• Dysk Seagate Momentus ST9250410AS - nie uruchamia się, nie jest wykrywany

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити повну модель носія інформації та короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми, ваші висновки та питання.
  3. Завантаження повних файлів інструкцій/схем СУВОРО ЗАБОРОНЕНО. Ви можете завантажити лише невелику частину документації, яка спрощує діагностику/ремонт. Вам не дозволяється завантажувати більше однієї повної сторінки інструкцій/схем на одну тему.
  4. Дозволяється описувати лише один несправний пристрій в одній темі - ви завжди повинні відкривати нову тему для кожного наступного пристрою.

#1 Dysk Seagate Momentus ST9250410AS - nie uruchamia się, nie jest wykrywany

Grubskee 21 Листопада 2013, 21:13
Witam, dysk nie uruchamia się, nie jest wykrywalny i nie kręcą się talerze, mam nadzieję że to nie wina silniczka, więc na początek zrobiłem pomiary na płytce lecz nie mam ich do czego odnieść dlatego proszę forumowiczów o pomoc, robię to pierwszy raz i chciałbym wynieść trochę z tej praktycznej lekcji. Zamieszczam zdjęcie z pomiarami (do masy) transila i innych elementów wokół niego oraz dwóch nieznanych mi elementów które także postanowiłem podać (po lewej).

Зображення

Re: Dysk Seagate Momentus ST9250410AS - nie uruchamia się, nie jest wykrywany

Google Adsense [BOT] 21 Листопада 2013, 21:13

#2 Re: ST9250410AS - Staram się naprawić zepsutą elektronikę.

Jozef18 5 Січня 2014, 17:41
Witam

Czy słychać jakieś dźwięki w dysku jak jest podpięty ?

#3 Re: Dysk Seagate Momentus ST9250410AS - nie uruchamia się, nie jest wykrywany

Vogelek23 5 Січня 2014, 18:10
Na tych "elementach po lewej" (cewki) jest już źle - 5V powinno być obecne po obu stronach cewki.
Proszę zacząć od zmierzenia rezystancji tych cewek oraz elementów, zaznaczonych na obrazku poniżej na żółto (bez podłączania zasilania!).

Зображення

Układ HPACB V1 to driver silnika - może być z powodzeniem zastąpiony układem SH6966A.

#4 Re: Dysk Seagate Momentus ST9250410AS - nie uruchamia się, nie jest wykrywany

Grubskee 5 Квітня 2014, 22:31
1. Zwarcie
2. Zwarcie
3. Rozwarcie

#5 Re: Dysk Seagate Momentus ST9250410AS - nie uruchamia się, nie jest wykrywany

Vogelek23 5 Квітня 2014, 23:50
Grubskee написав:3. Rozwarcie
Na ile cm? ;)
A tak poważnie - nie widzę pomiaru rezystancji cewek (tych po lewej stronie).

#6 Re: Dysk Seagate Momentus ST9250410AS - nie uruchamia się, nie jest wykrywany

Grubskee 18 Квітня 2014, 00:42
Cewka u góry 1 Ohm a jeżeli chodzi o cewkę na dole to właśnie odkryłem że ma zerwane jedno połączenie.

#7 Re: Dysk Seagate Momentus ST9250410AS - nie uruchamia się, nie jest wykrywany

Grubskee 19 Травня 2014, 12:21
Wystarczyło podlutować i działa :)

Re: Dysk Seagate Momentus ST9250410AS - nie uruchamia się, nie jest wykrywany

Google Adsense [BOT] 19 Травня 2014, 12:21

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей