• Asus x52n mb v. k52n x52n-sx192 Brak reakcji na przycisk power.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Asus x52n mb v. k52n x52n-sx192 Brak reakcji na przycisk power.

przez dir 31 lipca 2013, 15:21
Brak reakcji na przycisk power.
Wskaźnik ładowania baterii w większości przypadków nie reaguje po podłączeniu ładowarki i wcale nie ładuje. Raz na jakiś czas nawet się uruchomi ale to bardzo rzadko.
Wymieniłem przetwornicę MB39A132 i nadal to samo.
Płyta jest bardzo słabo oznaczona.
Ma ktoś z Was jakieś propozycje co można by jeszcze sprawdzić?

-- środa, 31 lip 2013, 16:03 --

Za co jest odpowiedzialny układ RT8206A?

Re: Asus x52n mb v. k52n x52n-sx192 Brak reakcji na przycisk power.

przez Google Adsense [BOT] 31 lipca 2013, 15:21

#2 Re: Asus x52n mb v. k52n x52n-sx192 Brak reakcji na przycisk power.

przez pawel80 31 lipca 2013, 16:49
Witam
Jest to pewnie przetwornica główna 3,3V, 5V.
Tutaj masz datasheet.
Pozdrawiam
Paweł

#3 Re: Asus x52n mb v. k52n x52n-sx192 Brak reakcji na przycisk power.

przez dir 31 lipca 2013, 17:13
Tam jest jeszcze MAXIM 17480G ale jak sprawdzić poprawność działania tych układów? Zarówno RT8206A jak tego 17480G ??
Ale jeśli RT8206A jest przetwornicą 3,3 i 5v to wymienię ten układ bo nigdzie na płycie nie doszukałem się tych napięć.

#4 Re: Asus x52n mb v. k52n x52n-sx192 Brak reakcji na przycisk power.

przez pawel80 31 lipca 2013, 17:42
A ten MAX to nie jest czasami przetwornica procesora.
Tu masz stronkę ze schematu z K40AB z tą przetwornicą.
Może coś koledze pomoże.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#5 Re: Asus x52n mb v. k52n x52n-sx192 Brak reakcji na przycisk power.

przez Jozef18 31 lipca 2013, 17:52
Czy masz napięcie na włączniku ?
Masz oscylacje na rezonatorach ?

#6 Re: Asus x52n mb v. k52n x52n-sx192 Brak reakcji na przycisk power.

przez dir 3 sierpnia 2013, 11:37
Ja już nie mam siły na te ASUSY - po wymianie MB39A132 i RT8206A nie działało, przelutowałem też łącze pomiędzy płytą główną a zasilającą, też nic. W końcu zauważyłem, że jak kilkadziesiąt razy wpinam i wypinam wtyczkę zasilania to potrafi się wzbudzić, ale po wyjęciu wtyczki znowu to samo(martwy). Po kilku cyklach wpinania i wypinania, w końcu działa mi przy każdym wpięciu i wypięciu. Przetestuję go jeszcze i zobaczę czy faktycznie się naprawił.

#7 Re: Asus x52n mb v. k52n x52n-sx192 Brak reakcji na przycisk power.

przez Jozef18 3 sierpnia 2013, 11:41
Dobrze by było jak byś wymienił gniazdo zasilania.
Może się naprawić ale na krótki czas więc lepiej jest wymienić i mieć 100 % pewności.

#8 Re: Asus x52n mb v. k52n x52n-sx192 Brak reakcji na przycisk power.

przez dir 3 sierpnia 2013, 13:11
Jozef18 napisał(a):Dobrze by było jak byś wymienił gniazdo zasilania.
Może się naprawić ale na krótki czas więc lepiej jest wymienić i mieć 100 % pewności.

Ale ja bym nie widział problemu w gnieździe zasilania, bo jak płyta "załapie" to już jest ok, nie mam przerwań zasilania ani zadnych problemów, a bateria jest martwa, to od razu bym miał skutek w postaci wyłączenia. Bateria swoją drogą wykazuje ze się ładuje ale się nie ładuje.

#9 Re: Asus x52n mb v. k52n x52n-sx192 Brak reakcji na przycisk power.

przez Jozef18 3 sierpnia 2013, 15:49
Co do baterii to duże prawdopodobieństwo że masz ogniwa do wymiany oraz reset wsadu baterii.

Z ogniw polecam Sanyo oraz Panasonica

#10 Re: Asus x52n mb v. k52n x52n-sx192 Brak reakcji na przycisk power.

przez dir 5 sierpnia 2013, 11:03
Dzisiaj rano znowu to samo, zanim komputer podjął pracę, trzeba było pobudzić jakiś układ wyciąganiem i wkładaniem wtyczki zasilania, baterii już nie widzi. Może wymienić też przetwornicę procesora?

-- poniedziałek, 5 sie 2013, 13:30 --

Na dobrej baterii też nie działa, ale poprawnie ją ładuje. Jesli jest w stanie "niedziałania" nie odpali na baterii ani na zasilaczu. Jeśli pobudzę płytę działa na baterii i na zasilaniu, dopóki nie wypnę zasilacza.

