Witam jest to dokładnie model DV2630ea na płycie 48 4S501.031 . Laptop nie uruchamia się, nie świeci żadna kontrolka. Uszkodzony był KBC, robił zwarcie na zasilaniu 3V z TPS51120. Po wymianie napięcie już jest ale brak głównych napięć 3v i 5V. TPS zasilanie ma. Zwarć na cewkach względem masy nie ma, mosfety dobre, napięcia na pinach tps-a mam takie:pin2-5V, pin3-5V,pin4-2V,pin6-5V, pin7-5V, pin9- 4V, pin 10- 2,5V, pin13-4.5V, pin18-5V, pin19-3,3V, pin20-5V, pin21-5V,pin22-19V, pin23-5V, pin28-4,6V, pin31-2V reszty napięć nie ma. Tps-a podstawiłem i jest bez zmian. Na wyłączniki jest 3V. Na kwarcu przy KBC jest 32KHz.
Zasady działu: Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu
- Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
- Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
- Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
- Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
- Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
- Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
Re: HP DV2000 martwy
przez Google Adsense [BOT] • 23 października 2010, 09:26
Jak już się tyle poświęciłeś, to spróbuj poruszyć czymś każdą nóżkę, czy na pewno jest dolutowana. Często zdarza się, że miernik podaje przejście, a fizycznie nóżka tylko dotyka ścieżki. Z tego samego napięcia jest zasilany bios i południe (układ stand-by) - jeśli miałeś przepięcie (zwarcie na KB z czegoś powstało) to masz do wymiany obie te kości ( jak z resztą sugerował kolega LAZY)
Czy ma ktoś może bios do tego ustrojstwa? Bo pod tym linkiem jest plik exe http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/softwareCategory?os=2093&lc=en&cc=us&dlc=en&sw_lang=&product=3562216#N2824 a nie mogę znaleźć nigdzie bin-a
Laptop żyje. Okazało się że kość biosu była uszkodzona, programator jej nie widział, wylutowałem z innej płyty i po zaprogramowaniu śmiga. Dziwi mnie tylko ten kwarc przy mostku bo nic nadal nie pokazuje ani na mierniku częstotliwości ani na oscyloskopie, ale ważne że działa laptop. Dzięki za zainteresowanie i pomoc. Pozdrawiam.
chicken007 napisał(a):Laptop żyje. Okazało się że kość biosu była uszkodzona, programator jej nie widział, wylutowałem z innej płyty i po zaprogramowaniu śmiga. Dziwi mnie tylko ten kwarc przy mostku bo nic nadal nie pokazuje ani na mierniku częstotliwości ani na oscyloskopie, ale ważne że działa laptop. Dzięki za zainteresowanie i pomoc. Pozdrawiam.
Przełącz sondę oscyloskopu na 1:10 i sprawdzaj względem masy na jednej z nóżek oscylatora.
Re: HP DV2000 martwy
przez Google Adsense [BOT] • 26 października 2010, 19:18