• Asus X52J (MB:K52JE) - brak podświetlenia na matrycy i dziwne zachowanie

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Asus X52J (MB:K52JE) - brak podświetlenia na matrycy i dziwne zachowanie

przez najdzik 30 sierpnia 2013, 15:06
Witam

Trafił do mnie ASUS X52J z dziwnymi objawami

Laptop nie reaguje na power, jednak po wyjęciu baterii od BIOSu, laptop samoczynnie startuje, na matrycy jest treść obrazu jednak brak podświetlenia, a po odłączeniu taśmy matrycy jest prawidłowy obraz na monitorze zew.

Po odłączeniu zasilania i ponownym włączeniu, brak reakcji na POWER aż do następnego wyjęcia baterii od BIOSu

Płyta z oznaczeniem:
E89382
HannStar J MV-4
94V-0
Siedzi na niej most BD82HM55 i grafika ATI 216-0774007

Płyta startuje tylko raz, po wyjęciu i wożeniu baterii od BIOSu.Później brak reakcji na power.

Gdzie można szukać przyczyny takiego zachowania ?

Wykonane:

Reflow GPU i mostu na podczerwieni - bez efektów

Re: Asus X52J (MB:K52JE) - brak podświetlenia na matrycy i dziwne zachowanie

przez Google Adsense [BOT] 30 sierpnia 2013, 15:06

#2 Re: Asus K52J - brak podświetlenia na matrycy i dziwne zachowanie

przez indicheq 30 sierpnia 2013, 22:38
Skoro płyta zachowuje się tak jak opisuje kolega to w pierwszej kolejności zajął bym się przeprogramowaniem BIOS.

#3 Re: Asus K52J - brak podświetlenia na matrycy i dziwne zachowanie

przez najdzik 30 sierpnia 2013, 22:53
A czy kolega posiada wsad do kości ??

Kość ma 4MB a pliki na stronie asusa mają po 2MB więc będzie problem z wgraniem.

#5 Re: Asus K52J - brak podświetlenia na matrycy i dziwne zachowanie

przez najdzik 30 sierpnia 2013, 23:39
Przeprogramowałem BIOS.Dalej to samo...samostart i brak podświetlenia a po wyłączeniu zasilania brak reakcji na power.

#6 Re: Asus X52J (MB:K52JE) - brak podświetlenia na matrycy i dziwne zachowanie

przez pawel80 31 sierpnia 2013, 01:52
A po co kolega bez sensu grzeje układy jak nie ma pojęcia gdzie jest usterka. Jeżeli płyta reaguje na wyjęcie bateri i się włącza to trzeba przeanalizować reset RTC, a nie kłaść na piec i grzać płyte główną to nie ciasto ;-)
Czy bez podłączonej matrycy płyta główna włącza się za każdym razem?

#7 Re: Asus X52J (MB:K52JE) - brak podświetlenia na matrycy i dziwne zachowanie

przez najdzik 31 sierpnia 2013, 09:52
Układy grzałem z kilku powodów:

1. ktoś już grzebał przy moście i wolałem go przygrzać żeby kule siadły na 100%
2. brak podświetlenia na matrycy skojarzyłem z uszkodzoną grafiką
Miałem identyczną sytuację w DV6000

Płyta z matrycą czy bez, z podłączonym monitorem zewnętrznym czy nie zachowuje się w taki sam sposób.

#8 Re: Asus X52J (MB:K52JE) - brak podświetlenia na matrycy i dziwne zachowanie

przez Gregoor 10 grudnia 2013, 20:57
Czy Kolega rozwiązał ten problem? Mam dokładnie taki sam przypadek z tym modelem.

#9 Re: Asus X52J (MB:K52JE) - brak podświetlenia na matrycy i dziwne zachowanie

przez jpapierz 10 grudnia 2013, 21:00
u mnie w takim przypadku pomogła wymiana kontrolera KBC

#10 Re: Asus X52J (MB:K52JE) - brak podświetlenia na matrycy i dziwne zachowanie

przez najdzik 10 grudnia 2013, 21:01
Gregoor napisał(a):Czy Kolega rozwiązał ten problem? Mam dokładnie taki sam przypadek z tym modelem.

Niestety nie ponieważ laptop okazał się gorzej uszkodzony niż myślałem:

- zalana matryca
- przegnity inwerter
- przegnita taśma
- ubita płyta
- połamana obudowa

Klient zrezygnował z naprawy

Re: Asus X52J (MB:K52JE) - brak podświetlenia na matrycy i dziwne zachowanie

przez Google Adsense [BOT] 10 grudnia 2013, 21:01