• Dysk SSD stec 8GB uszkodzone bloki

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the full model of data carrier and the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem, what was checked, your conclusions and the question.
  3. Uploading of any complete instruction/schematics files is STRICTLY PROHIBITED. You can only upload the small portion of documentation which simplifies the diagnostics/repair. You are not allowed to upload more than one complete page of instruction/schematic per single topic.
  4. It is only allowed to describe one faulty device per topic - you should always open a new topic for each subsequent device.

#1 Dysk SSD stec 8GB uszkodzone bloki

by McMarycha 11 September 2013, 22:22
Nie za bardzo wiedziałem czy mogę tutaj napisać więc jak zły dział to proszę przenieść.
Mianowicie mam dysk SSD pochodzący z dell inspiron 910 (mini 9) i ma on uszkodzone bloki. Nie znam się na tym i wydaje mi się że jedna z kości jest uszkodzona. Pytanie tylko jak to naprawić ? Czy wymiana kości pomoże ?
Ewentualnie proszę inne rady.

Re: Dysk SSD stec 8GB uszkodzone bloki

by Google Adsense [BOT] 11 September 2013, 22:22

#2 Re: Dysk SSD stec 8GB uszkodzone bloki

by arvika 11 September 2013, 23:37
Ile tam jest kości i jakie? Zamieść zdjęcie dysku.

#3 Re: Dysk SSD stec 8GB uszkodzone bloki

by McMarycha 12 September 2013, 09:56
Kości są 4 każda z nich ma oznaczenia
SAMSUNG 819
K9GAG08U0M
PCB0

Image
Image

#4 Re: Dysk SSD stec 8GB uszkodzone bloki

by arvika 12 September 2013, 15:39
Możesz wymienić kość, to nie problem. Tylko skąd poznasz która to?

#5 Re: Dysk SSD stec 8GB uszkodzone bloki

by McMarycha 12 September 2013, 16:29
No właśnie muszę próbować. Mam tylko jedno pytanie, czy kości musza być identyczne ? Czy wystarczy ze będą tej samej pojemności ?
Jedną zmieniłem na pamięć 2GB hynix'a to przy próbie instalacji wywalało bluescreen'a. Gdzie na oryginalnych kościach po prostu łapał zwiechę.

#6 Re: Dysk SSD stec 8GB uszkodzone bloki 

by arvika 12 September 2013, 16:53
Najlepiej żeby były takie same. Inna pamięć będzie miała inne ID i parametry i kontroler prawdopodbnie nie będzie współpracował.

Re: Dysk SSD stec 8GB uszkodzone bloki

by Google Adsense [BOT] 12 September 2013, 16:53