#1 Laptop Lenovo R61 na układzie intel NH82801HBM nie wstaje po reballingu
przez motonit • 27 września 2013, 10:46
Witam, do naprawy trafił laptop Lenovo R61 z padniętą grafiką (słychać Windowsa jak wstaje, brak obrazu). Podczas reballingu grafiki (NVIDIA G86-740-A2) płyta została szturchnięta i przesunęły się elementy w pobliżu złącza klawiatury ( przesunięty zostały elementy L32, Y6, widok na foto). Elementy zostały poprawione, ale płyta nie wstaje. Ustaliłem, iż na złączu klawiatury brakuje napięcia 5V (3V jest ok). Przetwornica 5V działa prawidłowo ( na cewce L3 jest napięcie).
Nie mam pojęcia jaka to płyta (nie potrafię znaleźć na niej modelu) i posiłkuję się schematem z GENBU-5W. Jeśli ten schemat pasuje to brak jest napięcia sterującego VCC5B_DRV z układu RINKAN. W jakich warunkach RINKAN nie włączy przetwornicy 5V? Rinkan się uszkodził?
Teraz nie wiem, czy szturchnięcie to mogło spowodować ( przesunięty zostały elementy L32, Y6), czy winny jest rebalowany układ.
Czy można testowo ominąć tranzystor włączający 5V i podać go na sztywno z cewki L3 na złącze klawiatury?
Bardzo proszę o jakieś sugestie.
-- piątek, 27 wrz 2013, 14:21 --
Znalazłem jeszcze, że sygnał PWRSHUTDOWN ma stan wysoki, ale nie wiem dlaczego.
Nie mam pojęcia jaka to płyta (nie potrafię znaleźć na niej modelu) i posiłkuję się schematem z GENBU-5W. Jeśli ten schemat pasuje to brak jest napięcia sterującego VCC5B_DRV z układu RINKAN. W jakich warunkach RINKAN nie włączy przetwornicy 5V? Rinkan się uszkodził?
Teraz nie wiem, czy szturchnięcie to mogło spowodować ( przesunięty zostały elementy L32, Y6), czy winny jest rebalowany układ.
Czy można testowo ominąć tranzystor włączający 5V i podać go na sztywno z cewki L3 na złącze klawiatury?
Bardzo proszę o jakieś sugestie.
-- piątek, 27 wrz 2013, 14:21 --
Znalazłem jeszcze, że sygnał PWRSHUTDOWN ma stan wysoki, ale nie wiem dlaczego.