• Lenovo 3000 n100 LA-3101P nie włącza się

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo 3000 n100 LA-3101P nie włącza się

przez RobertS 4 lipca 2013, 18:16
Witam!

Posiadam laptopa Lenovo 3000 n100 z płytą główną LA-3101P
Laptop nie uruchamia się, po podłączeniu zasilania płyta stoi na 0,004A, przetwornica główna pracuje raczej poprawnie, na płycie są napięcia 3 i 5V (cewki PL8 PL7) na włączniku jest napięcie 3V, po naciśnięciu włącznika na 36 nóżce KBC (U6) następuje zwarcie więc wynika z tego, że komunikacja włącznik-KBC jest poprawna. Nie jestem pewien czy po podłączeniu kabla zasilania powinna się palić dioda power. Niestety nigdzie nie mogę znaleźć schematu a na forum mam na razie za mało punktów. Po podłączeniu baterii prąd rozruchowy nie drgnie w ogóle. Bez schematu brakuje mi trochę pomysłów. mogę prosić o jakąkolwiek radę, albo jakikolwiek pomysł, może jak będę miał punkt zaczepienia to znajdę przyczynę.

Z góry dziekuję
Robert

Re: Lenovo 3000 n100 LA-3101P nie włącza się

przez Google Adsense [BOT] 4 lipca 2013, 18:16

#2 Re: Lenovo 3000 n100 LA-3101P nie włącza się

przez adam4333 4 lipca 2013, 20:37
Jeśli podstawowe napięcia są w normie, niech kolega zacznie od restartu CMOS, później niech przeprogramuje BIOS.

#3 Re: Lenovo 3000 n100 LA-3101P nie włącza się

przez RobertS 4 lipca 2013, 22:06
Zapomniałem dopisać, że CMOS zresetowany, bios zrobiony.

#4 Re: Lenovo 3000 n100 LA-3101P nie włącza się

przez ichtiamber 2 września 2013, 10:20
Czy przed awarią laptop się zawieszał na baterii ? Czy bateria jest sprawna ?
Czy bateria jest zamiennikiem ?
Proszę wyciągnąć baterię laptopa i spróbować uruchomić sprzęt jeżeli nie ruszy proszę podstawić sprawny układ ładowania MB39A126 na układzie symbol 39A126.

#5 Re: Lenovo 3000 n100 LA-3101P nie włącza się

przez palziu 2 września 2013, 11:30
Przetwornicę MB39A126 zostaw na razie w spokoju. Nie wiem dlaczego kolega ichtiamber obstawia ten element. Również nie dysponuję schematem, ale jeżeli kość bios występuje w sop-8 lub so-8, sprawdź jakie napięcie jest na jej n.8 i pochwal się wartością. Przy tym poborze prądu (4ma) wydaje mi się że kbc nawet nie przeczytał kostki... Jeżeli jednak okaże się że jest na niej napięcie 3,3v następnym krokiem była by u mnie podmiana KBC. Zakładam że kolega sprawności przetwornicy 3/5v jest pewny.

#6 Re: Lenovo 3000 n100 LA-3101P nie włącza się

przez ichtiamber 3 września 2013, 10:41
Kolega wcześniej pisał, iż bios jest przeprogramowany więc bios-a i KBC zostawił bym w spokoju.

Re: Lenovo 3000 n100 LA-3101P nie włącza się

przez Google Adsense [BOT] 3 września 2013, 10:41