• Problem w zasilaniu sony VGN-FS285H MBX-130

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Problem w zasilaniu sony VGN-FS285H MBX-130

przez Daki 15 października 2010, 19:41
Witam

Mam problem w ładowaniu baterii w laptopie SONY VGN-FS285H opartym na płycie głównej MBX-130 MS02.

Problem polega na tym, że laptop działa bez problemów na zasilaczu ale bez włożonej baterii. Działa też na włożonej baterii ale bez podpiętego zasilacza. Kiedy jest włożona bateria i podpięty zasilacz gaśnie wszystko i nie można ani ładować baterii ani włączyć laptopa. Aby powrócić do stanu wcześniejszego należy na chwilkę odłączyć baterię od biosu. Podmieniłem baterię i to samo, a więc według mnie problem tkwi w układzie zasilania na płycie głównej.

Czy ktoś może miał taki problem?

Pozdrawiam

Re: Problem w zasilaniu sony VGN-FS285H MBX-130

przez Google Adsense [BOT] 15 października 2010, 19:41

#2 Re: Problem w zasilaniu sony VGN-FS285H MBX-130

przez gathor 16 października 2010, 00:09
Miałem taki sam problem z MBX-189 z tym, że w moim przypadku winna była bateria. Sprawdź na innym akumulatorze najpierw.

#3 Re: Problem w zasilaniu sony VGN-FS285H MBX-130

przez Daki 16 października 2010, 00:29
Na początku myślałem też że bateria, więc kupiłem drugą. Miała być w miarę nowa ale chyba była trochę używana. Na tej drugiej baterii laptop zachowuje się tak samo dlatego odrzuciłem hipotezę, że to bateria jest przyczyną problemu ładowania.

#4 Re: Problem w zasilaniu sony VGN-FS285H MBX-130

przez grisza69 16 października 2010, 01:23
Podaj jakie masz napięcia na złączu baterii MB z wpiętym zasilaczem?
Oczywiście pomiar bez baterii.

#5 Re: Problem w zasilaniu sony VGN-FS285H MBX-130

przez Daki 23 października 2010, 14:45
Według mnie brak jest tam napięcia, przynajmniej tak mi pokazuje mirnik (miernik sprawdzałem jest dobry). Może jakieś szczątkowe kilka mV. Jak dla mnie to dziwne.
Pomiar robiłem z wyjętą baterią i wpiętym zasilaczem.

pozdrawiam

#6 Re: Problem w zasilaniu sony VGN-FS285H MBX-130

przez Daki 30 października 2010, 11:43
Rozkład napięć na złączu w laptopie bez baterii wygląda następująco:

od strony masy: 0V(-); 0V; 5,2V; 3,3V; 3,3V; 0V(+)

#7 Re: Problem w zasilaniu sony VGN-FS285H MBX-130

przez grisza69 30 października 2010, 13:00
Napięcia komunikacji są prawidłowe , jeżeli faktycznie jesteś pewny swojej baterii, rozbierz laptopa i trzeba będzie przyglądnąć się sterownikowi ładowania ( prawdopodobnie Max 8725) i jego okolice,czyli tranzystory sterujące.

Re: Problem w zasilaniu sony VGN-FS285H MBX-130

przez Google Adsense [BOT] 30 października 2010, 13:00