• Dysk Samsung 500GB i zagubiona partycja

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento dovrebbe contenere il modello completo del supporto dati e la breve descrizione del problema.
  2. ToIl messaggio dell'argomento dovrebbe contenere la descrizione estesa del problema, ciò che è stato verificato, le conclusioni e la domanda.
  3. È ASSOLUTAMENTE VIETATO caricare la documentazione completa. Puoi caricare solo la piccola parte della documentazione che semplifica la diagnostica o la riparazione. Non è consentito caricare più di una pagina completa di documentazione per singolo argomento.
  4. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.

#21 Re: Dysk Samsung 500GB i zagubiona partycja

da Vogelek23 4 novembre 2010, 00:06
Po zaznaczeniu mojej utraconej partycji w DMDE, pokazały się inne dane w oknie (zaznaczyłem strzałką różnicę w stosunku do zrzutu z poprzedniego posta).
Czy te nowe dane wniosą nowe nadzieje na odzyskanie partycji na tym dysku?

Re: Re: Dysk Samsung 500GB i zagubiona partycja

da Google Adsense [BOT] 4 novembre 2010, 00:06

#22 Re: Dysk Samsung 500GB i zagubiona partycja

da michallus 4 novembre 2010, 00:15
Może nie wiele wniosę ale miałem ostatnio podobny problem, test disk nie dał rady odzyskać partycji co się rzadko zdarza.
Podłączyłem dysk do innego komputera zrobiłem chkdsk i wszystko powróciło do normy.
Programy do odzyskiwania widziały wszystkie dane jednak bałaganu również chciałem uniknąć i udało się w najprostszy możliwy sposób :-)

#23 Re: Dysk Samsung 500GB i zagubiona partycja

da arvika 4 novembre 2010, 00:20
Sprostuję kolegę michallusa: chkdsk niestety w momencie uruchomienia może zapisywać na dysk, co jest oczywiście nie wskazane! Owszem, jest czasem przydatny, ale nie w tym wypadku. Tutaj mamy do czynienia z usunięciem układu partycji.

Naprawdę sugeruję wykonać kopię posektorową dysku, przed próbami używania programów "automatów".

Rozwiązanie problemu zostało podane. Kwestia czasu na skopiowanie danych.

PS. Miewam czasem w labie dyski, które w wyniku uszkodzeń kopiują się nawet 2-3 tygodnie. Powoli ale jednak. Cierpliwość podobno jest cnotą ;)

#24 Re: Dysk Samsung 500GB i zagubiona partycja

da Vogelek23 4 novembre 2010, 00:30
michallus ha scritto:Podłączyłem dysk do innego komputera zrobiłem chkdsk i wszystko powróciło do normy.

Z ciekawości zapytam, choć nie zastosuję tej metody ze względu na ryzyko nadpisania danych - jaką komendę użył Kolega do sprawdzenia dysku, który nie ma partycji?
Moja wiedza jest skromna w tym temacie, bo znam tylko jedną opcję chkdsk - z podaniem litery dysku, który ma być sprawdzony i ewentualnie parametrów typu /f czy /r itp.

Aby dopełnić kilka zapytań na PW, dodam dwie rzeczy:
1. Opcje pod prawoklikiem na moją partycję SERWIS (obrazek poniżej),
2. Plik z kopią sektorów od 0 do 100: https://www.elvikom.pl/download/sec_0_101.zip

Immagine

#25 Re: Dysk Samsung 500GB i zagubiona partycja

da arvika 4 novembre 2010, 00:41
Vogelek23 ha scritto:Z ciekawości zapytam, choć nie zastosuję tej metody ze względu na ryzyko nadpisania danych - jaką komendę użył Kolega do sprawdzenia dysku, który nie ma partycji?
Moja wiedza jest skromna w tym temacie, bo znam tylko jedną opcję chkdsk - z podaniem litery dysku, który ma być sprawdzony i ewentualnie parametrów typu /f czy /r itp.

Święta racja

Jeśli to nie problem to wyślij proszę ten plik początkowych sektorów na adres biuro(at)odzyskiwanie-danych.com.pl to przyjrzę się temu. No chyba że za pobranie załącznika nie kasuje już 10pkt.

#26 Re: Dysk Samsung 500GB i zagubiona partycja

da Vogelek23 4 novembre 2010, 00:49
arvika - podany link jest bezpośredni, zatem pomija on system punktowy :)
Możesz go śmiało kliknąć bez ryzyka utraty punktów.

