatura.

przez ozox 17 listopada 2010, 19:05
BIOS w BenQ to z DOSa lub Programatorem. Nie ruszysz z Windows.

#13 Re: Benq Joybook R55EG - nie działa touchpad i klawiatura.

przez sisk1 18 listopada 2010, 10:54
ozox napisał(a):System nie ma tu nic do znaczenia. Problem pojawia się tak samo pod Vistą, XP czy Win 7.
Wymiana BIOSu też nic nie daje.

Pytanie do OZOX

Próbowałeś z różnymi BIOSami?

#14 Re: Benq Joybook R55EG - nie działa touchpad i klawiatura.

przez ozox 19 listopada 2010, 17:05
Próbowałem z BIOSami R55V i R55 i to samo na oby dwóch. Nie testowałem reszty.

#15 Re: Benq Joybook R55EG - nie działa touchpad i klawiatura.

przez sisk1 19 listopada 2010, 17:19
To się spytam, co zrobiłeś z takimi płytami?

#16 Re: Benq Joybook R55EG - nie działa touchpad i klawiatura.

przez ozox 4 grudnia 2010, 00:24
Zostawiłem jak było i oddałem klientowi bo nie chciał więcej płacić za naprawę.

#17 Re: Benq Joybook R55EG - nie działa touchpad i klawiatura.

przez sisk1 4 grudnia 2010, 11:00
Dzięki za poradę. Zrobię z tego kompa stacjonarnego, to mi ani mysz ani klawiatura nie będą potrzebne.

#18 Re: Benq Joybook R55EG - nie działa touchpad i klawiatura.

przez ozox 4 grudnia 2010, 15:35
To nie porada tylko odpowiedź na twoje pytanie.
Są klienci którzy myślą że za 100zł naprawić da się laptopa.
A ja nad wyrost i za darmo pracować nie będę.

// Brak kontynuacji wątku przez autora - zamykam.

Re: Benq Joybook R55EG - nie działa touchpad i klawiatura.

przez Google Adsense [BOT] 4 grudnia 2010, 15:35