• FSC Amilo Pi2515 (mobo L53II0 rev:C1) - zwarcie w ukł. zas.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 FSC Amilo Pi2515 (mobo L53II0 rev:C1) - zwarcie w ukł. zas.

przez DaCoPL 25 października 2010, 10:59
Witam.

Model: FSC Amilo Pi2515
Płyta główna: L53II0 rev:C1
Usterka: Zwarcie w układzie zasilania

Opis usterki:
Notebook posiada zwarcie w układzie zasilania. Na pewno było coś nie tak z gniazdem i między +19V a masą było pełne zwarcie 0ohm. Po wylutowaniu gniazda opór ten wynosi teraz 7ohm. Sprawdziłem tylko elementy do których po ścieżkach na płycie mogłem dojść wzrokowo tj. PC28, PC44, PC43, PR75, PD4 (za PD4 zwarcia nie ma).

Które elementy można by jeszcze sprawdzić? A może tutaj powinno być 7ohm?

Pozdrawiam.

Re: FSC Amilo Pi2515 (mobo L53II0 rev:C1) - zwarcie w ukł. zas.

przez Google Adsense [BOT] 25 października 2010, 10:59

#2 Re: FSC Amilo Pi2515 (mobo L53II0 rev:C1) - zwarcie w ukł. zas.

przez sivel 25 października 2010, 22:21
7ohm to zdecydowanie za mało, nie może tyle być. Sprawdź diodę PD3. Laminat przy wtyczce nie jest czasem zwęglony ? Podnieś bezpiecznik PF2 i sprawdź rezystancję po obu stronach

#3 Re: FSC Amilo Pi2515 (mobo L53II0 rev:C1) - zwarcie w ukł. zas.

przez Usunięty Użytkownik 402 25 października 2010, 22:35
Możliwe że zwarcie jest w miejscu gdzie znajduje się gniazdo zasilania, jedynym sposobem by to sprawdzić jest odcięcie tego obszaru od reszty laptopa.

#4 Re: FSC Amilo Pi2515 (mobo L53II0 rev:C1) - zwarcie w ukł. zas.  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 26 października 2010, 00:50
Wylutuj cewkę PL1 (lub bezpiecznik PF2, jak radzi sivel) - jeśli zwarcie na anodzie PD4 ustąpi, masz punkt zaczepienia (środkowy pin gniazda odseparuj wtedy od płyty i dolutuj przewodem do tego padu PL1/PF2, który łączy się z "plusem" PC43).

#5 Re: FSC Amilo Pi2515 (mobo L53II0 rev:C1) - zwarcie w ukł. zas.

przez DaCoPL 26 października 2010, 09:24
Nie chwaląc się wczoraj tak zrobiłem jeszcze przed waszymi postami (neta nie miałem) :) Rzeczywiście zwarcie było przy środkowym pinie gniazda. Po odlutowaniu cewki i bezpiecznika zwarcie było tylko na tym pinie, między masą. Z resztą wtedy dopiero zauważyłem lekkie zwęglenie, które wyglądało tak:
Obrazek

Musiałem zrobić dziurę tak dużą, że aż sięgała do końca miejsca lutowniczego.

Mimo wszystko dziękuję za podpowiedzi bo były trafne.

Re: FSC Amilo Pi2515 (mobo L53II0 rev:C1) - zwarcie w ukł. zas.

przez Google Adsense [BOT] 26 października 2010, 09:24