• Problem z DMI w HP dv7-1140ew na płycie LA-4082P CPU Intel GPU 9600GT

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Problem z DMI w HP dv7-1140ew na płycie LA-4082P CPU Intel GPU 9600GT

przez R2D2 31 lipca 2013, 19:48
Witam

Problem jak w temacie i opisywany już na forum lecz bez skutecznego rozwiązania.
Mianowicie lapek po padzie BIOSu , bios załadowany programatorem plik 30F4F2D1.FD
W czasie edycji DMI po wpisaniu seriala i nazwy modelowej następuje reset płyty i uszkodzenie zawartości pamięci.
Oczywiście można pominąć edycję nazwy modelu i płyta działa lecz nie działa klawiatura numeryczna.
Nowszy edytor DMI nie ma także możliwości dopisania MAC adresu karty ale ma go edytor HPBC259 i po edycji
karta zaczyna działać w Windowsie.

I teraz prośba do kolegów. Edytory DMI mają możliwość zapisania eeprom.dat czyli pliku konfiguracyjnego platformy
i prosiłbym o zapisanie takiego pliku z działającego laptopa i umieszczenie go na forum.

Pozdrawiam

Re: Problem z DMI w HP dv7-1140ew na płycie LA-4082P CPU Intel GPU 9600GT

przez Google Adsense [BOT] 31 lipca 2013, 19:48

#2 Re: Problem z DMI w HP dv7-1140ew na płycie LA-4082P CPU Intel GPU 9600GT

przez opelr 8 sierpnia 2013, 22:44
Nie wiem, czy coś Ci to da, o ile wiem, wpisanie np.PCID z innego laptopa powoduje po restarcie zpowrotem problem 00A, czyli traci ten wpis.
Może spróbuj innego DMItool

po odpaleniu wpisujesz dmifit i wpisujesz co trzeba, istotne jest PCID, wpiszesz sobie serial i model a reszte pustych kwadrarowych nawiasów uzupełnij bele jak.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#3 Re: Problem z DMI w HP dv7-1140ew na płycie LA-4082P CPU Intel GPU 9600GT

przez Usunięty Użytkownik 402 9 sierpnia 2013, 21:07
Witaj, ostatnio uzupełniałem dane w DV7 i jak wpisałem nazwę zgodnie z podanymi 4 przykładami to zapis był udany, natomiast jak zmieniłem z DV5 na DV7 to po kliknięciu zapisz reset i ciemność.
Nie wiem dla czego zmiana 5 na 7 powoduje taką sytuację, widocznie ma to jakiś istotny wpływ dla innych ustawień.
HPBC280 używałem jak dobrze pamiętam.
Nie sprawdzałem działania wi-fi i bocznej klawiatury bo już czasu zabrakło.

#4 Re: Problem z DMI w HP dv7-1140ew na płycie LA-4082P CPU Intel GPU 9600GT

przez sandro123 9 sierpnia 2013, 21:48
test the dump

HP dv7-1140_ LA-4082P.rar

#5 Re: Problem z DMI w HP dv7-1140ew na płycie LA-4082P CPU Intel GPU 9600GT

przez R2D2 20 sierpnia 2013, 15:12
Niestety żadne podpowiedzi i załączone pliki nie pomagają.
Czekam na eeprom.dat , może ktoś zgra z działającego lapka.

#6 Re: Problem z DMI w HP dv7-1140ew na płycie LA-4082P CPU Intel GPU 9600GT

przez kuczus 27 sierpnia 2013, 11:25
W załączniku plik o który kolega prosi. Również walczyłem z tym przypadkiem, u mnie sie udało, numlock pracuje już poprawnie.
Nie wiem czy sprawa jeszcze aktualna, no ale przynajmniej będzie dla potomnych.

