• HP Compaq G62-a20SW (Intel) dziwne działanie wentylatora

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 HP Compaq G62-a20SW (Intel) dziwne działanie wentylatora

przez pocinas 8 sierpnia 2013, 20:54
Witam kolegów.

Notebook G62-a20SW platforma na i3 z HM55 (PCH), platforma "FOXCONN STAR (Federer)" laminat "PM_I_HPC_S MV_MB_V3", grafika Integra z HM55 czyli płyta UMA.

Laptopik trafił do mnie z reakcją na power ale brakiem treści obrazu.

Pierwsze co przyszło mi do głowy to padające procesory i3 pierwszej generacji oraz bios. Że procesora nie miałem chwilowo przewertowałem i znalazłem na forum wsad pod PCH i EC, po wgraniu wsadu z forum w kośc 4Mb (PCH) okazało się że był to traf w 10-tkę. Notebook wstał, jednak po niedługim czasie okazało się że coś dziwnie sterowany jest wentylator chłodzenia CPU. Większość działania ma ciągle na pełnej parze.

Wentylator dość dziwnie działa, mianowicie czasem po włączeniu power chwilę zakręci i wyłączy się FAN, pełną parę daje dopiero po około 10 minutach, przed tym czasem albo nie działa, albo działa ale powiedzmy na 1szym biegu że go w ogóle nie słychać, czasem jest tak że od razu po włączeniu daje pełną moc i już tak nie schodzi z obrotów, jest też i czasem tak że pierwsze pół godziny leci non stop na pełnej mocy, a po pół godzinki zejdzie na niższy tryb kręcenia (cichy)

Dodatkowo co zrobiłem przeprogramowałem kość SPi od EC (KBC), podmieniony CPU, temperatury w AIDA na poziomie 40-50st (mimo to wali Fan na max). wydmuch powietrza nawet nie jest gorący, żeby było mało programem HPDMI Tool pozmieniałem wszystkie dane pod mój ezgemplarz, tj SN, PN, PCID, CT . efektu niestety brak.
Dziwne jest jeszcze to że po wyciągnięciu baterii CMOS (reset bios) przez pierwsze pół godzinki działania jak by wentylator pracuje prawidłowo.

Zastanawiam się jeszcze nad wgraniem totalnie czystego biosu w PCH i EC (a nie jak do tej pory Donora), niestety nie dysponuję umiejętnością odseparowania wsadu z instalki pliku FD (4,4MB), na część pod PCH i pod EC, dlatego też moja prośba czy ktoś pomoże.
Wsad FD w załączniku

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Re: HP Compaq G62-a20SW (Intel) dziwne działanie wentylatora

przez Google Adsense [BOT] 8 sierpnia 2013, 20:54

#2 Re: HP Compaq G62-a20SW (Intel) dziwne działanie wentylatora  [ROZWIĄZANY]

przez pocinas 9 sierpnia 2013, 22:27
Sprawa nieaktualna. Poradziłem sobie z podziałem pliku FD na część pod PCH i część pod EC. Biosy wgrane, notebook już wentylatorem nie świruje.

W załączniku podsyłam czysty bios który później należy uzupełnić programem HPBFO052.EXE z pakietu np hp dmi tool 1.19

Dla przypomnienia jest to bios w ver. F48 dla FOXCONN STAR (Federer) laminat PM_I_HPC_S MV_MB_V3, grafika zintegrowana z HM55 czyli płyta UMA, System Board ID: 1439

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Re: HP Compaq G62-a20SW (Intel) dziwne działanie wentylatora  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 9 sierpnia 2013, 22:27