Witam,
Tośka po uszkodzeniu wynikłym w skutek wyładowań atmosferycznych po sieci ethernet.
O dziwo laptop po tym uszkodzeniu uruchomił się normalnie i system pracował. Jednak nie funkcjonowało:
-Ethernet
-Wszystkie porty USB
-Czytnik kart SD
-Brak widocznej w systemie karty dźwiękowej.
Po odpaleniu płyty na stole, grzało się:
Kontroler ethernet - wymieniono.
SB (IBM)- wymieniono.
Rutynowo wymieniłem też ALC272 (układ pozostawał zimny).
Po uruchomieniu płyty z Ubuntu LIVE CD:
Ethernet działa, klawiatura podpięta pod usb działa, czytnik kart działa.
Brak widocznego kodeka audio.
Ponownie wstawiłem sprawne SB. Niestety bez rezultatu.
Na WSZYSTKICH liniach HD AUDIO brak zwarcia do masy, bądź przerwy w tych liniach.
Dodatkowo zainstalowanie modemu 56k też pozostawia go niewidocznego dla systemu.
Proszę o pomoc / sugestie.
Dla pewności że kodek nie powoduje zakłóceń na tej magistrali został wylutowany, ale modem dalej nie jest wykrywany. Zasilanie ALC272 jest poprawne. Pomysły mi się wyczerpały...
Tośka po uszkodzeniu wynikłym w skutek wyładowań atmosferycznych po sieci ethernet.
O dziwo laptop po tym uszkodzeniu uruchomił się normalnie i system pracował. Jednak nie funkcjonowało:
-Ethernet
-Wszystkie porty USB
-Czytnik kart SD
-Brak widocznej w systemie karty dźwiękowej.
Po odpaleniu płyty na stole, grzało się:
Kontroler ethernet - wymieniono.
SB (IBM)- wymieniono.
Rutynowo wymieniłem też ALC272 (układ pozostawał zimny).
Po uruchomieniu płyty z Ubuntu LIVE CD:
Ethernet działa, klawiatura podpięta pod usb działa, czytnik kart działa.
Brak widocznego kodeka audio.
Ponownie wstawiłem sprawne SB. Niestety bez rezultatu.
Na WSZYSTKICH liniach HD AUDIO brak zwarcia do masy, bądź przerwy w tych liniach.
Dodatkowo zainstalowanie modemu 56k też pozostawia go niewidocznego dla systemu.
Proszę o pomoc / sugestie.
Dla pewności że kodek nie powoduje zakłóceń na tej magistrali został wylutowany, ale modem dalej nie jest wykrywany. Zasilanie ALC272 jest poprawne. Pomysły mi się wyczerpały...