• DELL D630 intel LA 3301 IBQ00 -nie włącza sie miga dioda CAPS LOCK

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 DELL D630 intel LA 3301 IBQ00 -nie włącza sie miga dioda CAPS LOCK

przez Waldi484 7 listopada 2013, 21:09
Witam mam Della takiego jak w temacie po próbie włączenia miga dioda caps lock, brak obrazu. Ram, procesor sprawdzone, zasilacz również, testowany też na baterii bez zmian, procesor się nagrzewa, był podmieniany bios również nic nie zmieniło.
Pomiary
PRZED STARTEM
PL37- 3,37V
PL36- 5,1V
PO STARCIE(po naciśnięciu włącznika i zapaleniu diody włączenia)
PL31 1,22V
PL33 1,22V
PL29 1,22V
PL39 1,07V
PL40 1,54V
PL42 1,82V
PL43 1,25V
Dodam jeszcze że płyta pracuje przez kilkadziesiąt sekund później się wyłącza
z tego co się dowiedziałem to srodkowa dioda(caps lock ) oznacza że rozpoznawany ram. Tylko nie wiem co za to odpowiada ram jest sprawny wielokrotnie podmieniałem ram na inny i zamieniałem w róznych konfiguracjach.
Zastanawiam się czy może być winą KBC. Jednak nie jestem pewien czy jest to smsc mec5025 czy smsc ece5028.
Mam na stanie sprawne te układy od bliźniaczego modelu.

Re: DELL D630 intel LA 3301 IBQ00 -nie włącza sie miga dioda CAPS LOCK

przez Google Adsense [BOT] 7 listopada 2013, 21:09

#2 Re: DELL D630 intel LA 3301 IBQ00 -nie włącza sie miga dioda CAPS LOCK

przez SidNet 8 listopada 2013, 19:51
Obrazek

#3 Re: DELL D630 intel LA 3301 IBQ00 -nie włącza sie miga dioda CAPS LOCK

przez Waldi484 9 listopada 2013, 15:16
Czy dobrze mi się wydaje że KBC w tym modelu to smsc ece5028.

#4 Re: DELL D630 intel LA 3301 IBQ00 -nie włącza sie miga dioda CAPS LOCK

przez SidNet 9 listopada 2013, 19:31
Nie wydaje się Koledze. To jest foto Twojej platformy.

#5 Re: DELL D630 intel LA 3301 IBQ00 -nie włącza sie miga dioda CAPS LOCK

przez Waldi484 9 listopada 2013, 19:36
Wiem ze to jest ten układ, ale wg schematu blokowego płyty głównej można wywnioskować że oba układy są prawie na równi, więc pytam żeby się upewnić.

Ostatnio edytowano 10 listopada 2013, 22:46 przez Vogelek23, łącznie edytowano 1 raz. Powód: Proszę niezwłocznie poprawić interpunkcję we wszystkich swoich postach.

Re: DELL D630 intel LA 3301 IBQ00 -nie włącza sie miga dioda CAPS LOCK

przez Google Adsense [BOT] 9 listopada 2013, 19:36
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).