• Tomtom XXL, nie łączy się z satellitą

Forumsregeln:Die Forumsregeln lesen

1. Der Titel des Themas sollte Folgendes enthalten: den Hersteller der Maschine, das vollständige Modell und die kurze Beschreibung des Fehlers.
  2. Die Themennachricht sollte enthalten: einen PCB-Markierungscode (im Falle von Hardware-Reparaturen), erweiterte Beschreibung des Fehlers, Was wurde überprüft/ersetzt/gemessen + Schlussfolgerungen und, die Frage. Wenn Sie keinen PCB-Markierungscode finden können, du solltest lesen DIESES THEMA. Wenn Sie immer noch keine PCB-Markierungscode finden können, laden Sie bitte ein sauberen Fotos von beiden Seiten des Motherboards - ist es erforderlich, alle Filme und Module zu entfernen, die möglicherweise diese Markierungen abdecken könnte.
  3. Bevor Sie ein neues Thema veröffentlichen, sollten Sie alle Themen im Unterforum AUSBILDUNGEN lesen und machen Sie eine vorläufige Diagnose basierend auf dem Inhalt dieser Ausbildungen.
  4. Das Hochladen vollständiger Anweisungen/Schaltpläne oder BIOS-Dateien / Firmware (oder das Verlinken auf andere Websites mit solchen Dateien) ist STRENG VERBOTEN. Sie können nur den kleinen Teil der Anweisung/Schaltplans oder den Link zur BIOS-Datei in UNVERIFIZIERTE BIOS-DATEIEN platzieren, der die Diagnose und Reparatur für den Themenautor vereinfacht. Sie können nicht mehr als eine vollständige Seite mit Anweisungen/Schaltplänen pro einzelnem Thema platzieren. Die Datei darf keine sichtbaren Wasserzeichen, "vertraulichen" Markierungen, E-Mail-Adressen usw. enthalten.
  5. Pro Thema darf nur eine fehlerhafte Maschine beschrieben werden. Für jede nächste Maschine sollten Sie ein neues Thema öffnen.
  6. Das Anfordern von Schaltplänen, Boardview, MB-Fotos, BIOS-Dateien oder Servicehandbüchern ist STRENG VERBOTEN. Wenn Sie irgendwelche von denen fragen wollen, sollten Sie ein neues Thema in DOKUMENTATION UND BIOS/EFI ANFRAGE Sub-Forum öffnen.
Dieses Thema ist als ARCHIV markiert. Antworten Sie nur, wenn Ihre Nachricht eine Lösung enthält (Allgemeine Geschäftsbedingungen, 12.1)

#1 Tomtom XXL, nie łączy się z satellitą

von mati4 10 Dezember 2013, 00:33
Witam!
Problem jak w temacie. Dostałem w ręce nawigacje Tomtom XXL. Nawigacja normalnie działała, aż pewnego dnia, po włączeniu nawigacji, nie można było połączyć się z satelitą. Zainstalowanie kopii zapasowej nie pomogło. Czarno-żółta ikonka w prawym górnym rogu, w ogóle się nie kręci. Kolumny wskazujące zasięg satelit są siwe i nie pokazują żadnych wartości. Nawigacja po 2 -3 minutach prób połączenia się z satelitą, samoczynnie się restartuje. Jutro rozbiorę nawigację i posprawdzam podstawowe elementy, ale z tego co zdążyłem przeczytać, dowiedziałem się, że na 75% będzie to nadajnik/odbiornik GPS. Jak mogę takowy sprawdzić? Ma ktoś ewentualnie inne pomysły? Pozdrawiam!

Re: Tomtom XXL, nie łączy się z satellitą

von Google Adsense [BOT] 10 Dezember 2013, 00:33

#2 Re: Tomtom XXL, nie łączy się z satellitą

von mar244 10 Dezember 2013, 01:58
Ciężka sprawa, tez kiedyś miałem nawigacje, z walniętym GPSem, to nie mogłem nigdzie znaleźć anteny gps żeby kupić nową

#3 Re: Tomtom XXL, nie łączy się z satellitą

von marek216 10 Dezember 2013, 11:25
Najpierw update softu, jak nie pomoże to do przemierzenia cały moduł GPS od układu po antenę.
Naprawa nie jest ciężka tylko trzeba pomierzyć kilkanaście elementów.

#4 Re: Tomtom XXL, nie łączy się z satellitą

von mati4 10 Dezember 2013, 12:38
Update softu nie pomógł. Czy mogę prosić o informacje na temat elementów, które muszę pomierzyć?

