• Wymiana karty grafiki MXM II w laptopie FL90.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Wymiana karty grafiki MXM II w laptopie FL90.

przez demonisko 7 czerwca 2010, 14:11
Witam,
mam lapka z uszkodzoną kartą nVidii (z tego co widzę, standard).
Mam pytanie odnośnie ewentualnej możliwości podmiany oryginału, na kartę wyciągniętą z acera 6920g.
Po podmiance laptop startuje, ale nie uruchomi się. Nic nie wyświetla na ekranie.

Słyszałem coś o niekompatybilności biosów (??).
Istnieje szansa na podmianę tych kart (obie płytki grafik mają te same chipsety)?

Z góry dziękuję za pomoc!

Re: Wymiana karty grafiki MXM II w laptopie FL90.

przez Google Adsense [BOT] 7 czerwca 2010, 14:11

#2 Re: Wymiana karty grafiki MXM II w lapku FL90

przez michallus 7 czerwca 2010, 15:19
W trybie awaryjnym też się nie uruchamia ?

W którym momencie staje się ciemny??

Powinna grafika z Acera działać bez problemu.

#3 Re: Wymiana karty grafiki MXM II w lapku FL90

przez demonisko 7 czerwca 2010, 15:30
Nie daje obrazu od samego początku - nic się nie wyświetla.
Podmieniana grafika działa w 100%...

#4 Re: Wymiana karty grafiki MXM II w lapku FL90.

przez michallus 7 czerwca 2010, 17:31
Czy oby na pewno grafika z Acera ma ten sam Chipset ? G84-600-A2 ?

Podaj wszystkie oznaczenia z grafiki.

#5 Re: Wymiana karty grafiki MXM II w laptopie FL90.

przez sisk1 8 czerwca 2010, 23:18
Przydała by się informacja jaka to karta grafiki. Jeśli jest to karta GF9500 bądź 9600 to nie pójdzie na pewno. Seria 9000 jest pod platformę Santa Rosa refresh i do pracy potrzebuje nowszy most P45. Nie słyszałem o udanej próbie uruchomienia tych grafik na P965. Dużo lepiej jest z kartami ATI, np HD3650 sam montowałem (prawie 4000 3DMarków06), chodzi elegancko, ponoć HD 2300 i HD2400 też, ale sam nie próbowałem. Grafiki GF8600 z Acerów, te z pamięciami ustawionymi krótkimi bokami do siebie też nie chodzą z FLami (tu właśnie ten BIOS).

#6 Re: Wymiana karty grafiki MXM II w laptopie FL90.

przez peater 28 października 2010, 21:30
Wydanie Geforca 8600M GT z 09+ jest na chipsecie G84-601-A2 i nie działa na FL-90 (przynajmniej w moje ręce wpadła karta wyciągnięta z Acera) i objawy takie jak u kolegi, jeżeli chodzi o Ati to też zależy od wersji bios-u jaki jest na niej, nie każda HD3650 ruszy. Natomiast jeżeli chodzi o te karty HD2300 i HD2400 to jest ktoś w stanie powiedzieć które wersje dokładnie są kompatybilne z FL-90 ?? Przydatna informacja chociażby z uwagi na cene jako zamiennika (niższa od HD3650)

#7 Re: Wymiana karty grafiki MXM II w laptopie FL90.

przez demonisko 29 października 2010, 13:59
Niestety nie ruszyła mi żadna z tych grafik (stary temat nie pamiętam oznaczeń...). W każdym razie HD3650 działają na platformie bez problemów (jeśli chodzi o kompatybilność).

#8 Re: Wymiana karty grafiki MXM II w laptopie FL90.

przez eprom 29 października 2010, 14:21
Ważne jest czy grafika ma swój bios czy korzysta z biosu na płycie głównej, z tego co pamiętam karty z IFL90 nie posiadają własnych biosów.

#9 Re: Wymiana karty grafiki MXM II w laptopie FL90.

przez peater 29 października 2010, 14:33
Czyli trzeba kupować kartę która nie ma najlepiej bios-u tak ma rozumieć? czy jest mo ktoś w stanie powiedzieć czy Nvidia HD3450 256MB MXM VG.82M06.001 będzie działać

#10 Re: Wymiana karty grafiki MXM II w laptopie FL90.

przez Usunięty Użytkownik 1038 29 października 2010, 17:37
eprom napisał(a):Ważne jest czy grafika ma swój bios czy korzysta z biosu na płycie głównej, z tego co pamiętam karty z IFL90 nie posiadają własnych biosów.

Dokładnie - karta Compala nie posiada własnego biosu a korzysta z biosu płyty. Dla tego sprawna karta nie startuje w Compalu. Niektóre karty z biosem ACERA (ATI) są rozpoznawane przez płytę, lecz nie podam Ci reguły (miałem ATI Acera i na takich samych 10 kart Compal rozpoznał 4) . Pozostaje Ci naprawa karty z wymianą GPU na nowy.

