• Dysk Samsung HD501LJ spalona elektornika

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the full model of data carrier and the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem, what was checked, your conclusions and the question.
  3. Uploading of any complete instruction/schematics files is STRICTLY PROHIBITED. You can only upload the small portion of documentation which simplifies the diagnostics/repair. You are not allowed to upload more than one complete page of instruction/schematic per single topic.
  4. It is only allowed to describe one faulty device per topic - you should always open a new topic for each subsequent device.

#1 Dysk Samsung HD501LJ spalona elektornika

by mar244 10 January 2014, 19:28
Witam,

Trafił do mnie dysk z upaloną elektroniką, z relacji klienta jak się dym pokazał od razu został odłączony. Zamieszczam zdjęcia poniżej. Zlokalizowałem dwa upalone elementy

Image

Jeden z nich jak wnioskuje to rezystor, a drugi o oznaczeniu "DH706 HE", nie mogę odszukać co to jest, a co gorsza gdzie to kupić.

Image

Czy jest szansa że po wymianie tych dwóch elementów dysk ożyje na tyle by odzyskać dane?

Ten element "DH706 HE" przypadkiem nie będzie to zabezpieczenie przeciwprzepięciowe?

Re: Dysk Samsung HD501LJ spalona elektornika

by Google Adsense [BOT] 10 January 2014, 19:28

#2 Re: Dysk Samsung HD501LJ spalona elektornika

by WIOLAD 10 January 2014, 19:52
mar244 wrote:

Ten element "DH706 HE" przypadkiem nie będzie to zabezpieczenie przeciwprzepięciowe?

To na 99% transil.
Czy jest zwarty?

#3 Re: Dysk Samsung HD501LJ spalona elektornika

by mar244 10 January 2014, 20:04
Tak dokładnie, jest zwarty

#4 Re: Dysk Samsung HD501LJ spalona elektornika 

by arvika 10 January 2014, 20:42
To transil. Jeśli nie ma innego uszkodzenia na dysku to po wylutowaniu go dysk odpali. Wylutuj i sprawdź czy zwarcie ustąpiło. ALE najbezpieczniej byłoby przelutować taki transil z innej elektroniki w razie czego.

#5 Re: Dysk Samsung HD501LJ spalona elektornika

by mar244 10 January 2014, 20:48
arvika wrote:ALE najbezpieczniej byłoby przelutować taki transil z innej elektroniki w razie czego.

No chętnie, tylko ani w tme, ani po innych nie mogę z najść go pod taką nazwą, nawet datasheetu nie idzie wyszukać. Co do rezystora sprawdziłem nie powoduje zwarcia, ale też nie znam jego wartości aby go wymienić.

arvika wrote:Wylutuj i sprawdź czy zwarcie ustąpiło.

Wylutowany, zwarcia nie ma

#6 Re: Dysk Samsung HD501LJ spalona elektornika

by novitech 10 January 2014, 20:51
mar244 wrote:Co do rezystora sprawdziłem nie powoduje zwarcia, ale też nie znam jego wartości aby go wymienić.

Ten rezystor spełnia rolę zwory - 0Ω.

#7 Re: Dysk Samsung HD501LJ spalona elektornika

by mar244 10 January 2014, 21:09
novitech wrote:Ten rezystor spełnia rolę zwory - 0Ω.

Potwierdzam rezystor.

Co do transila, napięcie przebicia powinien mieć 5v, tylko nie wiem jaką moc, czy to nie jest istotny czynnik?

#10 Re: Dysk Samsung HD501LJ spalona elektornika

by WIOLAD 14 January 2014, 22:59
Będzie pasował.
http://www.tme.eu/pl/details/smaj5.0ca- ... smaj50ca/#
Czu uruchamiał Kolega dysk bez transila czy w ogóle żyje?

#12 Re: Dysk Samsung HD501LJ spalona elektornika

by WIOLAD 14 January 2014, 23:53
Nie odpowiedział Kolega na zadane pytanie.

#13 Re: Dysk Samsung HD501LJ spalona elektornika

by mar244 15 January 2014, 00:29
Witam,

Przepraszam za brak odpowiedzi,

zakupiłem w tme: http://www.tme.eu/pl/details/smbj5.0a/d ... erunkowe/#

dysku nie uruchamiałem gdyż wole założyć tego transila dla pewności, dzisiaj przyszły jutro zakładam i podzielę się spostrzeżeniami, i dziękuje za zainteresowanie tematem :)

#14 Re: Dysk Samsung HD501LJ spalona elektornika

by mar244 23 January 2014, 12:01
Witam, Dysk działa jak nówka, dane zgrane, pomógł leci dla kolegi Arvika. Dziękuje serdecznie wszystkim za pomoc.

Re: Dysk Samsung HD501LJ spalona elektornika

by Google Adsense [BOT] 23 January 2014, 12:01