• IBM ThinkPad T-60 Critical low-battery error

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 IBM ThinkPad T-60 Critical low-battery error

przez begin 11 stycznia 2014, 13:57
Witam, mam problem z tym laptopem otóż przy załączeniu z samego zasilacza wyświetla się komunikat
0190: Critical low-battery error
po 3sek. się wyłącza. Bateria nawet nie jest włożona, nie wiem co dalej robić.

Re: IBM ThinkPad T-60 Critical low-battery error

przez Google Adsense [BOT] 11 stycznia 2014, 13:57

#2 Re: IBM ThinkPad T-60 Critical low-battery error

przez kotnatan 11 stycznia 2014, 14:28
See PWM charge controller and harness

-- Суббота, 11 янв 2014, 14:40 --

U42 - MAX8765

-- Суббота, 11 янв 2014, 14:43 --

begin,platform IBM MAGI-7??

#3 Re: IBM ThinkPad T-60 Critical low-battery error

przez begin 11 stycznia 2014, 18:09
MAX8765 wymieniony na nowy i bez rezultatów, dalej. 0190: Critical low-battery error

#4 Re: IBM ThinkPad T-60 Critical low-battery error

przez kotnatan 11 stycznia 2014, 18:21
update the latest BIOS.

-- Суббота, 11 янв 2014, 18:23 --

When loading pinched Enter, and after inviting F1 to enter the BIOS. Then F9-Load Setup default, F10-Save ..

#5 Re: IBM ThinkPad T-60 Critical low-battery error

przez begin 11 stycznia 2014, 18:27
A jak mam zaktualizować BIOS jeśli mi po włączeniu wyskakuje ten komunikat i się wyłącza?

#6 Re: IBM ThinkPad T-60 Critical low-battery error

przez kotnatan 11 stycznia 2014, 19:12
using the programmer

-- Суббота, 11 янв 2014, 19:27 --

kotnatan napisał(a):-- Суббота, 11 янв 2014, 18:23 --

When loading pinched Enter, and after inviting F1 to enter the BIOS. Then F9-Load Setup default, F10-Save ..

try

#7 Re: IBM ThinkPad T-60 Critical low-battery error

przez begin 11 stycznia 2014, 19:27
Rozumiem
a gdzie się mam podłączyć i jaki programator, mam tylko na magistrale I2C, czy sie nadaje?
nie wiem też czy znajde soft do tego BIOS

#8 Re: IBM ThinkPad T-60 Critical low-battery error

przez kotnatan 11 stycznia 2014, 19:34
repeat
kotnatan napisał(a):When loading pinched Enter, and after inviting F1 to enter the BIOS. Then F9-Load Setup default, F10-Save ..

attention : Startup hold down Enter
try

#9 Re: IBM ThinkPad T-60 Critical low-battery error

przez begin 11 stycznia 2014, 20:17
kotnatan:
Zrobiłem tak jak pisałeś czyli, załączyłem z wciśniętym Enter pojawił się napis ThinkPad,potem F1 był napis entering BIOS setup...
po chwili u góry ekranu znowu komunikat Critical-low-battery error, i laptop się wyłącza

#10 Re: IBM ThinkPad T-60 Critical low-battery error

przez kotnatan 11 stycznia 2014, 20:22
begin napisał(a):Zrobiłem tak jak pisałeś czyli, załączyłem z wciśniętym Enter pojawił się napis ThinkPad,potem F1 był napis entering BIOS setup...
po chwili u góry ekranu znowu komunikat Critical-low-battery error, i laptop się wyłącza

Startup hold down Enter

-- Суббота, 11 янв 2014, 20:22 --

You have a diagram of a laptop?

#11 Re: IBM ThinkPad T-60 Critical low-battery error

przez begin 11 stycznia 2014, 20:26
Mam, napięcia na przetwornicach są OK, nie wiem co jeszcze sprawdzić

#12 Re: IBM ThinkPad T-60 Critical low-battery error

przez kotnatan 11 stycznia 2014, 20:30
Lenovo Online bulletin another model they recommend for error 190 sew more recent BIOS

#13 Re: IBM ThinkPad T-60 Critical low-battery error

przez begin 11 stycznia 2014, 20:41
Dobrze,skoro to jest błąd BIOS i Lenovo zaleca wgranie nowszego, to jak to zrobić jakim programatorem i gdzie się podłączyć żeby wgrać Firmware

#14 Re: IBM ThinkPad T-60 Critical low-battery error

przez kotnatan 11 stycznia 2014, 20:47
I use TL866A

#15 Re: IBM ThinkPad T-60 Critical low-battery error

przez begin 11 stycznia 2014, 22:08
Ciekawi mnie taki fakt że po wylutowaniu U42 - MAX8765 nic sie nie zmienia w kwesti komunikatu Critical low-battery error
laptop zalacza sie tak samo jak był układ wlutowany, a jest on nowy nie z odzysku

#16 Re: IBM ThinkPad T-60 Critical low-battery error

przez kotnatan 11 stycznia 2014, 22:20
I can not understand
begin napisał(a):Dobrze,skoro to jest błąd BIOS i Lenovo zaleca wgranie nowszego, to jak to zrobić jakim programatorem i gdzie się podłączyć żeby wgrać Firmware

begin napisał(a):otóż przy załączeniu z samego zasilacza wyświetla się komunikat
0190: Critical low-battery error

then programmed in the BIOS in DOS without battery

#17 Re: IBM ThinkPad T-60 Critical low-battery error

przez begin 12 stycznia 2014, 22:54
kotnatan:
Jak wgrać programatorem ISP BIOS, nie wiem skąd zdobyć plik HEX z nowym biosem
jak się nie myle to chodzi o U49 25L1605AM2C to w nim jest bios?

#18 Re: IBM ThinkPad T-60 Critical low-battery error 

przez kotnatan 13 stycznia 2014, 11:14
Bios ThinkPad T60
ThinkPad.zip

begin napisał(a):U49 25L1605AM2C to w nim jest bios?

Obrazek

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Re: IBM ThinkPad T-60 Critical low-battery error

przez Google Adsense [BOT] 13 stycznia 2014, 11:14