• Zasilacz laptopowy z pomiarem prądu

Ta tema je označena kot ARHIVSKA. Odgovorite samo, če vaše sporočilo vsebuje rešitev (Pravila in Pogoji, 12.1).

#1 Zasilacz laptopowy z pomiarem prądu

Napisal/-a AdamStar 8 Oktober 2013, 16:09
Zasilacz laboratoryjny jest nieodłącznym elementem każdego serwisu. Jest to urządzenie dość duże i ciężkie, dlatego pomyślałem że można by użyć jakiegoś zasilacza laptopowego w tym celu. W końcu ogromną większość laptopów pracuje z napięciem 18,5-20V, a prób zwarciowych nie wykonuje się co chwile. Najczęściej wykorzystujemy je do pomiaru prądu pobieranego przez laptopa. Taki zasilacz ma też zaletę w postaci dość mobilnego źródła zasilania 19V.

Do przerobienia takiego zasilacz nie potrzeba zbyt wiele elementów.
- zasilacz (ja użyłem modelu zasilacz Toshiba PA3546E-1AC3 19V/9,5A)
- gniazda bananowe
- przetwornik ICL7107
- wyświetlacze 7-segmentowe
- stabilizator 7805 i ICL7660
- drobnica to elementy z płyt głównych laptopów
Koszt wszystkich elementów to poniżej 100zł.

Aplikacja ICL7107 to kopia z karty katalogowej, tak samo zasilanie to kopia z karty ICL7660.

Tak to wygląda:
Slika

Do pomiaru użyłem rezystora z płyty Quanta AT3:
Slika

Kilka fotek z prac:
SlikaSlikaSlikaSlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Re: Zasilacz laptopowy z pomiarem prądu

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 8 Oktober 2013, 16:09

#2 Re: Zasilacz laptopowy z pomiarem prądu

Napisal/-a Usunięty Użytkownik 402 9 Oktober 2013, 23:27
Coś mi świta że z ICL były problemy jak miał by mierzyć z własnego źródła zasilania, potrzebował dodatkowej przetwornicy, jak to rozwiązałeś?
Czy bocznik wytrzyma maksymalne obciążenie?

#3 Re: Zasilacz laptopowy z pomiarem prądu

Napisal/-a AdamStar 10 Oktober 2013, 08:13
LAZY napisal/-a:Coś mi świta że z ICL były problemy jak miał by mierzyć z własnego źródła zasilania, potrzebował dodatkowej przetwornicy, jak to rozwiązałeś?
Czy bocznik wytrzyma maksymalne obciążenie?

Dlaczego miałyby być problemy z ICL7107? Przecież taki pomiar to dla niego żaden problem, nie potrzeba żadnej przetwornicy. Wystarczy że podepniesz wejścia pomiarowe pod rezystor pomiarowy i nie połączysz IN LO z COMMON. Rezystor pomiarowy ma wartość 0,01Ω co przy 10A da 0,1W. Rozproszenie takiej mocy nie jest jakimś szczególnym problemem.

Re: Zasilacz laptopowy z pomiarem prądu

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 10 Oktober 2013, 08:13
Ta tema je označena kot ARHIVSKA. Odgovorite samo, če vaše sporočilo vsebuje rešitev (Pravila in Pogoji, 12.1).

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov