• Dell Inspiron 1545 brak ładowania

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Dell Inspiron 1545 brak ładowania

przez quake091089 3 listopada 2010, 23:47
Witam
Tak jak w tytule laptop nie ładuje baterii z tego co wyczytałem często w tym modelu wina leży po stronie nie do końca stykającego zasilacza w złączu zasilania, w tym problem że ja zasilam laptopa z zasilacza uniwersalnego i podaje jeden pin do masy płyty a + do pinu na złączu gniazda zasilania tylko tam jest klika tych pinów i nie wiem czy oddzielny jest do ładowania czy nie? Jeżeli nie to może ktoś podać gdzie mam pomierzyć sygnały od ładowania baterii.

Re: Dell Inspiron 1545 brak ładowania

przez Google Adsense [BOT] 3 listopada 2010, 23:47

#2 Re: Dell Inspiron 1545 brak ładowania  [ROZWIĄZANY]

przez farmer 4 listopada 2010, 00:21
W laptopach firmy Dell podanie samego zasilania (plus i masa) wystarcza do działania, ale nie wystarcza do ładowania baterii. Potrzebna jest jeszcze komunkacja z pamięcią EEPROM w zasilaczu (identyfikacja mocy zasilacza). Dlatego na uniwersalnym zasilaczu nie będzie ładowania baterii.

#3 Re: Dell Inspiron 1545 brak ładowania

przez quake091089 4 listopada 2010, 00:28
Dziękuję za informację (właśnie tak podejrzewałem) a możesz mi przybliżyć sprawę z tą komunikacją pamięci baterii, tzn co bym musiał zrobić żeby laptop ładował baterię i był zasilany zasilaczem uniwersalnym.

#4 Re: Dell Inspiron 1545 brak ładowania 

przez rrouterr 4 listopada 2010, 23:06
Jeśli masz stary zasilacz to :
Wymontuj z niego eeprom zasil przez stabilizator 7805 a nóżkę komunikacyjną podłącz do środkowego pinu w gnieździe będzie działało ale pająk będzie niezły przy wtyczce. Jeśli to rozwiązanie dla klienta to nie polecam ale jak dla siebie to można tak zrobić. Lub pamięć wmontować w laptopa a zasilanie wziąć z płyty (ja tak zrobiłem i działa)
Nie pamiętam jaka tam siedziała pamięć ale jak mi przypomnisz to podpowiem jak ją dokładnie podłączyć.

Pozdrawiam Michał

#5 Re: Dell Inspiron 1545 brak ładowania

przez gabizro 12 listopada 2010, 05:19
Sorry for english.
Most Dell chargers have one-wire eprom.
Charging connector have 3 wires tied as
-outer ring GND
-inner ring +V Charge
-middle pin -data communication
Most probably there is one TO-92 type DS2501 or higher,this have 3 pins but one is GND one is DATA and on e is not connected.
If I remember right there is only that memory (DS2501) one resistor (something around 100 ohms) and one diode (1N4148,I think) for some protection.
You can see how on original,dead charger.
You can add this to no-name charger and if is a good one (to provide required amperage) then will work fine.

Obrazek
Obrazek

Re: Dell Inspiron 1545 brak ładowania

przez Google Adsense [BOT] 12 listopada 2010, 09:09