• DV 9000 płyta AT5 8600m 86-770-a2 artefakty po rebalingu.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 DV 9000 płyta AT5 8600m 86-770-a2 artefakty po rebalingu.

przez deha 31 października 2010, 19:04
Mam w serwisie dv9000 płyta at5 z usterką standardową czyli artefakty na matrycy i zabity radiator kurzem. Zrobiłem rebaling na pb elegancko układ siadł , płyta się uruchamia ale po wyświetleniu logo hp pojawia się podwójna informacja o braku systemu .Po podłączeniu dysku win się uruchamia i zatrzymuje się w tym samym miejscu. Ponownie zrobiłem rebaling i dalej to samo , bios jest nieczytelny , poprzesuwane jest wszystko.
Co może być przyczyną , czy ubiłem grafikę i szukać nowej czy to może problem z pamięciami grafiki?
Spotkał się ktoś z kolegów z takimi objawami?

Re: DV 9000 płyta AT5 8600m 86-770-a2 artefakty po rebalingu.

przez Google Adsense [BOT] 31 października 2010, 19:04

#2 Re: DV 9000 płyta AT5 8600m 86-770-a2 artefakty po rebalingu.

przez Usunięty Użytkownik 402 31 października 2010, 19:15
Zamontuj nowy układ i przetestuj płytę. Sprawdź dla pewności czy wszystkie drobne elementy są na miejscu.

#3 Re: DV 9000 płyta AT5 8600m 86-770-a2 artefakty po rebalingu.  [ROZWIĄZANY]

przez kangunga 31 października 2010, 19:16
Jeśli wszystko zrobiłeś jak bozia przykazała na 100% chipset do wymiany. Sprawdź dokładnie pod mikroskopem czy masz wszystkie połączenia padów. Czy połódnie było ruszane sprawdź. Czy te artefakty pokazują sie od samego początku.

#4 Re: DV 9000 płyta AT5 8600m 86-770-a2 artefakty po rebalingu.

przez deha 31 października 2010, 20:19
Będę musiał zamówić nowy układ , tylko g86-770 u basi kosztuje 240 zł a na forum jest informacja że można wstawić g86-730 który kosztuje 140 zł , może ktoś się wypowie czy to ma sens i czy jest możliwe? Podobno nie działa hdmi, ale czy jakieś zmiany z drobnicą trzeba robić?
Jesli chodzi o pady to są wszystkie , przed drugim reballingiem pocynowałem ołowiową cyną pady na wszeki wypadek żeby było lepsze lutowanie z kulkami na chipie, ale jak widać nie pomogło. Nic więcej nie było ruszane tylko grafika , jesli chodzi o artefakty tpo przed lutowaniem były na całym ekranie takie dropy , a po lutowaniu nie było dropów a pojawiły się podwójne napisy tak j.w. napisałem. Na zewnętrznym monitorze jest to samo co na matrycy.

#5 Re: DV 9000 płyta AT5 8600m 86-770-a2 artefakty po rebalingu.

przez kangunga 31 października 2010, 20:32
Zmian żadnych nie musisz robić, ale hdmi nie działa to fakt. Przy niektórych zamiennikach okrawa połowę pamięci.

#6 Re: DV 9000 płyta AT5 8600m 86-770-a2 artefakty po rebalingu.

przez benchmarek 31 października 2010, 22:05
Czy płyta się nie ugięła podczas lutowania, czy wszystkie pady łączą? Jeśli tak może jednak pamięć VGA trzeba przekulkować zanim zmienisz kosztowny chip grafiki? Miałem kilka razy taki przypadek: wymieniałem grafikę na nową, a dalej śmieci na obrazie były, a to pamięci vga miały "niekontakty", a nie chip graficzny!

#7 Re: DV 9000 płyta AT5 8600m 86-770-a2 artefakty po rebalingu.

przez oneeye 31 października 2010, 22:12
benchmarek napisał(a):Czy płyta się nie ugięła podczas lutowania, czy wszystkie pady łączą? Jeśli tak może jednak pamięć VGA trzeba przekulkować zanim zmienisz kosztowny chip grafiki? Miałem kilka razy taki przypadek: wymieniałem grafikę na nową, a dalej śmieci na obrazie były, a to pamięci vga miały "niekontakty", a nie chip graficzny!

Nie zmienia to faktu, że to chipset jest wadliwy, a nie pamięci. Statystyki przemawiają za wymianą chipsetu. Oczywiście jest możliwe to o czym piszesz, ale szybciej wymieni jeden scalak zamiast np. 4.

#8 Re: DV 9000 płyta AT5 8600m 86-770-a2 artefakty po rebalingu.

przez deha 31 października 2010, 22:26
A przy tej grafice jest 8 sztuk i nie mam chyba sita pod takie pamięci.

#10 Re: DV 9000 płyta AT5 8600m 86-770-a2 artefakty po rebalingu.

przez benchmarek 31 października 2010, 22:33
Można zrobić na universalnym!

#11 Re: DV 9000 płyta AT5 8600m 86-770-a2 artefakty po rebalingu.

przez oneeye 31 października 2010, 22:37
benchmarek napisał(a):Można zrobić na universalnym!

Oczywiście, że można, jeśli Koledze się spieszy. 50 zł za 2 sitka, które nie są jednorazowe przecież, to chyba śmieszna kwota. Tak czy inaczej zadecyduje autor tematu. Sitka swoją drogą polecam. Sam ich używam.

#12 Re: DV 9000 płyta AT5 8600m 86-770-a2 artefakty po rebalingu.

przez eprom 31 października 2010, 22:42
Tak jak koledzy piszą najprawdopodobniej chip graficzny, ja obstawiałbym na 90% ,a 9% pamięci VGA zawsze możesz zreballować, sitem uniwersalnym.

#13 Re: DV 9000 płyta AT5 8600m 86-770-a2 artefakty po rebalingu.

przez Usunięty Użytkownik 402 31 października 2010, 22:56
Jak długo naprawiam laptopy to pamięć grafiki wymieniłem może jeden raz czy też reballowałem w toshibie. W hp nigdy nie wymieniałem czy też nie musiałem reballować.

Re: DV 9000 płyta AT5 8600m 86-770-a2 artefakty po rebalingu.

przez Google Adsense [BOT] 31 października 2010, 22:56