• Adapter SO8 do programatora

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Adapter SO8 do programatora

by Citek 29 August 2013, 11:37
Witam

Poszukuję adaptera SO8 do programatora EZP2010. Chodzi mi o adapter, który posiada podstawkę "na sprężynkach".
Wcześniej miałem adaptery w formie ścieżek, ale wiadomo jak to jest z czasem ścieżki się odklejają pod wpływem zużycia i temperatury.
Czy taki adapter będzie ok:
http://www.gotronik.pl/adapter-so8-200m ... -1169.html
Chodzi głównie o kości BIOSu, np. o 25l8005m2c

PS. Wcześniej zakupiłem coś podobnego i niestety wchodzą tylko te małe układy SO8

Re: Adapter SO8 do programatora

by Google Adsense [BOT] 29 August 2013, 11:37

#4 Re: Adapter SO8 do programatora

by keymaker 30 August 2013, 16:38
Jak to jest z tymi klipsami, czy da się nimi odczytać/zapisać zawartość kostki CMOS bez wylutu?

#5 Re: Adapter SO8 do programatora

by marek216 30 August 2013, 17:56
keymaker wrote:Jak to jest z tymi klipsami, czy da się nimi odczytać/zapisać zawartość kostki CMOS bez wylutu?

Często tak. Czasem jednak trzeba wylutować układ.
Dobrze mieć oba rozwiązania na serwisie - często oszczędza się czas.

#6 Re: Adapter SO8 do programatora

by Citek 10 September 2013, 15:30
A taki klips to gdzie najlepiej kupić?

#7 Re: Adapter SO8 do programatora

by marek216 10 September 2013, 15:48
Ja zaopatruję się w TomSad - czasem drożej ale nie narzekam na jakość, ale jest jeszcze gotronik i allegro.

#8 Re: Adapter SO8 do programatora

by Citek 10 September 2013, 15:55
A w ilu przypadkach udało Wam się zaprogramować BIOS za pomocą takiego klipsa, czy będzie to 5%, czy może 10%, a może i 50% i więcej.
A i czy przy takim bezpośrednim programowaniu to przypadkiem nie można czegoś uszkodzić na płycie głównej?

#9 Re: Adapter SO8 do programatora

by marek216 10 September 2013, 16:05
Nie liczę tego w procentach.
Zaczynam od klipsa bo szybciej - jak nie ruszy to zdejmuję układ.

Jakość klipsa ma znaczenie - tanie nie zawsze dociskają na kopytkach.
Pomona to ciut droższy ale znacznie pewniejszy produkt niż klipsy z allegro za 30-40 zł

Na płycie nic nie uszkodzisz.

#10 Re: Adapter SO8 do programatora

by keymaker 15 October 2013, 19:36
Kupiłem klips POMONA i trochę jestem rozczarowany, na chyba 10 płyt sczytałem tylko jedną kostkę, a sam klips jest tandetnie wykonany ("odskakują" jego wewnętrzne piny :/).

#11 Re: Adapter SO8 do programatora

by franekx6 15 October 2013, 21:52
Czy podczas programowania kości przy użyciu takiego klipsa konieczne jest wymontowanie baterii RTC?

#12 Re: Adapter SO8 do programatora

by WIOLAD 16 October 2013, 05:39
franekx6 wrote:Czy podczas programowania kości przy użyciu takiego klipsa konieczne jest wymontowanie baterii RTC?

Nie.

Re: Adapter SO8 do programatora

by Google Adsense [BOT] 16 October 2013, 05:39
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).