• Acer Extensa 5220 po chwili się wyłącza samoczynnie.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Acer Extensa 5220 po chwili się wyłącza samoczynnie.

przez jampol 27 października 2010, 18:10
Witam jestem tu nowy.
Również mam uszkodzoną Extensę 5220, ta sama płyta i objaw. U mnie na Q20 n6. jest ok 14 ohm do masy. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem - powinienem wymienić u14? Niestety nie posiadam schematu. Mam też drugi problem bo kupiłem taką samą płytę tylko z nowszym chipsetem PM965 i na niej laptop również nie wstaje. Jest jednak różnica bo zapala się podświetlenie matrycy. Pomierzyłem Q20 i tu wydaje się być wszystko ok. Proszę o jakąś sugestie.

[mnote]Skoro jesteś tu nowy, polecam lekturę Regulaminu. Szczególnie zapis o podpinaniu się pod cudzy temat.[/mnote]

-- środa, 27 października 2010, 22:36 --

Problem częściowo już rozwiązany. Znalazłem schemat, wylutowałem kontroler sieci U9 i laptop ożył. Jednak przy ładowaniu systemu niebieski ekran i restart. Czyli mam rozumieć że bez U9 płyta nie będzie pracowała poprawnie?

Re: Acer Extensa 5220 po chwili się wyłącza samoczynnie.

przez Google Adsense [BOT] 27 października 2010, 18:10

#2 Re: Acer Extensa 5220 po chwili się wyłącza samoczynnie.

przez Usunięty Użytkownik 402 28 października 2010, 02:09
Laptop bez karty sieciowej będzie działał poprawnie, podstaw ram lub przemyj dokładnie sloty i złącze na pamięciach. Możesz też sprawdzić na jednej pamięci w każdym ze slotów osobno. Nie wykluczone też że posypał się system, warto przetestować laptopa z użyciem live cd linuks itp., mem test też wskazany.

#3 Re: Acer Extensa 5220 po chwili się wyłącza samoczynnie.  [ROZWIĄZANY]

przez Usunięty Użytkownik 1038 28 października 2010, 07:37
Jak masz niebieski ekran, podaj jaki kod błędu Ci pokazuje (0x000000xx). Jak końcówka jest 7B masz źle ustawiony bios. Zmień tryb pracy HDD z AHCI na IDE - system wstanie.

#4 Re: Acer Extensa 5220 po chwili się wyłącza samoczynnie.

przez jampol 28 października 2010, 22:21
Dzięki tumpio laptop działa była potrzebna zmiana w biosie. Wymieniłem także kontroler LAN i wszystko ok. Dziękuję za odpowiedzi

Re: Acer Extensa 5220 po chwili się wyłącza samoczynnie.

przez Google Adsense [BOT] 28 października 2010, 22:21