#11 Re: Wymiana karty grafiki MXM II w laptopie FL90.

przez sisk1 4 listopada 2010, 11:42
Sprawdzone, działające w FL90/92 karty ATI HD3650 512MB:
VG.86M06.003 z ddr2
VG.86M06.002 z ddr3

Ja jeszcze nie miałem przypadku, żeby te karty w FL90 nie działały.

#12 Re: Wymiana karty grafiki MXM II w laptopie FL90.

przez somebody777 4 listopada 2010, 16:46
Moje doświadczenie z tym modelem jest takie że nie bardzo chce dawać na starcie obraz na zewnętrzny monitor i trzeba podpinać matrycę do sprawdzenia :(

#13 Re: Wymiana karty grafiki MXM II w laptopie FL90.

przez peater 7 listopada 2010, 00:31
Zaryzykowałem i kupiłem kartę ATI HD3450 256MB MXMII i karta działą, także można spokojnie stosować jako zamiennik do Compal FL-90.

#14 Re: Wymiana karty grafiki MXM II w laptopie FL90.

przez sisk1 7 listopada 2010, 12:12
Gdybyś mógł podać dokładne oznaczenie karty ( jak w moim poście powyżej), ewentualnie fotkę, była by to pełna wskazówka dla innych.

#15 Re: Wymiana karty grafiki MXM II w laptopie FL90.

przez peater 7 listopada 2010, 13:21
Proszę ATI HD3450 256MB MXM VG.82M06.001

#16 Re: Wymiana karty grafiki MXM II w laptopie FL90.

przez farmer 7 listopada 2010, 13:53
peater napisał(a):Proszę Nvidia HD3450 256MB MXM VG.82M06.001

peater wygląda, że sam nie wiesz co kupiłeś, albo nie umiesz czytać. NVidia nie produkuje układów HD3450. Jak dla mnie to jest układ ATI.

#17 Re: Wymiana karty grafiki MXM II w laptopie FL90.

przez peater 7 listopada 2010, 14:09
Na szybkości skopiowałem nagłówek aukcji z której mam karę a tam było błędnie wpisane, dziękuję przedmówcy za zwrócenie uwagi już poprawiłem to w postach aby nikogo nie wprowadzić w błąd.

Dołączam zdjęcie:

Obrazek

#18 Re: Wymiana karty grafiki MXM II w laptopie FL90.

przez przekrent 13 listopada 2010, 00:57
Koledzy, do FL90 można wstawić każdą kartę graficzną MXMII! Wystarczy zmodyfikować BIOS w Phoenix Bios Editor(ver. 2.2.1.3). Bios karty znajduje się w pliku OPROM03.ROM. Załatwiam temat w 10 minut :-)

#19 Re: Wymiana karty grafiki MXM II w laptopie FL90.

przez spider 20 grudnia 2010, 13:21
Witam. Wstawiłem nową kartę grafiki ATI HD3650 512MB:
VG.86M06.003 z ddr2 do Compala FL90.
I karta załączyła obraz. Wyłączyłem laptopa i złożyłem trochę by uruchomić system.
Włączył się bez problemu i poprosił o sterowniki ,anulowałem instalację sterowników. Laptop działał na domyślnych sterownikach standardowych. Wyłączyłem go i po ponownym uruchomieniu już nie załączył matrycy,próbowałem kilka razy i nic. Odłączyłem baterię od biosu , bez zmian.
Co się mogło stać?Uszkodzona karta?Czy niekompatybilna?Ale przecież wcześniej działała.
Nie mam na razie gdzie jej sprawdzić.Może ktoś z forumowiczów coś podpowie.Z góry dziękuję za pomoc.

#20 Re: Wymiana karty grafiki MXM II w laptopie FL90.

przez sisk1 30 grudnia 2010, 15:02
Grafika zawsze mogła być naprawiana w piekarniku, tego się nie da wykluczyć.
Nie napisałeś tego, ale na pewno do grafiki przełożyłeś radiator i stelaż jego mocowania od grafiki Compala. A one nie są identyczne. Po pierwsze radiator naturalnie układa się krzywo na rdzeniu, ponieważ w Compalu stelaż ma krótsze "słupki" (do nich przykręcamy radiator), przez co radiator jest krzywo i ma tendencje do kruszenia rdzenia grafiki. Druga sprawa to stelaż. Oryginalny ATI, równo i we właściwych miejscach przylega do laminatu płytki grafiki. Przełożony od Compala nachodzi na rezystory i kondensatory grafiki, przez co po zmontowaniu wygina grafikę i płytę, a po drugie może z czasem doprowadzić do zwarcia. Rozłóż laptop, sprawdź rdzeń, tył grafiki.

Re: Wymiana karty grafiki MXM II w laptopie FL90.

przez Google Adsense [BOT] 30 grudnia 2010, 15:02