• HP MINI 5103 nie ładuje baterii

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 HP MINI 5103 nie ładuje baterii

przez twojtek 29 grudnia 2013, 15:45
Model: HP MINI 5103
Platforma: INVENTEC GUCCI 1.0

Jak w temacie - nie ładuje baterii ! System informuje mnie o braku baterii ,
rozebrałem baterię i stwierdziłem uszkodzenie tranzystora (zwarcie) w
obwodzie SMBUS ,wymieniłem na podobny(brak oznaczenia ), podładowałem
baterie na zewnątrz do ok 60% i podłączyłem do laptopa , niestety bez zmian
laptop dalej nie widzi baterii i nie startuje z niej , ale po odłączeniu zasilacza
laptop pracuje na baterii ! Sądzę że jest uszkodzony tor SMBUS , bardzo
proszę o fragment schematu z torem ładowania i SMBUS.

Re: HP MINI 5103 nie ładuje baterii

przez Google Adsense [BOT] 29 grudnia 2013, 15:45

#2 Re: HP MINI 5103 nie ładuje baterii

przez indicheq 29 grudnia 2013, 16:34
Sprawdzał Kolega na sprawnej (innej) baterii??

#3 Re: HP MINI 5103 nie ładuje baterii

przez twojtek 29 grudnia 2013, 21:34
Tak , sprawdziłem na drugiej baterii , bateria co prawda do regeneracji ale chwilę trzyma i na innym laptopie działa. :) A niestety w tym laptopie żeby włączyć wewnętrzny modem GSM system musi widzieć włożoną baterię , w większości laptopów system "widzi" baterię poprzez podłączony do baterii termistor , tu wygląda że jest inaczej dlatego potrzebuję kawałek schematu .

#4 Re: HP MINI 5103 nie ładuje baterii

przez Vogelek23 29 grudnia 2013, 22:07
twojtek napisał(a):w większości laptopów system "widzi" baterię poprzez podłączony do baterii termistor
Tutaj jest tak samo - w przypadku, gdy bateria nie jest podłączona, sygnał THM_MAIN# jest w stanie wysokim (n. 2 złącza baterii). Jeśli pojawi się tam stan niski, kontroler KBC jest tym samym informowany o podłączeniu baterii i następuje próba komunikacji przez magistralę szeregową.

#5 Re: HP MINI 5103 nie ładuje baterii

przez indicheq 29 grudnia 2013, 22:33
W załączniku schemat:

Obrazek

#6 Re: HP MINI 5103 nie ładuje baterii

przez twojtek 30 grudnia 2013, 01:04
Po dokładnej analizie doszedłem do wniosku że na schemacie jest błąd albo moja płyta to jakaś inna wersja , u mnie na płycie pin 4 z cn500 idzie na rezystor 100K a nie 10K z czego wynika że THM_MAIN# jest właśnie na pinie nr 4 .

#7 Re: HP MINI 5103 nie ładuje baterii

przez Vogelek23 30 grudnia 2013, 01:21
twojtek napisał(a):Po wyjęciu baterii na obydwu liniach jest 3.3V i 0 V na THM_main , sugeruje to uszkodzenie lini SDA
Moim skromnym zdaniem, uszkodzenie jest w linii THM_MAIN#, skoro po odłączeniu baterii jest tam 0V (a powinno być 3V). Zakładam oczywiście, że pomiarów dokonuje Kolega przy podłączonym zasilaczu.

#8 Re: HP MINI 5103 nie ładuje baterii

przez twojtek 30 grudnia 2013, 01:55
Linia THM_MAIN# jest w porządku bez baterii jest 3.3V po podpięciu baterii spada do 0V , zmylił mnie opis na schemacie

-- poniedziałek, 30 grudnia 2013, 00:59 --

Na schemacie zamienione są linie 2 z 4 !!

#9 Re: HP MINI 5103 nie ładuje baterii

przez Vogelek23 30 grudnia 2013, 02:16
twojtek napisał(a):zmylił mnie opis na schemacie
Ech... ;)

Skoro zatem detekcja wygląda na prawidłową, zaś brak jest komunikacji z baterią po SMBUS, to zakładając, że bateria jest już sprawna i rezystory R65-R69 oraz diody D507-D509 są całe, pozostaje wymienić kontroler KBC - jako, że linie SMBUS idą wprost na jego wyprowadzenia: 111 (SDA_MAIN) oraz 112 (SCL_MAIN), nie łącząc się już z niczym innym po drodze.