#7 Re: Problem z DMI w HP dv7-1140ew na płycie LA-4082P CPU Intel GPU 9600GT

przez skomy 27 sierpnia 2013, 13:34
Kolego kuczus, w jaki sposób uruchomiłeś sprzęt?
Też walczę z podobnym tematem, po wgraniu załączonego wsadu brak reakcji na włącznik.
Po załadowaniu wsadu eeprom laptop wyłącza się i już nie wstaje :(

#8 Re: Problem z DMI w HP dv7-1140ew na płycie LA-4082P CPU Intel GPU 9600GT

przez R2D2 27 sierpnia 2013, 16:44
Wsad biosu który załączył kolega kuczus faktycznie nie działa.
Po wgraniu eeprom.dat do lapka z zaprogramowanym wsadem ze strony HP
lapek się wyłącza i nie wstaje jak napisał kolega skomy.
Problem dalej nie rozwiązany.

#9 Re: Problem z DMI w HP dv7-1140ew na płycie LA-4082P CPU Intel GPU 9600GT 

przez skomy 28 sierpnia 2013, 00:33
No i wszystko jasne.
Spokojnie można uzupełnić dane za pomocą HPBC259 pod warunkiem, że podłączymy zasilacz dedykowany do dv7, a nie do dv5.
Przy biosach do wersji 12 włącznie - nie był sprawdzany zasilacz po przestawieniu nazwy modelu.
Od wersji 13 jest już sprawdzany.
Przez to po wypełnieniu danych mamy wyłączenie się laptopa - zawartość pamięci wcale się wówczas nie uszkadza. Podłączamy dobry zasilacz i działa wszytko prawidłowo.
Aby działała klawiatura numeryczna trzeba prawidłowo wpisać nazwę modelu.
Pozdrawiam i liczę na pomógł :)

#10 Re: Problem z DMI w HP dv7-1140ew na płycie LA-4082P CPU Intel GPU 9600GT

przez R2D2 28 sierpnia 2013, 14:04
Oczywiście że jasne :D ,tylko że trzeba było o tym wiedzieć.
Rozwiązanie trywialne ale kto by się domyślał , tym bardziej że lapka dostałem na serwis bez
zasilacza i z wcześniej uśmierconą płytą przez inny "serwis".
Człowiek się przyzwyczaja do zasilacza serwisowego co jednak skutkuje takimi "kwiatkami".
Wcześniej już robiłem wpisy w DMI w dv7 i nie było problemu , ale jak sobie przypominam
właśnie na oryginalnych zasilaczach bo jeszcze nie miałem serwisowego którego teraz używam.

Może by jeszcze ustalić czym się różnią te zasilacze (wartością rezystora ?) żeby sobie zrobić
przewodzik do zasilacza serwisowego co skutecznie wyeliminuje kolejne "kwiatki" oraz umożliwi
programowanie DMI bez oryginalnego zasilacza.

Pomógł oczywiście poleci jak temat będzie do zamknięcia.

#11 Re: Problem z DMI w HP dv7-1140ew na płycie LA-4082P CPU Intel GPU 9600GT

przez Usunięty Użytkownik 402 28 sierpnia 2013, 14:14
Z moich pomiarów wynika że żeby odblokowało zasilanie w nowszym HP to po podłączeniu zasilacza do płyty napięcie na szpilce musi wynieść minimum 5,5v, w starszych wystarczało 4,7v.

Też mam problem z zasilaniem serwisowym lecz jeszcze nie dobierałem rezystora pod nowsze HP i wartości rezystora póki co nie jestem w stanie określić.

Jak ktoś ma starszą i nowszą płytę to jak może to niech zmierzy jakie napięcie na szpilce odblokowuje zasilanie lub niech podłączy starszy i nowszy zasilacz.

#12 Re: Problem z DMI w HP dv7-1140ew na płycie LA-4082P CPU Intel GPU 9600GT

przez R2D2 28 sierpnia 2013, 14:24
Mam zasilacz od dv7-3000 na którym zrobiłem DMI w dv7-1000 ,między pinem a + mam rezystancję 291,1KΩ .
Z tego co wiem w innych zasilaczach jest chyba ponad 300KΩ co raczej nie da różnicy w napięciu po dzielniku
rzędu 0.8V.

Re: Problem z DMI w HP dv7-1140ew na płycie LA-4082P CPU Intel GPU 9600GT

przez Google Adsense [BOT] 28 sierpnia 2013, 14:24