• Jaki mikroskop do serwisu?

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 Jaki mikroskop do serwisu?

shao 11 Серпня 2013, 16:56
Witam,

zastanawiam się nad zakupem mikroskopu. Szczerze mówiąc nigdy nie używałem żadnego w elektronice więc nie wiem jakiego lepiej się używa.
Zastanawiam się czy kupić jakiś na statywie czy USB - dodam, że nie planowałem tego wydatku, więc cena powinna być jak najniższa (w miarę rozsądku).

Re: Jaki mikroskop do serwisu?

Google Adsense [BOT] 11 Серпня 2013, 16:56

#2 Re: Jaki mikroskop do serwisu?

gathor 11 Серпня 2013, 17:15
Te na usb się nie sprawdzają. Wybierz na statywie, a który... Poszukaj na forum. Taki temat już był poruszany.

#3 Re: Jaki mikroskop do serwisu?

mikesh 11 Серпня 2013, 19:20
Mikroskop niezbędna rzecz. Jakiś czas temu zakupiłem w firmie Prymus mikroskop Smz45 ze statywem od XTLVI. Jednym słowem - rewelacja.

#4 Re: Jaki mikroskop do serwisu?

shao 12 Серпня 2013, 07:42
mikesh написав:Mikroskop niezbędna rzecz. Jakiś czas temu zakupiłem w firmie Prymus mikroskop Smz45 ze statywem od XTLVI. Jednym słowem - rewelacja.

Nie mogę go znaleźć - czy mógłby kolega podrzucić linka?

#5 Re: Jaki mikroskop do serwisu?

mikesh 12 Серпня 2013, 08:27
Mała literówka się wkradła, mikroskop to SZM45.

Link

#6 Re: Jaki mikroskop do serwisu?

shao 12 Серпня 2013, 09:27
Ok, dzięki :) Szukam jednak bardziej czegoś na wysięgniku, taki jest chyba wygodniejszy do serwisu. Tak mi się wydaje.

#7 Re: Jaki mikroskop do serwisu?

dominik555 12 Серпня 2013, 10:09
Mikroskop niezbędna rzecz. Jakiś czas temu zakupiłem w firmie Prymus mikroskop Smz45 ze statywem od XTLVI. Jednym słowem - rewelacja.
shao написав:Ok, dzięki :) Szukam jednak bardziej czegoś na wysięgniku, taki jest chyba wygodniejszy do serwisu. Tak mi się wydaje.

Przecież kolega mikesh napisał, że statyw ma od XTL VI.

#8 Re: Jaki mikroskop do serwisu?

shao 12 Серпня 2013, 10:50
Rzeczywiście - mój błąd, przepraszam :)

#9 Re: Jaki mikroskop do serwisu?

robson08 12 Серпня 2013, 19:15
Ja używam od trzech lat takiego Delta Optical XTL-IV i jak dla mnie spisuje się super.

#10 Re: Jaki mikroskop do serwisu?

arvika 12 Серпня 2013, 20:02
Jeśli macie możliwość to moja propozycja jest taka aby w tym lub oddzielnym wątku zrobić zestawienie mikroskopów oraz zdjęć obserwowanych obiektów. W ten sposób bedziemy mieli porównanie jakości optyki, powiększenia itp.

Tip: zdjęcie można wykonać podpinając kamerkę lub najlepiej przykładając aparat cyfrowy typu "głupi jaś" do okularu mikroskopu, następnie ustawiamy ostrość w aparacie i cyk ;)

#11 Re: Jaki mikroskop do serwisu?

adam4333 12 Серпня 2013, 20:14
arvika написав:Jeśli macie możliwość to moja propozycja jest taka aby w tym lub oddzielnym wątku zrobić zestawienie mikroskopów oraz zdjęć obserwowanych obiektów. W ten sposób bedziemy mieli porównanie jakości optyki, powiększenia itp.

Tip: zdjęcie można wykonać podpinając kamerkę lub najlepiej przykładając aparat cyfrowy typu "głupi jaś" do okularu mikroskopu, następnie ustawiamy ostrość w aparacie i cyk ;)

Bardzo dobry pomysł proponuje jeszcze dopisać jaka jest odległość robocza, pomiędzy obserwowanym elementem, a soczewką mikroskopu.

#12 Re: Jaki mikroskop do serwisu?

arvika 12 Серпня 2013, 20:38

#13 Re: Jaki mikroskop do serwisu?

Vogelek23 12 Серпня 2013, 20:45
arvika написав:https://www.elvikom.pl/viewtopic.php?f=112&t=27203

Tym samym zamykam wątek.

Re: Jaki mikroskop do serwisu?

Google Adsense [BOT] 12 Серпня 2013, 20:45

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 8 гостей