• Samsung NP-Q30 nie działa na zasilaczu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Samsung NP-Q30 nie działa na zasilaczu

przez marci4 28 lipca 2013, 14:54
Witam,

płyta:
Model - NEON
BA41-00449A Rev 1.1

Problem jest dosyć osobliwy ponieważ komputer na baterii pracuje prawidłowo, lecz problem zaczyna się gdy chcę go używać na zasilaczu. Opiszę problem za pomocą różnych scenariuszów, bo tak chyba będzie prościej ;)

1. Komputer wyłączony, bateria wpięta, zasilacz podłączony. Świeci się pomarańczowa dioda oznaczająca ładowanie baterii - bateria ładuje się prawidłowo. Po wciśnięciu przycisku Power zapala się dioda przy przycisku i dioda z przodu komputera oznaczająca włączenie się. Ekran mignie podświetlniem i nic więcej się nie dzieje. Pobór prądu przy wyłączonym komputerze to 1.3A i zmienia się wraz ze stopniem naładowania baterii. Po włączeniu prąd wzrasta do około 1.6A a następnie skacze 880mA do 1.6A.

2. Komputer wyłączony, bateria odłączona, zasilacz podłączony. Świeci się zielona dioda oznaczająca ładowanie baterii - bateria naładowana lub praca bez baterii. Po wciśnięciu przycisku Power zapala się dioda przy przycisku i dioda z przodu komputera oznaczająca włączenie się. Ekran mignie podświetlniem i nic więcej się nie dzieje. Pobór prądu przy wyłączonym laptopie to około 10mA. Podczas próby uruchomienia wzrasta do 350mA.

3. Komputer zostaje uruchomiony na baterii i zasilacz zostaje wpięty do pracującego już komputera. Zapala się pomarańczowa dioda oznaczająca ładowanie baterii. Ekran komputera powoli zaczyna się 'rozmywać' tak jakby nie dostawał sygnału, ale zasilanie jest obecne. Po chwili ekran staje się całkowicie biały i nic więcej się nie dzieje. Pobór prądu z zasilacza skacze od 880mA do 1.6A.

Pomiary:

KBC noga 22 - Adapter_IN. +3.3V na samej baterii, po wpięciu zasilacza spada do 0V.
Q500 - (G - 4.7V), (D - 19.03V), (S - 19.03V)
Q1 - (G - 8.75V), (D - 0V), (S - 0V)

Proszę o jakiekolwiek wskazówki ponieważ nie za bardzo wiem czego się uczepić.

Pozdrawiam

Re: Samsung NP-Q30 nie działa na zasilaczu

przez Google Adsense [BOT] 28 lipca 2013, 14:54

#2 Re: Samsung NP-Q30 nie działa na zasilaczu

przez Jozef18 28 lipca 2013, 15:35
Sprawdź tranzystory w szczególności Q1 czy nie ma zwarcia ?
Podaj rezystancję cewek do masy.

#3 Re: Samsung NP-Q30 nie działa na zasilaczu

przez marci4 28 lipca 2013, 16:17
Q1 nie ma zwarcia i jest dobry. Rezystancje są OK i nie ma zwarć do masy ponieważ laptop działa prawidłowo na baterii.

Po dłuższym czasie spędzonym na mierzeniu napięć doszedłem do tego, że jak komputer jest uruchamiany na zasilaczu to nie pracuje przetwornica U500 zasilająca pamięć RAM - nie dostaje sygnału ENABLE. Sygnał ten pochodzi z przetwornicy U1 (3.3V/5V) i jest to wyjście PGOOD. Przy zasilaniu bateryjnym U1 wystawia 5V na PGOOD i startuje przetwornica od RAMu natomiast przy zasilaniu sieciowym panuje 0V na tym wyjściu.

Napięcia 3.3V/5V przy zasilaniu z baterii: 3.285V i 4.998V
Napięcia 3.3V/5V przy zasilaniu z zasilacza: 3.286V i 5.025V

#4 Re: Samsung NP-Q30 nie działa na zasilaczu

przez wojtas 28 lipca 2013, 18:04
marci4 napisał(a):Przy zasilaniu bateryjnym U1 wystawia 5V na PGOOD i startuje przetwornica od RAMu natomiast przy zasilaniu sieciowym panuje 0V na tym wyjściu.

Przy zasilaniu z sieci, pomimo stanu niskiego na nodze 27 kontrolera U1 (PGOOD), napięcia generowane przez U1 (5V i 3V) są poprawne?

#5 Re: Samsung NP-Q30 nie działa na zasilaczu

przez marci4 28 lipca 2013, 18:10
Przy zasilaniu z sieci, pomimo stanu niskiego na nodze 27 kontrolera U1 (PGOOD), napięcia generowane przez U1 (5V i 3V) są poprawne?

Tak, są poprawne - w moim poprzednim poście napisałem jakie są dokładnie ;)

#6 Re: Samsung NP-Q30 nie działa na zasilaczu 

przez wojtas 28 lipca 2013, 18:18
W takim razie, jeżeli jest możliwość, przetnij ścieżkę idącą od nogi 27 kontrolera U1 (PGOOD).
marci4 napisał(a):w moim poprzednim poście napisałem jakie są dokładnie

Napisałeś ale nie wyraziłeś się precyzyjnie - mogłem się tylko domyślać czy podane przez Ciebie pomiary zostały wykonane przed czy po włączeniu laptopa.

#7 Re: Samsung NP-Q30 nie działa na zasilaczu

przez marci4 28 lipca 2013, 20:06
wojtas napisał(a): takim razie, jeżeli jest możliwość, przetnij ścieżkę idącą od nogi 27 kontrolera U1 (PGOOD).

Jest możliwość, przeciąłem ścieżkę i tak jak myślałem - laptop odpalił. U1 idzie do wymiany.

Napisałeś ale nie wyraziłeś się precyzyjnie - mogłem się tylko domyślać czy podane przez Ciebie pomiary zostały wykonane przed czy po włączeniu laptopa.

Pomiarów nie mogłem wykonywać przy wyłączonym laptopie ponieważ wtedy ta przetwornica nie pracuje ;)

Dziękuję bardzo za upewnienie mnie w pomyśle przecięcia ścieżki :)

#8 Re: Samsung NP-Q30 nie działa na zasilaczu

przez Vogelek23 31 lipca 2013, 21:30
Jeśli Kolega autor nie ma już nic więcej do dodania w tym temacie, proszę o jego zamknięcie jednym ze sposobów, podanych pod tym linkiem: viewtopic.php?f=6&t=11083