• ASUS F2HF 5A008H-Przesunięty obraz

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 ASUS F2HF 5A008H-Przesunięty obraz

przez draxus5 12 września 2010, 12:40
Witam Wszystkich.
Posiadam laptopa ASUS F2HF płyta główna MB:F2HF v3.1,
Problem polega na przesuniętym obrazie czy to na nowej matrycy, czy też po podłączeniu do monitora zewnętrznego, na dole obcina pasek z menu start, jak i po prawej stronie sporą część obrazu, wada powstała po stłuczeniu matrycy, przedtem wszystko było ok.
Co może być przyczyną?
Sterowniki graficzne są zainstalowane, bios najnowszy oryginalny od asusa.
Dodam jeszcze, że ekran po wejściu w bios wygląda tak samo jak na załączonych zdjęciach.
Proszę o pomoc, może ktoś miał juz taki problem.
Pozdrawiam

Obrazek

Re: ASUS F2HF 5A008H-Przesunięty obraz

przez Google Adsense [BOT] 12 września 2010, 12:40

#2 Re: ASUS F2HF 5A008H-Przesunięty obraz

przez jurek1980 12 września 2010, 14:01
Niech kolega doda wspomniane zdjęcia przez opcję dodaj obrazek. W jaki sposób matryca uległa uszkodzeniu? Zwykłe stłuczenie np. przy przegięciu klapy czy może mocny upadek?
Czy przy rozbiórce i wymianie matrycy nie zauważył kolega np. poluzowania kabla ekranu w złączach, czy to w płycie czy w ekranie?

#3 Re: ASUS F2HF 5A008H-Przesunięty obraz

przez mdcs 12 września 2010, 14:21
Ja miałem ostatnio obraz podzielony na dwie części (jakby sklonowany obok siebie) i przesunięty. Wymieniłem GF-GO na nowy i przeszło. Wcześniej podstawiłem matrycę i LVDS, ale bez skutku.
Jeśli u Ciebie obraz na monicie zew. jest zły to lvds i panel lcd odpada. Próbowałeś zrobić reflow GPU? Matryca się stłukła na skutek urazu mechanicznego...więc mogła mu uleć także MB i kule puściły.

#4 Re: ASUS F2HF 5A008H-Przesunięty obraz

przez Usunięty Użytkownik 1038 12 września 2010, 19:30
Może najciemniej pod latarnią.... jaką rozdzielczość Kolega ma ustawioną, a z jaką została zamontowana matryca? - czasami zdarza się, że rozdzielczość ekranu nie jest przydzielana "z automatu" - można to sprawdzić przesuwając myszką w stronę przesunięcia...jak pojawi się brakujący fragment obrazu.... mamy problem z rozdzielczością.

Choć przepraszam... nie doczytałem, że z biosem ma kolega problem - a ten nie ma nic wspólnego z rozdzielczością.

#5 Re: ASUS F2HF 5A008H-Przesunięty obraz

przez draxus5 12 września 2010, 21:44
Raczej to nie rozdzielczość ponieważ od tego się zaczyna.
Po długiej i wyczerpującej walce udało mi się zrobić coś takiego jak na fotce
Ale w bios dalej to samo, jeśli jest ktoś w stanie pomóc proszę o pomoc.
Zdjęcie:
1. - popękana matryca,
Zdjęcia zrobione na monitorzezewnętrznym:
2. - BIOS,
3. - formatowanie i wymiana BIOS w asusie,
4. - efekt kilkugodzinnej pracy, ale i tak nie wiem jak to zdziałałem???

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Posty scaliłem.//Vogelek23

#6 Re: ASUS F2HF 5A008H-Przesunięty obraz

przez oneeye 12 września 2010, 23:06
Coś nie doczytałem, albo nie widzę modelu matrycy. Jaka była oryginalnie? Jaka została zamontowana?

#7 Re: ASUS F2HF 5A008H-Przesunięty obraz

przez draxus5 13 września 2010, 17:27
Matryca oryginalna
LG PHILIPS LP150x08 (TL)(A6) rok produkcji 2005,
a na podmianie na taką samą nawet rok się zgadza to co widać na zdjęciach, a mianowicie w win jest OKI, a w bios przesunięty obraz.

-- poniedziałek, 13 września 2010, 22:39 --

Tak bardziej rzeczowo to dzisiaj po kolejnych testach nic nie udało się naprawić, czy to na matrycy oryginalnej czy monitorze zewn. dalej w bios występuje ta przypadłość, dodam, że GPU sprawdził mój kolega i mówił, że cytat: "nie ma bata kulki wszystkie trzymają".
taśma jest OK, GPU - OK, matryca - OK,
może procek dał ciała - może tak być???

#8 Re: ASUS F2HF 5A008H-Przesunięty obraz

przez mdcs 29 października 2010, 01:24
Kolega sprawdzał kulki i wszystkie trzymają? :)))
Chyba dlatego nikt już nic nie pisał. Kulek się sprawdzić nie da..owszem wykonuje się tzw.inspekcje, ale ogląda się kulki z pierwszego rzędu z brzegu i to najczęściej po reballingu, żeby upewnić się czy układ dobrze "usiadł".

#9 Re: ASUS F2HF 5A008H-Przesunięty obraz  [ROZWIĄZANY]

przez jmichal 29 października 2010, 08:24
Miałem takie objawy już w asusie z serii A6KM , problemem była sama matryca, po wymianie na inny model wszystko wróciło do normy.Sprawdź jeszcze taśmę ona też potrafi psikać figle :-).

Re: ASUS F2HF 5A008H-Przesunięty obraz  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 29 października 2010, 08:24