• Asus K52JB-SX133X - maksymalne obroty wentylatora i prośba o wsad biosu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Asus K52JB-SX133X - maksymalne obroty wentylatora i prośba o wsad biosu

przez qkiz 4 grudnia 2013, 01:42
Witam,
dostałem laptopa z uszkodzonym biosem: po włączeniu zaświecają się kontrolki, po ok 30-40s włącza się wentylator na maksa, zaświeca się ekran, jest logo ASUS i wyświetla się błąd: Error sending End Of Post message to Me i po ok.10s laptop się wyłącza. Zauważyłem że wyłącza się gdyż laptop się mocno grzeje. Podejrzewam że to pewnie będzie problem z biosem, jednak gdy wejdę w bios i próbuje powrócić do ostawień domyślnych, bądź użyć asus flash laptop się zawiesza a następnie wyłącza. Od tej pory nie wyświetla się już ten komunikat ale od razu wchodzi do biosu (oczywiście po tych 40s). Nie mogę spróbować go aktualizować pod dos'em bo się wyłączy. Oczywiście na procesorze i karcie nowa pasta, ale przypuszczam że bios podaje złe napięcie albo coś w tym stylu i laptop wariuje. Znalazłem w końcu wsad po którym laptop ruszył, ale niestety jak włącza instalacje windows strasznie się grzeje, zawiesza się na ułamek sekundy, wiatrak włącza się na maksa i laptop się wyłącza. Tak jakby się przegrzewał, tylko czemu wiatrak wcześniej nie reaguje tylko jak już jest bardzo gorący? W biosie wiatrak chodzi na wolnych obrotach, procesor wówczas nie jest obciążony i działa trochę dłużej. Oczywiście kolejny raz pastę zmieniałem. Nie umiem przerobić oryginalnego wsadu ze strony ASUSA (2+2MB) czy ktoś może mi pomóc? Wiem że często z tymi modelami są problemy z wiatrakiem (np chodzi cały czas na maksa).
Podaję dokładne oznaczenia na spodzie laptopa:
MODEL: K52J
MB VER: K52JB
K52JB-SX133X
ID: 1A

Na płycie:
K52JR ver. 2.0

Bardzo proszę o pomoc bo już mi ręce opadają :/

Re: Asus K52JB-SX133X - maksymalne obroty wentylatora i prośba o wsad biosu

przez Google Adsense [BOT] 4 grudnia 2013, 01:42

#2 Re: Asus K52JB-SX133X - maksymalne obroty wentylatora i prośba o wsad biosu 

przez pzonouz 4 grudnia 2013, 09:28
try this:

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#3 Re: Asus K52JB-SX133X - maksymalne obroty wentylatora i prośba o wsad biosu

przez qkiz 5 grudnia 2013, 11:46
Dzięki, laptop wstał i nie wyłącza się! Jedyne co to jedno gniazdo pamięci działa, a próbowałem już z różnymi kościami... Co to może być? Dzięki Wielkie jeszcze raz!!!

Re: Asus K52JB-SX133X - maksymalne obroty wentylatora i prośba o wsad biosu

przez Google Adsense [BOT] 5 grudnia 2013, 11:46