• Przelutowanie taśmy.

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Przelutowanie taśmy.

ppgg1 15 Жовтня 2013, 14:45
Taśma digitizera eranu dotykowego jak na obrazku poniżej. Jakim sposobem wylutować starą a potem wlutować nową?

Зображення

Re: Przelutowanie taśmy.

Google Adsense [BOT] 15 Жовтня 2013, 14:45

#2 Re: Przelutowanie taśmy.

grisza69 15 Жовтня 2013, 15:24
Do takich zabaw używam "chip quick-a" ( dostępny u Adama CHIP QUICK), szeroki grot temperatura 170- 180 stopni, grzeje wszystkie pola impulsowo ale cały czas uzupełniam spoiwo. Odwrotnie na tej samej zasadzie.

Ze starą taśmą nie ma problemu - zawsze możesz uciąć i podgrzać mocniej, jak chcesz odzyskać to musisz robić to bardzo delikatnie.

#3 Re: Przelutowanie taśmy.

ppgg1 15 Жовтня 2013, 15:57
Dobrze że zapytałem bo miałem hota brać w ręce.

Do takich zabaw używam "chip quick-a" ( dostępny u Adama CHIP QUICK), szeroki grot temperatura 170- 180 stopni, grzeje wszystkie pola impulsowo ale cały czas uzupełniam spoiwo. Odwrotnie na tej samej zasadzie.

Taśmy nie chcę odzyskać, chip quick-a posiadam... Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, przylutować nową też za pomocą chip quick-a? To spoiwo ma podobne właściwości przewodnicze prądu jak cyna i można nim ją zastąpić?

#4 Re: Przelutowanie taśmy.

WIOLAD 15 Жовтня 2013, 16:04
ppgg1 написав:Dobrze że zapytałem bo miałem hota brać w ręce.

W żadnym wypadku.

#5 Re: Przelutowanie taśmy.

grisza69 15 Жовтня 2013, 16:14
ppgg1 написав:.......
Taśmy nie chcę odzyskać, chip quick-a posiadam... Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, przylutować nową też za pomocą chip quick-a? To spoiwo ma podobne właściwości przewodnicze prądu jak cyna i można nim ją zastąpić?

Często zostawiam, raz miałem przypadek, że "puściło" ale to ze względu na zwarcie.
Jak potrzebujesz to wlutować na cynie to możesz to zrobić podczerwienią - dużo zabawy z zabezpieczaniem długi czas lutowania ale jest na cynie - osobiście robię to na quicku wymieszanym z cyną.

#6 Re: Przelutowanie taśmy.

pawel80 15 Жовтня 2013, 17:45
WIOLAD написав:
ppgg1 написав:Dobrze że zapytałem bo miałem hota brać w ręce.

W żadnym wypadku.

A dlaczego niby nie można hotem.
Można ale trzeba zniżyć temperaturę topnienia cyny ja osobiście używam tej.
W twoim przypadku nie musisz brać hota w rękę masz tu zaledwie cztery połączenia do rozlutowania. Wystarczy ładnie to zalać szerokim grotem z cyną o niskim współczynniku topnienia i taśma sama odejdzie.

#7 Re: Przelutowanie taśmy.

Macpod 15 Жовтня 2013, 18:47
Zamiast chip-quicka polecam stop Lichtenberga - będzie sporo taniej i na dłużej starczy.

#8 Re: Przelutowanie taśmy.

adam1114 15 Жовтня 2013, 20:21
Robisz na wszystkich pinach wielką na ich szerokość całkowitą- kroplę cyny, i schodzi od razu, bez żadnych cudownych specyfików. Najwyżej w kropli przytrzymaj chwilę grot.

Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 4 гостей