• Lenovo Z580 - Brak reakcji na PWR

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Lenovo Z580 - Brak reakcji na PWR

przez martiv 10 grudnia 2013, 18:55
Witam serdecznie,
Pacjent to Notebook Lenovo Z580, oznaczenie płyty: DALZ3AMB8E0 REV:E
Laptop po upadku z tego co mi wiadomo ok 30-40cm wysokości.

Gdy próbuje go uruchomić na podłączonym zasilaczu dioda PWR zaświeci się
i po 1-2 s. gaśnie, wentylator nie drgnie, notebook nie uruchamia się.
Dioda ładowania baterii jest sygnalizowana.

Obrazek

Czy ktoś dysponuje schematem do tej płyty głównej? ew. pomocne rady będą mile widziane.

Re: Lenovo Z580 - Brak reakcji na PWR

przez Google Adsense [BOT] 10 grudnia 2013, 18:55

#2 Re: Lenovo Z580 - Brak reakcji na PWR

przez WIOLAD 10 grudnia 2013, 19:20
martiv napisał(a):Czy ktoś dysponuje schematem do tej płyty głównej? ew. pomocne rady będą mile widziane.

Schematu tej płyty raczej brak na chwilę obecną.

#3 Re: Lenovo Z580 - Brak reakcji na PWR

przez p4p 10 grudnia 2013, 21:57
Jeśli jest po upadku to warto spróbować docisnąć układy BGA.

#4 Re: Lenovo Z580 - Brak reakcji na PWR

przez Usunięty Użytkownik 402 10 grudnia 2013, 22:37
Po upadku najłatwiej uszkodzić kwarce. Testujesz płytę z procesorem, ramem?

#5 Re: Lenovo Z580 - Brak reakcji na PWR

przez martiv 11 grudnia 2013, 17:21
Próba dociśnięcia układów nie przyniosła skutków. Płyta testowana zarówno "z" jak i "bez"
procesora i pamięci RAM. Zastanawiam się nad wykonaniem reflow lub reballingiem układu GPU
Nvidia, co o tym sądzicie ? Układ jest DC12 ale podczas upadku mogło dojść do uszkodzenia spoiw
a z tego co wiem, efekt uszkodzenia lub odklejenia się GPU może dawać takie efekty, ale puki co
to moje takie małe przemyślenia.

Dowiedziałem się, że laptop był w autoryzowanym serwisie Lenovo, rzekomo serwis
stwierdził uszkodzenie BGA, niestety nie byli w stanie stwierdzić który chipset a tym samym
nie chcieli podjąć się naprawy, lecz zaproponowali wymianę płyty, niestety w bardzo wysokich kosztach.

#6 Re: Lenovo Z580 - Brak reakcji na PWR

przez pawel80 11 grudnia 2013, 22:16
Jakieś pomiary kolega dokonał?
Że ktoś stwierdził że wina leży po stronie BGA nie musi być wcale trafna.
Jak zachowują się kwarce?
Jakie napięcia występują na płycie po podłączeniu zasilania?
Jaki jest pobór prądy przez płytę bez baterii i z nią?
Czy na włączniku masz 3, 3V?

#7 Re: Lenovo Z580 - Brak reakcji na PWR

przez martiv 13 grudnia 2013, 11:56
Płyta w momencie wciśnięcia PWR pobiera 0.33A z CPU i RAM
bez 0,26A później 0,00A. Na włączniku jest 3.3V.

#8 Re: Lenovo Z580 - Brak reakcji na PWR

przez kwak 13 grudnia 2013, 12:54
Wygląda na to że nie wszystkie przetwornice startują. Pomierz napięcia na cewkach w momencie włączenia

#9 Re: Lenovo Z580 - Brak reakcji na PWR

przez martiv 20 grudnia 2013, 16:04
no to mam teraz bardziej ciekawie. W chwili presji i ponagleń przez znajomego postanowiłem wymienić
płytę główną, zakupiłem płytę i po wymianie o dziwo ten sam efekt. Napięcia na włączniku 3.3V.
tylko na jednej nóżce jest 1.1V. Podmiana procesora również nie dała rezultatu. Czyżbym zakupił
płytę z tą samą usterką czy problem tkwi gdzieś indziej ?

#10 Re: Lenovo Z580 - Brak reakcji na PWR

przez Usunięty Użytkownik 402 20 grudnia 2013, 18:01
Włącza się bez podpiętej matrycy i kamerki?

