• ARISTO SMART 270 - brak chłodzenia

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 ARISTO SMART 270 - brak chłodzenia

przez AROW 21 października 2010, 11:31
Witam. Jeszcze nie uporałem się z tym nieszczęsnym BENQ a dziś kolejny laptop mi padł. W sumie dziwna sprawa, pierwszy raz spotykam się z takim zachowaniem.
Otóż podczas pracy przegrzewa się i restartuje. Więc wymieniłem pastę na procku i nadal to samo. Wymieniłem wentylator i nadal to samo. Dziwne jest to, że:
Podczas włączenia na chwilę włącza się wentylator potem startuje system i cisza .... ani razu się nie załączy. Lecz gdy siedzę sobie w BIOSIE lub odpalam hirensa bootowanego to wentylator odpala normalnie i chłodzi. Problem z chłodzeniem ewidentnie pojawia się podczas pracy na Windowsie. Reinstalka nic nie wniosła.

Co może być przyczyną takiego zjawiska? Niestety laptop stary więc nawet z pod windows'a jak i w BIOSIE nie ma możliwości sprawdzenia faktycznej temp. procka.

Edit: Dodam od Siebie, że na różnych testach pamięci RAM z Hirens,a nic się nie dzieje. Zastanawia mnie na tym zdjęciu, że po lewej stronie jest taka blaszka przylutowana a po prawej jej brak. Może to jest czujnik jakiś, który bierze dane z temp. radiatora? I po lewej działa wtedy kiedy jeszcze system nie jest uruchomiony a ten z prawej podczas załadowania systemu? Tylko nie widać żeby coś tam kiedyś było przylutowane ?

Obrazek

Re: ARISTO SMART 270 - brak chłodzenia

przez Google Adsense [BOT] 21 października 2010, 11:31

#2 Re: ARISTO SMART 270 - brak chłodzenia

przez ozox 21 października 2010, 17:32
Ta blaszka to GND płyty głównej z obudową laptopa lub klawiaturą nie ma nic wspólnego z czujnikiem temperatury.
Najprawdopodobniej uszkodzony czujnik temperatury na płycie głównej lub coś nie tak z BIOSem.
Spróbuj aktualizacji BIOSu, jeśli to nie pomoże to musisz poprosić o schemat układu termicznego do tego lapka.
Jeszcze możesz pójść na łatwiznę i podłączyć wentylator na stałe do 3.3V z jakiejś linii.

#3 Re: ARISTO SMART 270 - brak chłodzenia

przez AROW 21 października 2010, 18:14
Też myślałem, że coś nie tak z biosem , ale tam nie ma żadnych ustawień.
A aktualizacji biosu nie potrafię normalnie w tym ARISTO :D Ściągam ze strony producenta ISO odpalam botowalną płytę włącza się jakby dos i d*** nie wiem co dalej :/ Wpisywałem już różne komendy i nic.

A schematu niestety nie posiadam. Skąd można go dostać ?:D

#4 Re: ARISTO SMART 270 - brak chłodzenia

przez ozox 21 października 2010, 19:01
Zaktualizuj kbcbios, ściągnij ecflash.zip i r104.rom.
Nagrywasz na bootowalnego pendrive (poszukaj na necie) i startujesz z niego do dosa.
Wpisujesz komendę: ECFLASH.EXE r104.rom i zatwierdzasz Enterem.
Po aktualizacji wyłączasz laptopa i uruchamiasz ponownie.

#5 Re: ARISTO SMART 270 - brak chłodzenia

przez AROW 21 października 2010, 23:57
Zrobiłem tak jak mówiłeś, wgrałem nowego bios'a i nadal to samo ;(

Po co są trzy kabelki do wentyla? które mam podpiąć gdzieś do 3V żeby działał non stop ?

#6 Re: ARISTO SMART 270 - brak chłodzenia

przez jurek1980 22 października 2010, 08:00
Wentyaltor ma 3 wyprowadzenia:
1-masa
2-zasilanie (1V~5V, zmienne w zależności od sterowania przez układ termiczny)
3- czujnik halla wbudowany w wentylator, w zależności od obrotów indukuje się większe napięcie i płyta na tej podstawie wie z jaką prędkością działa wentylator.
Zacznij od: podania wszystkich oznaczeń z płyty głównej. Pomierz miernikiem napięcia na kostce 3 pinowej wentylatora podczas pracy w Windows jak i podczas pracy w jakimś Dosowym obciążającym programie. Zobacz co się zmienia i wszysko opisz.

#7 Re: ARISTO SMART 270 - brak chłodzenia

przez AROW 22 października 2010, 10:28
Więc są trzy kabelki:
1.Żółty
2.Czarny
3.Czerwony

Między żółtym a czarnym (5V), gdzie czarny to masa
Między czarnym a czerwonym (0,9V), gdzie czarny to masa
Między Żółtym a Czerwonym (4,5V), gdzie czerwony to masa

To wszystko podczas pracy BIOSU jak i podczas pracy WINDOWS.,

A jak wentylator się załącza podczas pracy w BIOSIE to wygląda to tak:

Między żółtym a czarnym (3,5V), gdzie czarny to masa
Między czarnym a czerwonym (5,7V), gdzie czarny to masa
Między Żółtym a Czerwonym (1,5V), gdzie czerwony to masa

A oznaczenia płyty to ciężko bo jedna śrubka się nie chce za nic odkręcić i nie mam jak całej obudowy ściągnąć

#8 Re: ARISTO SMART 270 - brak chłodzenia

przez ozox 17 listopada 2010, 19:33
Nie rób takich akcji, zawsze mierzysz do masy (GND) czarny.
Czyli np: czerwony i czarny, żółty i czarny.
Nigdy nie czerwony i żółty i tym podobne.