• Dell Studio PP33L - nie włącza się / migająca dioda volume

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Dell Studio PP33L - nie włącza się / migająca dioda volume

przez ebry 9 listopada 2010, 18:46
Witam.
Nie znam historii tego lapka. Kupiłem go na części. Nie włączał się. Zero reakcji na power. Po podłaczeniu ładowarki świeci dioda przy złączu ładowarki ale zero reakcji. Podmieniłem, pamięci nadal nic. Po podmianie procesora po włączeniu power zapalają się trzy diody (białe) nad klawiaturą. Diody są markowane znakiem głośniczka. Srodkowa dioda mryga 19 razy a dwie pozostałe świecą ciągle. Czy wie ktoś może gdzie szukać uszkodzenia?

Re: Dell Studio PP33L - nie włącza się / migająca dioda volume

przez Google Adsense [BOT] 9 listopada 2010, 18:46

#2 Re: Dell Studio PP33L - nie włącza się / migająca dioda volume

przez farmer 9 listopada 2010, 23:20

#3 Re: Dell Studio PP33L - nie włącza się / migająca dioda volu

przez ebry 10 listopada 2010, 12:00
Dzięki za podpowiedź. Niestety wymiana pamięci nic nie daje. Dziwne jest to że na oryginalnym procesorze płyta jest martwa. Po podmianie procesora i pamięci nadal mryga środkowa dioda przy ciągle palących się dwóch na zewnątrz.

#4 Re: Dell Studio PP33L - nie włącza się / migająca dioda volume

przez Usunięty Użytkownik 402 10 listopada 2010, 12:05
Podstaw identyczny procesor lub przynajmniej podobny i zdaj relację. Dodam że warto przemyć slot cpu i ram.

#5 Re: Dell Studio PP33L - nie włącza się / migająca dioda volume

przez ebry 10 listopada 2010, 12:13
Oryginalnie siedział T5800 2.00/2M/800 a wkładam T5450 1.66/2M/667. Powinien być ok. Musze poszukać innego.

Wsadziłem też T5550 1.83/2M/667 ale nadal to samo. Postanowiłem wyjąć pamięć i odpalic go. Bez pamięci lewa dioda świeci ciągłym światłem a dwie kolejne migają równomiernie. Wygląda na to że płyta widzi pamięci bo daje inny kod błędu gdy włączam laptopa bez pamięci.

#6 Re: Dell Studio PP33L - nie włącza się / migająca dioda volume

przez Usunięty Użytkownik 402 10 listopada 2010, 14:22
Dobrze że w końcu poinformowałeś że masz płytę na intelu,a nie na amd. Jest to dość istotna różnica w naprawie. Przylutuj sloty pamięci, może któreś z zewnętrznych pinów są urwane.

#7 Re: Dell Studio PP33L - nie włącza się / migająca dioda volume

przez ebry 10 listopada 2010, 16:17
Niestety przelutowanie złącz pamięci nic nie dało. Nadal nie startuje i ma ten sam objaw. Masz może jeszcze jakąs propozycję co mogę zrobić aby go odpalić?

#8 Re: Dell Studio PP33L - nie włącza się / migająca dioda volume

przez Usunięty Użytkownik 402 10 listopada 2010, 16:35
Zasilanie pamięci i mostu północnego jest ok? Zostaje wtedy most północny do reballingu, innego pomysłu na tą chwilę nie mam.

#9 Re: Dell Studio PP33L - nie włącza się / migająca dioda volume

przez ebry 10 listopada 2010, 17:15
Ok. Dzięki w sobotę postawie na nowo mostek i dam znać co i jak.

#10 Re: Dell Studio PP33L - nie włącza się / migająca dioda volume

przez ebry 23 listopada 2010, 15:16
Wymiana mostka nic nie dała. Klient zgodził się na nową płytę. Dzięki za pomoc.

Re: Dell Studio PP33L - nie włącza się / migająca dioda volume

przez Google Adsense [BOT] 23 listopada 2010, 15:16