• Acer Aspire One D270 - problem z doborem matrycy.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Acer Aspire One D270 - problem z doborem matrycy.

przez ajc333 9 grudnia 2013, 14:51
Witam.
Zamówiłem matrycę B101AW06 v.1 (taka jak siedziała w oryginale), jednak przy próbie montażu okazało się, że długość od ucha do ucha w nowej matrycy jest o 3 mm mniejsza. Dodatkowo zamówiona matryca miała z tyłu przyklejone grubsze pianki na taśmę dwustronną na górze i na dole. Po podłączeniu taśmy okazało się, że jest ciemność. Opisałem ten problem sprzedawcy, odesłałem matrycę i odpisano mi, że matryca jest zgodna z oryginałem i u nich wyświetla poprawnie obraz. Po podłączeniu pękniętej, fabrycznej matrycy, obraz wyświetlany jest prawidłowo. Problemem w całej sytuacji jest wystawienie mi korekty bez uwzględnienia kosztów wysyłki, tłumacząc się faktem działającej matrycy. I tu mam pytanie, czy ktoś spotkał się z za krótką matrycą o tych parametrach i czy możecie mi podać, jak ktoś ma taki model, jakie ma wymiary jego matryca (oryginał ma dokładnie 24,5 cm)?

Re: Acer Aspire One D270 - problem z doborem matrycy.

przez Google Adsense [BOT] 9 grudnia 2013, 14:51

#2 Re: Acer Aspire One D270 - problem z doborem matrycy.

przez ajc333 10 grudnia 2013, 12:37
Dzisiaj dzwoniłem do firmy, w której od dawna biorę matryce i po pomiarach okazuje się, że ich matryca ma też dokładnie 24,5 cm od końca ucha do końca drugiego. Kobieta powiedziała też, że nie jest to pierwsza sytuacja z za wąską matrycą, więc chińczyk i na tym robi z nas idiotów. Oczywiście w pierwszej firmie idą w zaparte, że wszystko jest zgodnie ze specyfikacją. Szkoda słów...

#3 Re: Acer Aspire One D270 - problem z doborem matrycy.

przez mikesh 10 grudnia 2013, 19:09
Też zdarzyła mi się taka sytuacja. Na szczęście tylko raz. Poza tym u mnie wszystko oprócz rozmiaru matrycy było ok. Dałem dystanse i po sprawie.
Ale pamiętam nerwów mnie to kosztowało trochę bo klient przyjechał specjalnie na wymianę 100 km, a miałem tylko tą jedną matrycę.

#4 Re: Acer Aspire One D270 - problem z doborem matrycy.

przez Vogelek23 11 grudnia 2013, 03:05
ajc333 napisał(a):Problemem w całej sytuacji jest wystawienie mi korekty bez uwzględnienia kosztów wysyłki, tłumacząc się faktem działającej matrycy.
Jeśli kupiłeś na firmę, przysługuje Ci prawo żądania zwrotu kosztów wsyłki oraz korekty faktury VAT na całość zapłaconej kwoty (podstawa prawna: Art. 566. §1 Kodeksu Cywilnego). Natomiast w przypadku, gdy kupiłeś jako osoba prywatna, także należy Ci się zwrot kosztów wysyłki, lecz w oparciu o inne przepisy (podstawa prawna: Art. 8 ust. 2 Ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej).

#5 Re: Acer Aspire One D270 - problem z doborem matrycy.

przez iras72 11 grudnia 2013, 08:49
Witaj, według dokumentacji jakie znalazłem w internecie sam producent nie może się zdecydować jaki jest rozmiar matrycy (242.5mm - 245.5mm), prawdopodobnie była zmiana w trakcie produkcji.
Obrazek
Obrazek

#6 Re: Acer Aspire One D270 - problem z doborem matrycy.

przez ajc333 11 grudnia 2013, 12:32
Akurat tę matrycę wziąłem na fakturę imienną i również prześledziłem przepisy i wiem, że powinienem mieć zwrot całościowy, łącznie z kosztami wysyłki. Zrobiono korektę do samej matrycy, a koszty wysyłki na korekcie pozostały. W tym przypadku już czekam 2 tygodnie na rozwiązanie tej sytuacji i nie mam czasu upominać się o te 20 zł, ale postanowiłem sobie, że drugą taką sytuację skieruję od razu do prawnika i nie będę niepotrzebnie ze sprzedawcą dyskutował, bo widzę, że coraz więcej osób jest mądrzejszych od książek. Dzięki za wyjaśnienie sytuacji z matrycą, poprawną już zamówiłem.

Re: Acer Aspire One D270 - problem z doborem matrycy.

przez Google Adsense [BOT] 11 grudnia 2013, 12:32
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).