• Samsung Q320 Nie włącza się, zapalają się diody ale nic więcej.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Samsung Q320 Nie włącza się, zapalają się diody ale nic więcej.

przez Konrad520 30 września 2013, 22:59
Samsung Q320
Model płyty: MIAMI - EXTERNAL
REV: 1.0(09-02-09)-04

Witam, mam taki problem że ostatnio chciałem sprawdzić czy działa mi laser w napędzie i jakoś wysunął mi się z ręki śrubokręcik i upadł na płytę i zrobił gdzieś na układzie spięcie bo od razu po tym laptop się wyłączył i już nie chce zaskoczyć. Gdy go włączam w laptopie załączają się dioda od zasilania (nie gaśnie) oraz świeci się dioda od ładowania, komp daje zasilanie na dysk, napęd i wiatraczek zaczyna się kręcić gdy procesor się nagrzeje ale nie dzieje się nic innego, czarny ekran a po naciśnięciu wł/wył. od razu się wyłącza. zauważyłem że układ (U512) strasznie się nagrzewa.
Laptopy to dla mnie nowość i nie za bardzo wiem od czego zacząć więc proszę o wyrozumiałość :)
Obrazek Ten element się bardzo nagrzewa możecie mi powiedzieć co to jest i za co on odpowiada ? :)
Obrazek W tym obszarze upadł mi śrubokręt.

// Jeden z obrazków usunięty - znaki wodne.

Re: Samsung Q320 Nie włącza się, zapalają się diody ale nic więcej.

przez Google Adsense [BOT] 30 września 2013, 22:59

#2 Re: Samsung Q320 Nie włącza się, zapalają się diody ale nic więcej.

przez oneeye 1 października 2013, 00:40
Trzecim obrazkiem odpowiedziałeś sobie na pierwsze pytanie. Jedno z zasilań grafiki, jeśli się nagrzewa, znaczy że płynie przez niego duży prąd. Do sprawdzenia rezystancje i napięcia w obrębie tego obwodu. Czy przypadkiem na odwrocie płyty w miejscu gdzie upadł śrubokręt nie ma układu graficznego?

#3 Re: Samsung Q320 Nie włącza się, zapalają się diody ale nic więcej.

przez Konrad520 1 października 2013, 13:41
Tak jest, a to w takim przypadku by coś zmieniało ?
Wiem że trzeba by to pomierzyć i posprawdzać napięcia ale nie za bardzo wiem jak i od czego tu zacząć wczoraj wieczorem próbowałem sugerując się tym schematem coś zrobić ale nie bardzo się łapię w czytaniu tego i odnajdywaniu na płycie, znaczy znaleźć to jeszcze pikuś ale nie wiem który jest pierwszy np. pin na płycie. Jak to mam odczytywać ?

Re: Samsung Q320 Nie włącza się, zapalają się diody ale nic więcej.

przez Google Adsense [BOT] 1 października 2013, 13:41
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).