--- Dodano: po chwili ---

twojtek napisał(a):Na schemacie zamienione są linie 2 z 4 !!
:wtf:
To jak ma Kolega u siebie? Pin 2 złącza CN500 łączy się z pinem 111 KBC, zaś pin 4 CN500 z pinem 101 KBC (oczywiście, przez rezystory)?

#10 Re: HP MINI 5103 nie ładuje baterii

przez twojtek 30 grudnia 2013, 11:51
Przepraszam mój błąd , płyta jest w wersji GUCCI 3.0 i stąd pewnie różnice w schemacie . Z nogi 2 CN500 idzie na diodę d506 a nie na diodę d507 , bardzo proszę o fragment schematu do wersji 3.0

#11 Re: HP MINI 5103 nie ładuje baterii

przez Vogelek23 30 grudnia 2013, 18:38
twojtek napisał(a):Przepraszam mój błąd , płyta jest w wersji GUCCI 3.0
Ech... ;)

twojtek napisał(a):bardzo proszę o fragment schematu do wersji 3.0
Proszę.

Obrazek

#12 Re: HP MINI 5103 nie ładuje baterii

przez twojtek 30 grudnia 2013, 20:25
Teraz wszystko pasuje .Uważam że to bardzo dziwny ruch ze strony projektanta że "przewrócił" gniazdo o 180 stopni w bardzo podobnych wizualnie wręcz identycznych modelach. Wracając do tematu na liniach SDA SCL poprawne przebiegi na THM_MAIN# 0V natomiast na nodze nr 1 CN500 dosyć niskie napięcie 8,9V , powinno być chyba około 19V , proszę o podpowiedź z jakiego układu idzie napięcie na nogę 1 CN500 ?

#13 Re: HP MINI 5103 nie ładuje baterii

przez Vogelek23 30 grudnia 2013, 20:38
twojtek napisał(a):natomiast na nodze nr 1 CN500 dosyć niskie napięcie 8,9V , powinno być chyba około 19V
A skąd ta teoria? Czy bateria ma napięcie nominalne 19V?

twojtek napisał(a):na THM_MAIN# 0V
Po wpięciu baterii? Przed? Po i przed? Bardzo ubogo Kolega porcjuje informacje, które powinien zawrzeć w pierwszym poście.

#14 Re: HP MINI 5103 nie ładuje baterii

przez twojtek 30 grudnia 2013, 20:55
Opisałem sytuacje z wpiętą baterią i podpiętym zasilaczem :) . Jest błąd w opisie złącza CN500 , poprawny jest opis w wersji GUCCI 3.0
1.VCC
2.SDA
3.SCL
4.THM
5.GND

-- poniedziałek, 30 grudnia 2013, 20:00 --

Ale 8.9V to mało , bateria ma napięcie znamionowe 10.8V więc przy tym napięciu nie będzie się ładować.

#15 Re: HP MINI 5103 nie ładuje baterii 

przez Vogelek23 30 grudnia 2013, 21:52
twojtek napisał(a):Opisałem sytuacje z wpiętą baterią i podpiętym zasilaczem
Ponieważ SMBUS pracuje oraz detekcja baterii jest poprawna, zaś napięcie na n. 1 złącza CN500 nieco zaniżone, proszę sprawdzić, czy na cewce L502 (po stronie kluczy) występują oscylacje charakterystyczne dla pracy przetwornicy impulsowej (oczywiście, zasilacz i bateria mają być podłączone). Proszę także podać, jakie jest napięcie stałe na cewce L502 oraz po obu stronach R527 w trakcie, gdy bateria powinna być ładowana - ten pomiar proszę wykonać przez ok. 1 minutę, aby sprawdzić, czy napięcie to nie zmienia się w czasie (obniża się, zwiększa). Dodatkowo, proszę zmierzyć (tym razem bez zasilania i z odłączoną baterią), jaka jest rezystancja R527.

#16 Re: HP MINI 5103 nie ładuje baterii

przez twojtek 31 grudnia 2013, 17:50
Bingo ! Winowajcą był "zimny lut" na cewce L502 , po przelutowaniu napięcie z 8,9V wzrosło do 12V i bateria ładuje się normalnie .Podziękowania dla Vogelka . Temat do zamknięcia. Do Siego Roku !!

Re: HP MINI 5103 nie ładuje baterii

przez Google Adsense [BOT] 31 grudnia 2013, 17:50