#5 Re: Tomtom XXL, nie łączy się z satellitą

von marek216 10 Dezember 2013, 12:44
mati4 hat geschrieben:Czy moge prosic o informacje na temat elementow, ktore musze pomierzyc?

Jak podniesiesz blachę przed anteną to masz cały moduł GPS jak na dłoni - sprawdź czy masz napięcia na układzie, co się dzieje za nim. Do tego nie ma dokumentacji więc lecisz po mierniku.

#6 Re: Tomtom XXL, nie łączy się z satellitą

von mati4 12 Dezember 2013, 00:34
Bild

te trzy elementy piszczą na mierniku i pokazują rezystancje równą zeru. Nie mam pojęcia jakie napięcia powinny być na tym maximie. Jaki następny krok?

#7 Re: Tomtom XXL, nie łączy się z satellitą

von mar244 12 Dezember 2013, 01:11
to zworki będą

#8 Re: Tomtom XXL, nie łączy się z satellitą

von marek216 12 Dezember 2013, 06:30
Lub rezystory o wartości kilka - kilkadziesiąt ohm.

#9 Re: Tomtom XXL, nie łączy się z satellitą

von mati4 29 Dezember 2013, 17:56
przepraszam za tak długą zwłokę, ale byłem mocno zabiegany. Pomierzyłem wszystkie elementy z podpiętą wtyczką i włączoną z nawigacją i okazuje się, że żaden ze wskazanych prze zemnie elementów nie kwalifikuje się do wymiany. Każdy z nich prawidłowo wskazuje napięcie. Pomierzyłem całą drobnice w tym układzie i nie znalazłem nic co wzbudziło by moje podejrzenia. Ale - na zdjęciu które wysłałem w poprzednim poście, widać dwa małe elemntey, które idą ścieżka do anteny - zakładam "plusa". Sama antena i te właśnie elementy pokazują 0,01V. Podejrzane. Czy ma ktoś możliwość, sprawdzenia dla mnie, jakie napięcie powinno znajdować się na antenie, w momencie, gdy ta powinna łączyć się z satelitą? Wydaje mi się, że te wartości są trochę za niskie. Jeśli mam racje, to siadł pewnie chipset BCM4750, również widoczny na zdjęciu. I następne pytanie. Po wygooglowaniu chipsetu, znalazłem parę zdjęć, które sugerują, że ten układ może być na kulkach. Czy jest ktoś, kto mógłby zaprzeczyć lub potwierdzić teorie? Na wszelki wypadek, zrobiłem reflow układu, który nie przyniósł żadnego rezultatu.

#10 Re: Tomtom XXL, nie łączy się z satellitą

von marek216 29 Dezember 2013, 18:02
mati4 hat geschrieben:Po wygooglowaniu chipsetu, znalazłem parę zdjęć, które sugerują, że ten układ może być na kulkach

Tego nie trzeba googlować - to widać ?

#11 Re: Tomtom XXL, nie łączy się z satellitą

von mati4 29 Dezember 2013, 18:15
no właśnie - gdybym nie przeczytał na chińskiej stronie, że są układy na BGA i normalne wlutowywane chipsety, nie miałbym żadnych wątpliwości. Wygooglowałem go, żeby sprawdzić jak z jego dostępnością. A propos, czy mogę prosić o potwierdzenie napięć wyjściowych do anteny i napięcia na antenie? I ewentualnie, czy ma kolega marek, taki układ u siebie do odsprzedania? Próbowałem znaleźć ten chipset, ale jedyna miejsce gdzie udało mi sie go zlokalizować, to "shenzen chiny" i tylko za pośrednictwem alibaby, a tam trzeba mieć zarejestrowaną firmę.

#12 Re: Tomtom XXL, nie łączy się z satellitą

von keymaker 30 Dezember 2013, 10:12
Jaka jest rezystancja w stosunku do masy na tej antenie?

#13 Re: Tomtom XXL, nie łączy się z satellitą

von mati4 30 Dezember 2013, 23:06
440kΩ.

#14 Re: Tomtom XXL, nie łączy się z satellitą

von mati4 7 Januar 2014, 14:56
i jakiś pomysł? antena, chipset? ma ktoś może pomiary z dobrego urządzenia?

Re: Tomtom XXL, nie łączy się z satellitą

von Google Adsense [BOT] 7 Januar 2014, 14:56
Dieses Thema ist als ARCHIV markiert. Antworten Sie nur, wenn Ihre Nachricht eine Lösung enthält (Allgemeine Geschäftsbedingungen, 12.1)