#27 Re: Dysk Samsung 500GB i zagubiona partycja

da arvika 4 novembre 2010, 01:03
Czy oryginalnie na dysku był Grub Loader?
Dla pewności zapytam: ten dysk 2 miał tylko jedną partycję 500GB?

#28 Re: Dysk Samsung 500GB i zagubiona partycja

da Vogelek23 4 novembre 2010, 01:15
Właśnie też zauważyłem ślady bootloadera linuksowego - mocno mnie to niepokoi, bo na tym dysku nie było nigdy linuksa! Czyżbym zakupił używany dysk jako nowy...?

Ten dysk, jak już pisałem, był sformatowany i ustawiony jako dysk D - dodatkowa partycja bez systemu, w całości swych 500GB przeznaczona na dane (jedna partycja).
Zaraz po zakupie postawiłem na nim Windows XP i przez około rok działał jako dwie partycje: C i D. Potem dołożyłem dysk 160GB i na nim postawiłem system, zaś ten problematyczny dysk działał jako partycja D - nigdy wcześniej nie było z nim jakichkolwiek problemów.

#29 Re: Dysk Samsung 500GB i zagubiona partycja

da arvika 4 novembre 2010, 01:26
Daj mi chwilkę.

#30 Re: Dysk Samsung 500GB i zagubiona partycja

da Vogelek23 4 novembre 2010, 01:31
Bardzo proszę ;)
W tak zwanym międzyczasie zapytam, czy kopię posektorową mogę zrobić w programie DMDE, zapisując do pliku *.ima/*.img/*.bin?
Czy kopię trzeba robić od pierwszego do ostatniego sektora, czy tylko wybranego obszaru (w moim wypadku partycji SERWIS, czyli od sektora 16128 do 976768064)?

#31 Re: Dysk Samsung 500GB i zagubiona partycja

da arvika 4 novembre 2010, 01:36
Rozszerzenie pliku kopii posektorowej nie ma znaczenia. DMDE odczyta każdą zawartość. Np. możesz otworzyć w nim plik jpg, avi itp. On po prostu pokaże Hexy.

Wykonaj kopię całego dysku od sektora 0 do max LBA czyli powinno być 976773167.

#32 Re: Dysk Samsung 500GB i zagubiona partycja

da Vogelek23 4 novembre 2010, 01:45
arvika ha scritto:Rozszerzenie pliku kopii posektorowej nie ma znaczenia

Tylko takie rozszerzenia pozwala mi wybrać DMDE. Ale to już mało istotne, bo rzeczywiście DMDE otwiera wszystko w postaci heksadecymalnej.
Rozumiem więc, że mam wykonać kopię całego fizycznego napędu - cóż, trzeba więc poszukać nośnika, który zmieści plik binarny tej kopii (nie w kij dmuchał, 500GB to nie tak mało).

I ostatnie pytanie na dziś - co dalej, po wykonaniu kopii?

#33 Re: Dysk Samsung 500GB i zagubiona partycja

da arvika 4 novembre 2010, 01:46
Podaj proszę w pliku sektory od 0 do 100 bo w poprzednim pliku wyciąłeś sektor 0

Zaraz Ci przygotuje plik do wgrania.

-- czwartek, 4 listopada 2010, 01:48 --

W DMDE można wybrać każdy rodzaj pliku, rozszerzenie tutaj naprawdę nie ma znaczenia. Jeśli bedzie img lub bin to DMDE domyslnie je zobaczy, bez potrzeby opcji: pokaż wszystkie pliki.

Po wykonaniu kopii na inny dysk wgrasz plik który Ci przygotuję w sektory 0-100.

#34 Re: Dysk Samsung 500GB i zagubiona partycja

da Vogelek23 4 novembre 2010, 01:53
Uaktualniłem plik z kopią sektorów 0-100 w tym poście:
https://www.elvikom.pl/viewtopic.php?f=141&t=3354&p=10897#p10897

#35 Re: Dysk Samsung 500GB i zagubiona partycja

da Usunięty Użytkownik 402 4 novembre 2010, 01:56
W pracy naprawiamy dyski 7200.11 < czarna seria, które ot tak sobie znikają z systemu za pomocą kabelka rs232 z przejściem za pomocą maxa232 na sygnały ttl RX i TX , Masa to podpinamy do dysku w miejsce zworek< odpowiednie dwa piny i wykonujemy w hyper terminalu operacje na dysku wysyłając odpowiednie komendy i po takich czynnościach dysk wraca do żywych wraz z danymi, wadliwy firmware jest potem aktualizowany na taki który nie zawodzi.
Nie podałeś jaki model dysku posiadasz i jaki firmware. Kabelka do wymiany danych z dyskiem użyłem od starego telefonu nokia 5110.

