• Acer aspire 5710 dziwny problem, samoczynnie się uruchamia.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Acer aspire 5710 dziwny problem, samoczynnie się uruchamia.

przez ppgg1 19 października 2013, 08:30
Laptop na płycie JDW50 L03 (grafika dedykowana ATI) kupiony jako uszkodzony, ku zdziwieniu po podłączeniu zasilania uruchomił się i działa. Niestety występuje jeden dziwny problem:
- laptop po podłaczeniu zasilania samoczynnie się uruchamia
- przy wyłączniu laptopa z poziomu windows uruchamia się ponownie mimo wybrania opcji ZAMKNIJ

Na chwile obecna:
- wymieniono baterię bios
- podmieniono bios z drugiej takiej samej płyty oraz przeprowadzono aktualizacje z poziomu windows do najnowszej wersji 1.5
- przeprowadzono testy bez osprzetu: dysku, DVD, klawiatury, panelu ze switchami
- wyłączono w biosie botowanie LAN
- podmieniono grafikę ATI oraz pamięć RAM

Po tych zabiegach pomysły się wyczerpały, będę bardzo wdzięczny za każdą wskazówkę.

Re: Acer aspire 5710 dziwny problem, samoczynnie się uruchamia.

przez Google Adsense [BOT] 19 października 2013, 08:30

#2 Re: Acer aspire 5710 dziwny problem, samoczynnie się uruchamia.

przez grisza69 19 października 2013, 10:50
Jeżeli bateria i linia RTC jest sprawna to masz do wymiany kontroler KB.
Wyklucz jeszcze uszkodzenia samej linii on/off czyli np. switcha.

#3 Re: Acer aspire 5710 dziwny problem, samoczynnie się uruchamia.

przez ppgg1 19 października 2013, 11:12
Wyklucz jeszcze uszkodzenia samej linii on/off czyli np. switcha.

Sam switch wydaje się działać prawidłowo (reset działa), poza tym robiłem test z odpiętą taśma na której są switche.

Jeżeli bateria i linia RTC jest sprawna

Bateria miała 2,3V zmieniłem na lepsza 2,8V (nie posiadam nowej). Poza tym BIOS trzyma ustawienia daty i godziny więc chyba mogę przyjąć że linia też jest sprawna?

...to masz do wymiany kontroler KB

Biorę pod uwagę wymianę KB, ale zastanawia mnie czy np. podobny objaw nie bedzie występował gdyby przywarta była gdzieś linia SUSP# ?

#4 Re: Acer aspire 5710 dziwny problem, samoczynnie się uruchamia.

przez grisza69 19 października 2013, 11:40
ppgg1 napisał(a):...
Biorę pod uwagę wymianę KB, ale zastanawia mnie czy np. podobny objaw nie bedzie występował gdyby przywarta była gdzieś linia SUSP# ?

A jest zwarta? Przy zwarciu płyta nie będzie działać.

Wymień to KB.

#5 Re: Acer aspire 5710 dziwny problem, samoczynnie się uruchamia.

przez ppgg1 20 października 2013, 13:21
A jest zwarta? Przy zwarciu płyta nie będzie działać.

Dzięki za zaintersowanie tematem, zwarcia na lini SUSP# nie znalazłem, natomiast zaobserwowałem nowa rzecz. Płytę testowałem do tej pory jedynie na samym zasilaczu, okazuje się że problem nie występuje gdy płytę uruchamiam na samej baterii, wszystko wtedy działa OK. Po wpięciu zasilacza z włożoną bateria problem występuje, jak również na samym zasilaczu. Płytę testowałem z róznymi zasilaczami z ładowaniem baterii również wszystko OK (ładuje się).

#6 Re: Acer aspire 5710 dziwny problem, samoczynnie się uruchamia.

przez grisza69 20 października 2013, 15:11
Wymień KB.

#7 Re: Acer aspire 5710 dziwny problem, samoczynnie się uruchamia.

przez ppgg1 21 października 2013, 11:13
Wymień KB.

Podmiania KB niestety nic nowego nie wniosła. Dodatkowo wymontowałem w desperacji CHARGER z kluczami i uruchomiłem płytę zwierając dreny PQ29-PQ30 aby wykluczyć jakieś anomalie z jego strony, zabieg ten też nic nie zmienił.

Wróciłem więc do punktu początkowego i po raz kolejny wziąłem bios pod lupę. Nie jestem pewny jaką wersje laptopa posiadam gdyż końcówka oznaczenia jest wytarta, na pewno Aspire 5310.... na płycie JDW50 L03, z tym że z tego co widzę występuje on w 4 wersjach: 5310, 5301Z, 5310G, 5310ZG.

- podmieniłem tym razem kość SPI z troszke innej płyty od Aspire 5720, płyta ICL50 (ten sam laminat), efekt był taki że nie przechodził laptop POST-u (brak obrazu), lecz anomalnie z samoczynnym włączaniem się nie występowały.

- pobrałem ze strony producenta wszystkie wersje biosów do 5710 lecz mam problem z zaprogramowaniem ich programatorem po wypakowaniu (plik BIOS.WPH 1028KB jest deczko za duży).

Będe wdzięczny za sprawdzony bios lub wskazówki jak rozwiązać problem wgrania pliku programatorem.

#8 Re: Acer aspire 5710 dziwny problem, samoczynnie się uruchamia. 

przez grisza69 22 października 2013, 12:36
Nie wpadłem na to że nie przeprogramowałeś Biosu, przepraszam za być może niepotrzebną robotę.
Obcięty wsad ze strony acera:

V150_Acer_5310.bin

Zawsze możesz wrócić do biosu na którym płyta startuje i zrobić update z pod Windowsa wykorzystując pliki ze strony Acera.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#9 Re: Acer aspire 5710 dziwny problem, samoczynnie się uruchamia.

przez ppgg1 25 września 2017, 13:50
Laptopa niestety nie udało się naprawić, temat do zamknięcia.

Re: Acer aspire 5710 dziwny problem, samoczynnie się uruchamia.

przez Google Adsense [BOT] 25 września 2017, 13:50