• HP DV2000 martwy

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 HP DV2000 martwy

przez chicken007 23 października 2010, 09:26
Witam jest to dokładnie model DV2630ea na płycie 48 4S501.031 . Laptop nie uruchamia się, nie świeci żadna kontrolka. Uszkodzony był KBC, robił zwarcie na zasilaniu 3V z TPS51120. Po wymianie napięcie już jest ale brak głównych napięć 3v i 5V. TPS zasilanie ma. Zwarć na cewkach względem masy nie ma, mosfety dobre, napięcia na pinach tps-a mam takie:pin2-5V, pin3-5V,pin4-2V,pin6-5V, pin7-5V, pin9- 4V, pin 10- 2,5V, pin13-4.5V, pin18-5V, pin19-3,3V, pin20-5V, pin21-5V,pin22-19V, pin23-5V, pin28-4,6V, pin31-2V reszty napięć nie ma. Tps-a podstawiłem i jest bez zmian. Na wyłączniki jest 3V. Na kwarcu przy KBC jest 32KHz.

Re: HP DV2000 martwy

przez Google Adsense [BOT] 23 października 2010, 09:26

#2 Re: HP DV2000 martwy 

przez Usunięty Użytkownik 402 24 października 2010, 02:02
Wgraj od nowa bios, jeżeli bez efektu to chyba pozostaje most południowy. Nic innego nie przychodzi mi do głowy na tą chwilę, no chyba że KBC kiepsko wlutowany - niedolutowany, lub niedokładnie wymyty po lutowaniu.

#3 Re: HP DV2000 martwy

przez chicken007 24 października 2010, 07:56
Spróbuje z tym biosem bo jeśli chodzi o lutowanie KBC to już się poświęciłem i każdą nóżkę sprawdziłem miernikiem czy ma połączenie ze ścieżką.

#4 Re: HP DV2000 martwy 

przez Usunięty Użytkownik 1038 24 października 2010, 10:45
Jak już się tyle poświęciłeś, to spróbuj poruszyć czymś każdą nóżkę, czy na pewno jest dolutowana. Często zdarza się, że miernik podaje przejście, a fizycznie nóżka tylko dotyka ścieżki. Z tego samego napięcia jest zasilany bios i południe (układ stand-by) - jeśli miałeś przepięcie (zwarcie na KB z czegoś powstało) to masz do wymiany obie te kości ( jak z resztą sugerował kolega LAZY)

#5 Re: HP DV2000 martwy 

przez goofy1969 24 października 2010, 12:01
Witam!
Po usunięciu zwarcia na płycie płyta nie startuje koniecznie reset bios,od tego warto zaczynać nic nie kosztuje a mnie wielokrotnie pomogło.

#8 Re: HP DV2000 martwy

przez chicken007 26 października 2010, 10:05
Jeszcze sprawdziłem oscylacje na kwarcu mostka południowego i nie ma żadnych, cisza. Czy w takim razie most może być padnięty czy bios może mieć coś do tego?

#9 Re: HP DV2000 martwy

przez benchmarek 26 października 2010, 10:37
chicken007 napisał(a):Jeszcze sprawdziłem oscylacje na kwarcu mostka południowego i nie ma żadnych, cisza. Czy w takim razie most może być padnięty czy bios może mieć coś do tego?

Podstaw drugi rezonator sprawdź (podmień) elementy współpracujące z rezonatorem.

#10 Re: HP DV2000 martwy  [ROZWIĄZANY]

przez chicken007 26 października 2010, 18:47
Laptop żyje. Okazało się że kość biosu była uszkodzona, programator jej nie widział, wylutowałem z innej płyty i po zaprogramowaniu śmiga. Dziwi mnie tylko ten kwarc przy mostku bo nic nadal nie pokazuje ani na mierniku częstotliwości ani na oscyloskopie, ale ważne że działa laptop. Dzięki za zainteresowanie i pomoc. Pozdrawiam.

#11 Re: HP DV2000 martwy

przez benchmarek 26 października 2010, 19:18
chicken007 napisał(a):Laptop żyje. Okazało się że kość biosu była uszkodzona, programator jej nie widział, wylutowałem z innej płyty i po zaprogramowaniu śmiga. Dziwi mnie tylko ten kwarc przy mostku bo nic nadal nie pokazuje ani na mierniku częstotliwości ani na oscyloskopie, ale ważne że działa laptop. Dzięki za zainteresowanie i pomoc. Pozdrawiam.

Przełącz sondę oscyloskopu na 1:10 i sprawdzaj względem masy na jednej z nóżek oscylatora.

Re: HP DV2000 martwy

przez Google Adsense [BOT] 26 października 2010, 19:18