• Elektronika w Seagate ST3500320AS, co wymienić?

Pravila foruma:Klikni tukaj za prikaz pravil na forumu

1. Naslov teme mora vsebovati: natančen model nosilca podatkov in kratek opis napake.
  2. Objava teme mora vsebovati: podroben opis problema, kaj je bilo narejeno, rezultate teh dejavnosti in oblikovano poizvedbo.
  3. Nalaganje vseh popolnih navodil/shem ali objavljanje povezav, ki vodijo do drugih spletnih strani s takimi datotekami, je prepovedano. V eni temi ne smete objaviti več eno stran navodil/shem.
  4. V eni temi lahko opišete SAMO eno napravo. Za vsako drugo okvarjeno napravo morate odpreti novo temo.
Ta tema je označena kot ARHIVSKA. Odgovorite samo, če vaše sporočilo vsebuje rešitev (Pravila in Pogoji, 12.1).

#1 Elektronika w Seagate ST3500320AS, co wymienić?

Napisal/-a KamilWroclaw 18 November 2013, 01:42
Witam,

Jakiś czas temu mój dysk (j/w) znikł z BIOSu i poczułem zapach spalonej elektroniki. Po zdjęciu elektroniki z dysku ochronna gąbeczka aż się przykleiła do spalonego transil'a (zdjęcie 1 i 2). Po oczyszczeniu i wylutowaniu diody transil (zdjęcie 3), niestety dysk nie ruszył. Coś się musiało jeszcze podsmażyć. Pytanie brzmi "co"?

Po sprawdzeniu miernikiem wszystkiego co się da, okazało się, że sama elektronika podaje napięcie na styki głowicy. Dowiedziałem się, że przy sprawnej elektronice nie powinno tam być napięcia.

Myślę nad wymianą tego elementu (zdjęcie 4). Widać tam małe pęknięcie w dołku oznaczenia 1 nóżki.

A co Wy myślicie??

Ciężko już dostać elektronikę do tego dysku, chyba że ktoś ma, to chętnie kupię!

Znalazłem dysk STM3500320AS (zdjęcie 6 i 7).
Numer płytki PCB się zgadza "100468972", istnieje szansa na powodzenie przeszczepu ROMu?

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Re: Elektronika w Seagate ST3500320AS, co wymienić?

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 18 November 2013, 01:42

#2 Re: Elektronika w Seagate ST3500320AS, co wymienić?

Napisal/-a Pawelbul 18 November 2013, 10:40
Tranzystor ze zdjęcia nr. 4 ewidentnie uszkodzony musisz wymienić http://www.vishay.com/docs/70796/70796.pdf.
Czy po wymianie elektronika ruszy tego nie wiem.

#3 Re: Elektronika w Seagate ST3500320AS, co wymienić?

Napisal/-a arvika 18 November 2013, 12:09
Nie ryzykuj naprawy spalonej elektroniki bo są tanie, a możesz uwalić głowice, o ile już do tego nie doszło.
Odpowiedź na twoje pytanie: tak, jesli nic innego nie padło.

#4 Re: Elektronika w Seagate ST3500320AS, co wymienić?

Napisal/-a KamilWroclaw 18 November 2013, 13:23
Pawelbul napisal/-a:Tranzystor ze zdjęcia nr. 4 ewidentnie uszkodzony musisz wymienić http://www.vishay.com/docs/70796/70796.pdf.
Czy po wymianie elektronika ruszy tego nie wiem.

Znalazłem w pracy dwie elektroniki, te tranzystory będą dobre?
Seagate
Slika
Slika
WD
Slika

arvika napisal/-a:Nie ryzykuj naprawy spalonej elektroniki bo są tanie, a możesz uwalić głowice, o ile już do tego nie doszło.
Odpowiedź na twoje pytanie: tak, jesli nic innego nie padło.

Szukam ponad miesiąc elektroniki do dysku :) Znalazłem tylko ten STM ...

OK. Dam znać jak STM dojdzie :)

-----

Dostałem info, że dysk jest martwy, ledwo się kręci.
"Jakaś reakcja po podłączeniu jest natomiast nie kręci tak w pełni i nie jest wykrywany"

Zostaje mi tylko wymiana podzespołów na obecnej elektronice. Czy te wyżej widoczne tranzystory będą dobre?

#5 Re: Elektronika w Seagate ST3500320AS, co wymienić?

Napisal/-a arvika 6 Februar 2014, 23:18
KamilWroclaw napisal/-a:Szukam ponad miesiąc elektroniki do dysku :) Znalazłem tylko ten STM ...

Nie rozumiem w czym problem. Dysków ST3500320AS jest na Allegro sporo, przeglądnij aukcje, zapytaj sprzedawcy jaka dysk ma elektronikę i po problemie. Jest to bardzo popularny model, bardzo awaryjny więc części do niego jest dużo na rynku.

Re: Elektronika w Seagate ST3500320AS, co wymienić?

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 6 Februar 2014, 23:18
Ta tema je označena kot ARHIVSKA. Odgovorite samo, če vaše sporočilo vsebuje rešitev (Pravila in Pogoji, 12.1).

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov