• Aristo SMART 300 CL51 - Nagrzewająca się cewka. Zdjęcia.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Aristo SMART 300 CL51 - Nagrzewająca się cewka. Zdjęcia.

przez kamilj 27 października 2010, 12:17
Witam. Mam taki problem z płytą z tego laptopa.

Laptop nie załączał się, poszukałem trochę po internecie i znalazłem informację, że mogły stworzyć zimne luty na układzie ADP 3025 . Poprawiłem luty i rzeczywiście pomogło.

Potestowałem płytę, wszystko było ok, więc złożyłem z powrotem do obudowy. Po złożeniu laptop znowu nie wstaje. Tym razem czuć, że wyraźnie nagrzewa się do wysokich temperatur cewka tuż przy gnieździe zasilania. Cewkę zaznaczyłem na zdjęciu.

Obrazek wyciąłem, proszę wstawić go zgodnie z Regulaminem. //oneeye

Co może być przyczyną?

Re: Aristo SMART 300 CL51 - Nagrzewająca się cewka. Zdjęcia.

przez Google Adsense [BOT] 27 października 2010, 12:17

#2 Re: Aristo SMART 300 CL51 - Nagrzewająca się cewka. Zdjęcia.

przez zbyszek 28 października 2010, 14:28
Czy jesteś pewny że wszystko dobrze złożyłeś? Nie zrobiłeś gdzieś zwarcia obudową laptopa lub radiatorem?
Podaj jaki jest pobór prądu przez płytę a także oznaczenie tej cewki.

BTW. Tutaj masz instrukcję dodawania zdjęć na forum: viewtopic.php?f=11&t=615

#3 Re: Aristo SMART 300 CL51 - Nagrzewająca się cewka. Zdjęcia.

przez kamilj 28 października 2010, 16:29
Witam.

Pobór mocy na zasilaczu laboratoryjnym to przy wyłączonym laptopie (bez baterii) to: 0.5 A , natomiast przy włączonym (też bez baterii) 0.8 A.

Dodam, że za równo na zasilaniu zewnętrznym jak i na baterii cewka nagrzewa się tak samo.

A oznaczenia cewki to:

9R0-120
TMP
4350

#4 Re: Aristo SMART 300 CL51 - Nagrzewająca się cewka. Zdjęcia.

przez Paulusplu 28 października 2010, 18:34
Czy po ponownym wyjęciu płyty też się tak zachowuje, czy jest ok? Podaj oznaczenia płyty, podaj oznaczenie cewki na laminacie, czyli PL... .

#5 Re: Aristo SMART 300 CL51 - Nagrzewająca się cewka. Zdjęcia.

przez kamilj 28 października 2010, 19:47
Po wyjęciu to samo.

W sumie ta cewka nie jest chyba oznaczona jako PL... Tylko PT, ma 4 nóżki oznaczone numerami od 1 do 4.

#6 Re: Aristo SMART 300 CL51 - Nagrzewająca się cewka. Zdjęcia.

przez Paulusplu 28 października 2010, 19:59
Przyjrzyj się zdjęciu, u góry jest podobna cewka PL5. Więc podobne oznaczenie. Poza tym nie podałeś oznaczeń płyty. Poszukaj, to dopasujemy schemat i zaczniemy szukać, gdzie problem.