#11 Re: Lenovo Z580 - Brak reakcji na PWR

przez martiv 20 grudnia 2013, 18:13

Dokładnie tak, bez podpięcia matrycy i kamerki.
Wydaję mi się, że niemożliwe by było zakupić płytę z tą samą usterką :-/

#12 Re: Lenovo Z580 - Brak reakcji na PWR

przez Usunięty Użytkownik 402 20 grudnia 2013, 18:37
Z matrycą nie da się włączyć jak rozumiem, więc podejrzewam zwarcie w taśmie matrycy, bądź w samej matrycy. Sprawdź.

#13 Re: Lenovo Z580 - Brak reakcji na PWR

przez martiv 20 grudnia 2013, 19:18
uruchamiam samą płytę, bez matrycy...
Matrycy nawet nie podłączałem, ponieważ płyta nawet nie chce wystartować, więc
stwierdziłem po co podłączać matrycę.

#14 Re: Lenovo Z580 - Brak reakcji na PWR

przez Usunięty Użytkownik 402 20 grudnia 2013, 21:12
martiv napisał(a):

Dokładnie tak, bez podpięcia matrycy i kamerki.
Wydaję mi się, że niemożliwe by było zakupić płytę z tą samą usterką :-/

Tu cytując mnie piszesz że bez matrycy się włącza, teraz piszesz że nie podłączasz matrycy bo i tak się nie włącza, marnuję swój czas na pomoc tobie.

#15 Re: Lenovo Z580 - Brak reakcji na PWR

przez martiv 21 grudnia 2013, 00:10
Nie, nie, przepraszam źle mnie zrozumiałeś opiszę raz jeszcze :-)

Próbuję uruchomić płytę bez procesora i pamięci ram wciskając PWR, dioda zaświeci się i gaśnie po 1-2s,
uruchomienie płyty z procesorem i pamięcią ram daje ten sam efekt, dioda 1-2s. po czym gaśnie.
Przy próbie podłączenia matrycy płyta kompletnie martwa, nawet dioda się nie zaświeci.
Na wcześniejszej płycie był ten sam efekt. ładowanie baterii jest sygnalizowane. Próbowałem z baterią RTC
jak i bez niej, brak rezultatu.

#16 Re: Lenovo Z580 - Brak reakcji na PWR

przez Usunięty Użytkownik 402 21 grudnia 2013, 00:11
Bez procesora nie zadziała :P to raz, trzeba zweryfikować które przetwornice startują w momencie naciskania włącznika.

#17 Re: Lenovo Z580 - Brak reakcji na PWR

przez martiv 21 grudnia 2013, 00:13
Też tak właśnie pomyślałem, dlatego podstawiłem procesor i pamięć ram, efekt ten sam, próbowałem podmienić procesor na inny również ten sam efekt. :-( Procesor to Intel i3 SR0N1.

#18 Re: Lenovo Z580 - Brak reakcji na PWR

przez pawel80 21 grudnia 2013, 00:25
Niech kolega czyta ze zrozumieniem i poda wedle sztuki serwisowej wyniki dokonanych pomiarów.
Jesteś na forum od 2011, to już jakąś wiedzę powinieneś mieć opanowaną.
Samo 3.3V na włączniku za wiele nie mówi.
Nie odpowiedział kolega w pełni na zadane wcześniej pytania.
Jak się zachowuje reszta napiec po naciśnięciu przyciska PWR?
Jaka jest rezystancja cewek przetwornic względem masy na wyłączonej płycie i bez podpiętego zasilania?
I proponuje zerknąć do działu szkoleń na pewno nie zaszkodzi.

#19 Re: Lenovo Z580 - Brak reakcji na PWR

przez greg464 21 grudnia 2013, 01:54
Włącznik masz na płycie czy na dodatkowej płytce?
Jeżeli na dodatkowej płytce to czy z nową płytą została wymieniona płytka włącznika i tasiemka?

#20 Re: Lenovo Z580 - Brak reakcji na PWR

przez grisza69 21 grudnia 2013, 02:35
Jeszcze moje 0,03 PLN ;) , czym te płyty zasilasz? Jeżeli zasilacz nie będzie miał odpowiedniej wydajności takie będzie zachowanie.

Re: Lenovo Z580 - Brak reakcji na PWR

przez Google Adsense [BOT] 21 grudnia 2013, 02:35
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).