• GoClever Terra 90 - Martwy, nie uruchamia się

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 GoClever Terra 90 - Martwy, nie uruchamia się

przez darryd 16 października 2013, 15:50
Witam, mam problem z tabletem, po podaniu zasilania na gniazdo 5V napięcie spada do 3V i grzeje się bardzo mocno element A15E i AXP202, znowu przy podaniu napięcia od strony baterii grzeje się tylko układ AXP202. Proszę bardziej obeznanych czy to spalony ten układ AXP202 czy gdzieś może być zwarcie od strony zasilania z gniazda. W załączeniu zdjęcia płyty.

Obrazek
Obrazek

Re: GoClever Terra 90 - Martwy, nie uruchamia się

przez Google Adsense [BOT] 16 października 2013, 15:50

#2 Re: GoClever Terra 90 - Martwy, nie uruchamia się

przez Ogon 22 października 2013, 15:47
Jaka masz rezystancje na 32 i 33 wyprowadzeniu układu APX202?

#3 Re: GoClever Terra 90 - Martwy, nie uruchamia się

przez darryd 28 października 2013, 13:02
Przepraszam że tak późno odpisuję...opór między 32,33 a masą jest na poziomie 1Ohma...dalej nie wiem co z tym zrobić i co jeszcze...

Sprawdziłem miernikiem stronę od gniazda i baterii, i od strony tej pierwszej opór wynosi 50KOhm między "+" a "-", od strony baterii około 1,7Ohm na kondensatorach podobnie, czy mam po kolei wylutowywać te elementy na których mam taki opór? Mam na myśli głównie kondensatory, czarnych elementów (rozumiem rezystory) nie ruszam?

#4 Re: GoClever Terra 90 - Martwy, nie uruchamia się

przez Ogon 29 października 2013, 06:05
Jeżeli na nodze APX202 34 i 35 tez masz niska rezystancje, to na 90% właśnie on jest uszkodzony, Masz podobny na podmianę? Spróbuj go wylutować i podaj jakie są rezystancje.

#5 Re: GoClever Terra 90 - Martwy, nie uruchamia się

przez darryd 29 października 2013, 11:30
Na tych nogach jest to samo, okolice 1Ohm, wylutowałem i między masą układu, spód układu ma metalowy środek, a pinami które podałeś dalej jest okolica 0,6-1Ohm. Układ będę musiał gdzieś poszukać, rozumiem, że to on padnięty, bo po wylutowaniu jego na płycie tabletu już nie ma zwarcia między "+" a "-"

#6 Re: GoClever Terra 90 - Martwy, nie uruchamia się

przez Ogon 29 października 2013, 21:21
Jeżeli rezystancja znacząco nie wzrosła, to szukamy dalej. Na wylutowanym układzie na nogach 34 i 35 (one dochodzą na pewno do kondensatora obok scalaka) podłącz 5v, ogranicz prąd, zaczynaj ok ok 100 mA. Sprawdź na próbie zwarciowej czy coś się grzeje.

Ostatnio edytowano 31 października 2013, 23:21 przez farmer, łącznie edytowano 1 raz. Powód: Proszę przeczytać jeszcze raz poprzedni post - po zdjęciu układu na płycie nie ma zwarcia.

#7 Re: GoClever Terra 90 - Martwy, nie uruchamia się

przez darryd 8 września 2014, 11:38
Układ APX202 wymieniony, nie pomogło, widać coś jeszcze dostało...dałem sobie spokój, tablet sprzedałem na części...;)

Re: GoClever Terra 90 - Martwy, nie uruchamia się

przez Google Adsense [BOT] 8 września 2014, 11:38