#36 Re: Dysk Samsung 500GB i zagubiona partycja

da arvika 4 novembre 2010, 02:04
Ok, w takim razie po wykonaniu kopii wgraj poniższy plik w sektory 0-99. Pamiętaj że musisz to ręcznie wpisać, bo domyślnie program ustawi Ci sektory z całego dysku.

-- czwartek, 4 listopada 2010, 02:06 --

LAZY ha scritto:W pracy naprawiamy dyski 7200.11 < czarna seria, które ot tak sobie znikają z systemu za pomocą kabelka rs232 z przejściem za pomocą maxa232 na sygnały ttl RX i TX , Masa to podpinamy do dysku w miejsce zworek< odpowiednie dwa piny i wykonujemy w hyper terminalu operacje na dysku wysyłając odpowiednie komendy i po takich czynnościach dysk wraca do żywych wraz z danymi, wadliwy firmware jest potem aktualizowany na taki który nie zawodzi.
Nie podałeś jaki model dysku posiadasz i jaki firmware. Kabelka do wymiany danych z dyskiem użyłem od starego telefonu nokia 5110.

W tym wypadku dyskl nie byłby widoczny w ogóle w BIOS, ani w systemie. Tutaj mamy do czynienia z rozwaleniem systemu partycji.
Mechanika dysku działa, elektronika również, padła logika. Vogelek dane widzi w programie DMDE, dysk również. Proszę czytać i analizować fakty ;)

Non hai i permessi necessari per visualizzare i file allegati in questo messaggio.

#37 Re: Dysk Samsung 500GB i zagubiona partycja

da Vogelek23 4 novembre 2010, 02:08
LAZY ha scritto:W pracy naprawiamy dyski 7200.11 < czarna seria, które ot tak sobie znikają z systemu

LAZY - ten dysk nie zniknął "ot tak sobie". Utrata partycji spowodowana była poważnym problemem zasilania komputera.
W tym wypadku firmware dysku jest w porządku, ponieważ dysk pracuje i podejrzewam, że mogę bez problemu go teraz sformatować, postawić partycję i kopiować pliki.
Problemem jest wyłącznie utrata partycji, struktura dysku i wszystkie dane (foldery, pliki) są widoczne jak na dłoni i mogę je skopiować bez problemu z poziomu DMDE - przeprowadziłem już próbę na jednym z plików.

Program DMDE wygląda na naprawdę bardzo dobry, pokuszę się chyba o zakup pełnej wersji.

arvika - dziękuję pięknie za plik.
Po wykonaniu kopii posektorowej oraz wgraniu pliku nie omieszkam napisać o wynikach.

Tymczasem bardzo dziękuję wszystkim użytkownikom za tak liczny i błyskawiczny odzew.

#38 Re: Dysk Samsung 500GB i zagubiona partycja

da Vogelek23 5 novembre 2010, 17:53
Witam ponownie.

Wykonałem już kopię posektorową i wgrałem (ręcznie) dane z pliku powyżej.
Dysk jest widoczny w systemie jako partycja D, jednak nie ma formatu (w zarządzaniu dyskami widnieje dysk D jako partycja podstawowa, zdrowa, bez systemu plików).

Co teraz?

#39 Re: Dysk Samsung 500GB i zagubiona partycja

da arvika 5 novembre 2010, 19:11
Czyli dysk widać, można na niego wejść ale nie ma na nim żadnych plików tak?

#40 Re: Dysk Samsung 500GB i zagubiona partycja

da Vogelek23 5 novembre 2010, 21:58
Nie - dysk widać jako dysk, ale nie można go otworzyć.
Komunikat, który się wyświetla:

Immagine

I jeszcze okno DMDE:

Immagine

Zauważyłem, że rozmiar $Vol01 jest większy, niż Physical Drive. Czy tak ma być?

Re: Dysk Samsung 500GB i zagubiona partycja

da Google Adsense [BOT] 5 novembre 2010, 21:58