• Przelutowanie taśmy.

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Przelutowanie taśmy.

by ppgg1 15 October 2013, 14:45
Taśma digitizera eranu dotykowego jak na obrazku poniżej. Jakim sposobem wylutować starą a potem wlutować nową?

Image

Re: Przelutowanie taśmy.

by Google Adsense [BOT] 15 October 2013, 14:45

#2 Re: Przelutowanie taśmy.

by grisza69 15 October 2013, 15:24
Do takich zabaw używam "chip quick-a" ( dostępny u Adama CHIP QUICK), szeroki grot temperatura 170- 180 stopni, grzeje wszystkie pola impulsowo ale cały czas uzupełniam spoiwo. Odwrotnie na tej samej zasadzie.

Ze starą taśmą nie ma problemu - zawsze możesz uciąć i podgrzać mocniej, jak chcesz odzyskać to musisz robić to bardzo delikatnie.

#3 Re: Przelutowanie taśmy.

by ppgg1 15 October 2013, 15:57
Dobrze że zapytałem bo miałem hota brać w ręce.

Do takich zabaw używam "chip quick-a" ( dostępny u Adama CHIP QUICK), szeroki grot temperatura 170- 180 stopni, grzeje wszystkie pola impulsowo ale cały czas uzupełniam spoiwo. Odwrotnie na tej samej zasadzie.

Taśmy nie chcę odzyskać, chip quick-a posiadam... Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, przylutować nową też za pomocą chip quick-a? To spoiwo ma podobne właściwości przewodnicze prądu jak cyna i można nim ją zastąpić?

#4 Re: Przelutowanie taśmy.

by WIOLAD 15 October 2013, 16:04
ppgg1 wrote:Dobrze że zapytałem bo miałem hota brać w ręce.

W żadnym wypadku.

#5 Re: Przelutowanie taśmy.

by grisza69 15 October 2013, 16:14
ppgg1 wrote:.......
Taśmy nie chcę odzyskać, chip quick-a posiadam... Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, przylutować nową też za pomocą chip quick-a? To spoiwo ma podobne właściwości przewodnicze prądu jak cyna i można nim ją zastąpić?

Często zostawiam, raz miałem przypadek, że "puściło" ale to ze względu na zwarcie.
Jak potrzebujesz to wlutować na cynie to możesz to zrobić podczerwienią - dużo zabawy z zabezpieczaniem długi czas lutowania ale jest na cynie - osobiście robię to na quicku wymieszanym z cyną.

#6 Re: Przelutowanie taśmy.

by pawel80 15 October 2013, 17:45
WIOLAD wrote:
ppgg1 wrote:Dobrze że zapytałem bo miałem hota brać w ręce.

W żadnym wypadku.

A dlaczego niby nie można hotem.
Można ale trzeba zniżyć temperaturę topnienia cyny ja osobiście używam tej.
W twoim przypadku nie musisz brać hota w rękę masz tu zaledwie cztery połączenia do rozlutowania. Wystarczy ładnie to zalać szerokim grotem z cyną o niskim współczynniku topnienia i taśma sama odejdzie.

#7 Re: Przelutowanie taśmy.

by Macpod 15 October 2013, 18:47
Zamiast chip-quicka polecam stop Lichtenberga - będzie sporo taniej i na dłużej starczy.

#8 Re: Przelutowanie taśmy.

by adam1114 15 October 2013, 20:21
Robisz na wszystkich pinach wielką na ich szerokość całkowitą- kroplę cyny, i schodzi od razu, bez żadnych cudownych specyfików. Najwyżej w kropli przytrzymaj chwilę grot.

This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).