• Hp Pavilion dv7-1130us nie działa

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Hp Pavilion dv7-1130us nie działa

przez lisuluke 5 listopada 2010, 21:56
Witam.
Posiadam wyżej wymienionego laptopa, Płyta główna to JBK00 LA-4091P, Rev: 1.0, procesor AMD Turion. Po włączeniu zasilamnia włączają się wszystkie kontrolki, na chwilke włącza się wentylator. Laptop nie uruchamia się dalej. Migają natomiast diody nad klawiszem Num Lock i Caps lock. Diody migają jeden raz i przerwa około4s( i tak wkoło). Według poniższej stronki te mrugania oznaczają niedziałający procesor:

http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/docu ... c=en&cc=ca

Niestety nie posiadam procesora do podstawienia. Według karty diagnostycznej jest brak procedury POST, pobór prądu przez płyte wynosi 0.5A. Napięcie zasilające procesor wynosi 0.8V( przy wyjętym procesorze), po włożeniu procesora napięcie się niezmienia. Niestety nie posiadam schematu i nie wiem czy to nie jest troche zaniska wartość. Czy ktoś może mi podpowiedzieć czy problem tylko z procesorem? Czy może uszkodzona przetwornica zasilająca go. Procesor będe miał dopiero w nast tygodniu. Za pomoc z góry dziękuje

Re: Hp Pavilion dv7-1130us nie działa

przez Google Adsense [BOT] 5 listopada 2010, 21:56

#2 Re: Hp Pavilion dv7-1130us nie działa

przez Jui 5 listopada 2010, 22:15
Z której strony cewki sprawdziłeś napięcie?.. sprawdź z dwóch stron.
na 90% CPU.. ale bez podmiany się nie dowiemy.

Pozdrawiam.

#3 Re: Hp Pavilion dv7-1130us nie działa

przez lisuluke 5 listopada 2010, 22:26
Z obydwu stron cewki napięcie jest takie samo jak podałem wyżej

#4 Re: Hp Pavilion dv7-1130us nie działa

przez oneeye 6 listopada 2010, 00:06
Jui napisał(a):Z której strony cewki sprawdziłeś napięcie?.. sprawdź z dwóch stron.
na 90% CPU.. ale bez podmiany się nie dowiemy.

Pozdrawiam.

Na jakiej podstawie twierdzisz, że na 90% to właśnie procesor jest uszkodzony?

#5 Re: Hp Pavilion dv7-1130us nie działa

przez kangunga 6 listopada 2010, 00:17
Przy takim samym stanie, miałem uszkodzony chipset grafiki
Pozostałe kody błędów według stronki HP
Obrazek

#6 Re: Hp Pavilion dv7-1130us nie działa

przez Maxur 6 listopada 2010, 02:48
Jak kolega wyżej wspomniał w wielu przypadkach jest to wina mostka północnego z zintergrowana karta graficzną. W przypadku kiedy laptop startuje a jego pobór energi jest w przedziale 0.4-0.6 A wywnioskować można że płyta startuje tylko z mostem południowym, dla pewności przeprogramowałbym kość biosu a jeżeli to nie pomoże to wymienia mostku napewno rozwiąże twój problem.

#7 Re: Hp Pavilion dv7-1130us nie działa

przez Usunięty Użytkownik 1038 6 listopada 2010, 07:28
kangunga napisał(a):Przy takim samym stanie, miałem uszkodzony chipset grafiki (...)

Tak jak cytowane wyżej. Mam taki sam przypadek, z dokładnie takimi objawami. Winowajcą okazał się most północny z zintegrowaną grafiką. Swoją drogą seria DV9000 niczego nie nauczyła projektantów HP. Chłodzenie to porażka, a w szczególności "ogon" na północ.

#8 Re: Hp Pavilion dv7-1130us nie działa

przez sivel 6 listopada 2010, 11:44
Warto przed ruszeniem mostu podmienić procesor, miałem ostatnio dv7 który chodził tylko jeśli pamięć była w slocie 1, jeżeli pamięć była w slocie 2 laptop zgłaszał problem z grafiką !. Kupiłem drugi taki sam procesor RM-70 (używany) i na tym drugim procesorze było odwrotnie czyli laptop działał gdy pamięć była tylko w slocie 2. Kupiłem następny taki sam procesor i wszystko było OK.
Chociaż pobór prądu wskazuje, że będzie to problem raczej z samą płytą

#9 Re: Hp Pavilion dv7-1130us nie działa

przez lisuluke 6 listopada 2010, 19:26
Jesli podgrzeję chwilke most gorącym powietrzem to może wystartować na chwile prawidłowo? Czy szkoda takiej próby przeprowadzać? Jeśli może przynieść efekt to czy grzać tylko w rdzeń mostu? Czy po całym mostku?

#10 Re: Hp Pavilion dv7-1130us nie działa

przez kangunga 6 listopada 2010, 19:35
Jak najbardziej, wtedy bedziesz wiedział czy robić reball (tylko do około 100 °C) grzej rownomiernie po całym chipsecie.

#11 Re: Hp Pavilion dv7-1130us nie działa  [ROZWIĄZANY]

przez lisuluke 11 listopada 2010, 20:45
Po podgrzaniu układu grafiki (Radeon), laptop pracuje prawidłowo. Więc pozostało wymienić układ. Pozdrawiam

Re: Hp Pavilion dv7-1130us nie działa  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 11 listopada 2010, 20:45