• Przeźroczysty klej do BGA, coś ktoś wie?

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Przeźroczysty klej do BGA, coś ktoś wie?

by adamex 14 September 2013, 17:05
Tak jak w temacie, nie lubię się babrać z czerwonym klejem. Ten stosowany w nowszych laptopach jest idealny, łatwo go usunąć i nie zostawia materiału pod układem.
Może ma ktoś namiary na taki produkt? Wiem że ktoś coś już na forum pytał, może coś się zmieniło?

Image

Re: Przeźroczysty klej do BGA, coś ktoś wie?

by Google Adsense [BOT] 14 September 2013, 17:05

#2 Re: Przeźroczysty klej do BGA, coś ktoś wie?

by arvika 14 September 2013, 20:31
Ten klej w nowszych laptopach jest dość elastyczny i w moim mniemaniu jest jako ozdoba. Nie wydaje mi się aby cokolwiek on wnosił. Zresztą pewnie większą zaletą byłoby postawienie kul ołowianych niż bezołów i klej - patrząc pod kątem naprężeń itp.

#3 Re: Przeźroczysty klej do BGA, coś ktoś wie?

by adamex 15 September 2013, 22:07
Ten klej ma na pewno swoje pozytywne zastosowanie, producenci kroją koszta gdzie się da więc na darmo by tego nie pchali. Naprawa wygląda też estetycznie z takim klejem.
Wydaje mi się że znalazłem podobny klej, wysłałem wiadomość o próbkę jak dojdzie to dam znać.

#4 Re: Przeźroczysty klej do BGA, coś ktoś wie?

by zatronik1 2 October 2013, 17:07
Taki klej też podoba mi sie. Ale chciałbym usłyszeć choć jedną sensowną teorię co wnosi taki klej pomijając względy estetyczne.

#5 Re: Przeźroczysty klej do BGA, coś ktoś wie?

by adamex 2 October 2013, 19:04
Z tego co czytałem to ten klej ma za zadanie dodać ochrony przed wstrząsami, wyginaniem. Można na internecie znaleźć testy wytrzymałościowe układów z i bez kleju. Z nich wynika że klej daje dodatkową ochronę przed mechanicznym uszkodzeniem układu i połączenia z płytą.

Dołączony jeden z testów, można inne w google znaleźć.

Corner_Bond_CSP.pdf

You have to be logged in to view the files attached to this post.

#6 Re: Przeźroczysty klej do BGA, coś ktoś wie?

by zatronik1 3 October 2013, 10:43
Tak to jednak dotyczy klejów sztywnych, które w jakiejś mierze odciążają połączenia kulek z padami. Jednak te całkiem elastyczne?.

Re: Przeźroczysty klej do BGA, coś ktoś wie?

by Google Adsense [BOT] 3 October 2013, 10:43
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).