#11 Re: Asus x52n mb v. k52n x52n-sx192 Brak reakcji na przycisk power.

przez Jozef18 8 sierpnia 2013, 07:38
Sprawdzałeś główne tranzystory ?
Jak zachowują się pod wpływem braku możliwości włączenia ? Czy występują jakieś napięcia ?
Czy laptop był zalany ?

#12 Re: Asus x52n mb v. k52n x52n-sx192 Brak reakcji na przycisk power.

przez dir 8 sierpnia 2013, 11:16
Po wymianie MAXIM 17480G powstało gdzieś zwarcie, płyta pobiera 4,5A i około 3,6v. To już za daleko idzie w stronę zaawansowanej elektroniki jak na moje progi. Nawet jeśli znalazłem przegrzewające się elementy to i tak nie wiem na co je wymienić, na płycie nie ma żadnych oznaczeń, muszę skorzystać z pomocy zaprzyjaźnionego zakładu elektronicznego.

#13 Re: Asus x52n mb v. k52n x52n-sx192 Brak reakcji na przycisk power.

przez Vogelek23 6 lutego 2015, 21:27
Odblokowałem na prośbę Kolegi lukasrz.

#14 Re: Asus x52n mb v. k52n x52n-sx192 Brak reakcji na przycisk power.

przez lukasrz 7 lutego 2015, 12:02
Witam,

W ubiegłym roku miałem kilka takich przypadków - pacjent ASUS X52N-SX192 na płycie K52N REV 2.1, niestety z żadnym sobie nie poradziłem. Objawy dokładnie takie same jak opisuje autor - totalny brak reakcji na power, pobór prądu 0,01A. Laptop potrafił prawidłowo wystartować raz na kilkadziesiąt wciśnięć power.

Wszelkie próby podmiany przetwornic, kontrolerów i ingerencja w zasilanie czy BIOS nie przynosi efektów, wiele godzin pracy na marne, prawie na marne...

W tym tygodniu trafiły do mnie dwa takie laptopy do naprawy z identycznymi objawami, mając doświadczenie z poprzednich prób napraw i wiedząc że skończy się na kilku godzinach pomiarów i lutowania postanowiłem zabrać się za układ ATI 216-0752001.

Ku mojemu zaskoczeniu już po wylutowaniu układu płyta zaczęła się uruchamiać, dawało to dobre prognozy które się sprawdziły. Po wymianie układu 216-0752001 laptop ożył !!!

Tak więc gdy będziecie mieli płyte K52N REV 2.1 na 216-0752001 z takimi objawami należy wymienić ten układ.

#15 Re: Asus x52n mb v. k52n x52n-sx192 Brak reakcji na przycisk power.

przez kuczus 10 marca 2016, 14:10
Czy u kolegi laptopy pracują do dziś?
Mam identyczny problem, tylko że laptop wrócił już drugi raz na reklamację.
Po wymianie 001 laptop działa 4-5 dni i wraca na reklamację jako nieuruchamiający się laptop. Wymieniłem na kolejną sztukę i znowu parę dni podziałało i wrócił "brak reakcji na przycisk power".

#16 Re: Asus x52n mb v. k52n x52n-sx192 Brak reakcji na przycisk power.

przez lukasrz 10 marca 2016, 15:22
Tak nie było nigdy reklamacji, kilka sztuk tego modelu zrobiłem.

Może problem jest z kulami pod innym BGA lub mikropęknięcie na PCB? Tak to wygląda.

#17 Re: Asus x52n mb v. k52n x52n-sx192 Brak reakcji na przycisk power.

przez MakiTECH 30 czerwca 2016, 12:06
Przetestowaliśmy diagnoze opisana przez kolege Lukasza .
Mamy dwa takie notebooki do naprawy .Nasze założenie było takie: na setki wymienionych ATI 216-0752001 , nie mieliśmy przypadku aby podgrzanie rdzenia ,nie przywracało chipsetu na chwile do pełnej funkcjonalności , a jeśli nawet nie wracała pełna funkcjonalność to płyta zmieniała pobór prądu.

Co zrobiliśmy z nasza uszkodozną X52N :
1. programowanie BIOS -- bez zmian
2. selektywne grzanie rdzenia mostka południowego do tem 140stC - bez zmian
3. selektywne grzanie rdzenia mostka północnego ATI 216-0752001 do tem 140stC - BEZ ZMIAN
4. płyta w całosci wylądowała na maszynie do montażu BGA - profil : cala płytę nagrzewamy do temp. 140st - płyta uruchamia sie normalnie

Także , przyczyna uszkodzenia bynajmniej °NIE JEST ATI 216-0752001 , dlatego notebook kolegi Kuczus , wraca na reklamacje .
Nie mamy ,niestety jeszcze rozwiązania problemy , prawdopodobnie sa to : albo pęknięcia w PCB (tutaj można sobie darować poszukiwania usterki ),albo jakiś element ( z drobnicy , wykluczam tranz. mocy w przetowrnicach) reaguje terminie .
Jeśli założyć opcje drugą : musiał by to być półprzewodnik , elementy bierne również reagują termicznie, ale zazwyczaj szybko wracają do "stanu uszkodzenia" , tutaj płyta pracuje kilka dni .
Niebawem poinformujemy o przyczynie wadliwej pracy w/w modelu

Re: Asus x52n mb v. k52n x52n-sx192 Brak reakcji na przycisk power.

przez Google Adsense [BOT] 30 czerwca 2016, 12:06
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).